Η Χάρη του αναδόχου

Άλλοτε πάλι, καθώς ο όσιος Νήφων ησύχαζε στο κελλί του, ήρθε να τον συναντήσει κάποιος Αυτοκρατορικός αξιωματούχος.
– Σε παρακαλώ, πάτερ, βοήθησέ με, του είπε με φανερή θλίψη. Ήρθα να ρωτήσω κάτι την Αγιωσύνη σου, ελπίζοντας πως θα ωφεληθώ και θα ηρεμήσω…, γιατί μ’ έχει ταράξει ένας λογισμός…

Ο όσιος δεν περίμενε να του φανερώσει τον λογισμό του.

– Ο σατανάς σε πλάνεψε, του αποκρίθηκε αμέσως. Σε γέλασε, λέγοντάς σου πως δεν θα έχεις τάχα μισθό απ’ το Θεό για όσα παιδιά βάφτισες. Ψέματα! Είναι μακάριος όποιος βαπτίζει ψυχές και τις βάζει έτσι μέσα στην Εκκλησία και τη Βασιλεία του Χριστού. «Ο δεχόμενος υμάς εμέ δέχεται» (Ματθ. 10:40), λέει ο Κύριος στο Ευαγγέλιο. Και κάποτε, «επιλαβόμενος παιδίον έστησεν αυτό παρ’ εαυτώ και είπεν αυτοίς· ός εάν δέξηται τούτο το παιδίον επί τω ονόματί μου, εμέ δέχεται· και ός άν εμέ δέξηται, δέχεται τον αποστείλαντά με» (Λουκ. 9:47-48). Ποιος είναι λοιπόν πιο μακάριος από σένα, που υποδέχεσαι με τα νήπια το Χριστό, και με το Χριστό τον Πατέρα Του;

Διαβάστε Επίσης  Επειδή πιάνεις το χέρι του άλλου, δεν σημαίνει ότι νοιάζεσαι γι’αυτόν

Πήγαινε λοιπόν, παιδί μου, και συνέχισε να κάνεις τούτο το καλό. Γιατί τα νήπια, που θα γίνεις ανάδοχός τους στο Άγιο Βάπτισμα, θα πηγαίνουν μπροστά από την Ψυχή σου, όταν αυτή θ’ ανεβαίνει στους Ουρανούς. Τιμή μεγάλη για σένα! Εξευτελισμός για τα εναέρια πονηρά πνεύματα!… Άγγελοι, κρατώντας τόσες λαμπάδες όσα και τα παιδιά που βάπτισες, θα σε φέρουν ως τον Θρόνο του Θεού, κι από κει στον τόπο της Αιώνιας μακαριότητας. Θα σε τιμήσουν δηλαδή με τον ίδιο τρόπο, που κι εσύ δέχτηκες και τίμησες το Χριστό στα πρόσωπα των παιδιών. Η κολυμβήθρα, θα λέγαμε, είναι μια άλλη Παρθένος, που κρατάει τον Ιησού στην αγκαλιά της. Ας είσαι κι εσύ ο Θεοδόχος Συμεών, κι ας Τον υποδέχεσαι σε κάθε νήπιο που βαπτίζεις.

Διαβάστε Επίσης  Η λύπη φεύγει μόνο αν θέλεις!

Κατάπληκτος έμεινε ο άνθρωπος μ’ όσα άκουσε από τον όσιο. Πραγματικά, δεν μπορούσε να πιστέψει στ’ αυτιά του: Πριν να πει ο ίδιος το λογισμό του, του τον φανέρωσε εκείνος, καθώς τον γνώριζε με το διορατικό του χάρισμα.

Άγιος Νήφων. Ένας ασκητής επίσκοπος, σελ 253

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *