Τι (μαγικό) κάνει η σοκολάτα στον εγκέφαλό μας

Τι (μαγικό) κάνει η σοκολάτα στον εγκέφαλό μας

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι η σοκολάτα συγκαταλέγεται στις τροφές του εγκεφάλου, σε αυτές δηλαδή που διεγείρουν τη λειτουργία του, προκαλώντας έκκριση των ενδορφινών και κατά συνέπεια, αυξάνουν το αίσθημα ευφορίας που νιώθουμε. Όμως, τώρα μια καινούρια μελέτη από την Αυστραλία αποδεικνύει ότι η σοκολάτα επηρεάζει και τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με την οξυμένη «οπτικοχωρική αντίληψη, τη λειτουργική μνήμη, την κατανόηση αφηρημένων εννοιών και τη νοητική κατάσταση».


Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Georgina Crichton, αυτό επηρεάζει καθημερινές κινήσεις που κάνουμε, όπως «το να απομνημονεύουμε έναν αριθμό τηλεφώνου ή τη λίστα με τα ψώνια του σουπερμάρκετ ή το να μπορούμε να διεκπεραιώνουμε δύο λειτουργίες ταυτόχρονα, όπως το να οδηγούμε και να μιλάμε μαζί».
Οι μελετητές δεν έχουν καταλήξει στο ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο η κατανάλωση σοκολάτας βελτιώνει ορισμένες τουλάχιστον από τις γνωστικές λειτουργίες μας. Υποθέτουν ότι αυτό πιθανόν να οφείλεται είτε στην περιεκτικότητα της σοκολάτας σε φλαβονοειδή, τα οποία, όπως έχει αποδειχθεί σε παλαιότερες έρευνες, έχουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο εγκέφαλο, είτε στην περιεκτικότητά της σε μεθυλοξανθίνες, ουσίες που συναντώνται επίσης στο τσάι και τον καφέ, οι οποίες, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, βελτιώνουν τις σωματικές λειτουργίες, ανάμεσα στις οποίες και τα επίπεδα συγκέντρωσης.

Ωστόσο, μη βιαστείτε να πέσετε με τα μούτρα στη σοκολάτα. Η ομάδα των συμμετεχόντων κατανάλωνε σπάνια σοκολάτα, με συχνότητα περίπου 1-2 φορές την εβδομάδα, σε μικρή ποσότητα. Οι ερευνητές δεν μελέτησαν άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σοκολάτας σε τακτική βάση, ούτε μελέτησαν τη διαφορά μαύρης σοκολάτας και σοκολάτας γάλακτος. Υποστηρίζουν όμως ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές λίγη σοκολάτα κάθε τόσο, χωρίς να διαταράσσουμε τη σωστή διατροφή, που ούτως ή άλλως πρέπει να ακολουθούμε.

Διαβάστε Επίσης  Τι είναι τα προβιοτικά και γιατί μας κάνουν καλό;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *