Στις 5 Απριλίου 1897 κηρύχτηκε ο ελληνοτουρικός πόλεμος γνωστός και ως Ατυχής πόλεμος. Έλληνες στρατιώτες από όλη την Ελλάδα πολέμησαν εναντίον των Τούρκων.
Είχαν προηγηθεί εξεγέρσεις σε Μακεδονία και Ήπειρο με την κυβέρνηση Δηλιγιάννη να αποφασίσει την έναρξη του πολέμου, καθώς οι Τούρκοι πίεζαν τις ελληνικές δυνάμεις του νησιού να αποχωρήσουν.
Η έκβαση του πολέμου
Η υπεροχή του τουρκικού στρατού ήταν συντριπτική. Οι Τούρκοι διέσπασαν την ελληνική άμυνα και σε ελάχιστο χρόνο κατέλαβαν τον Τύρναβο, τη Λάρισα, τον Βόλο και τον Δομοκό. Λίγο πριν φτάσουν στη Λαμία, ο Τσάρος Νικόλαος Β΄έπεισε τον Σουλτάνο να σταματήσει την επιχείρηση. Στις 8 Μαϊου 1897 υπογράφηκε πρωτόκολλο για κατάπαυση του πυρός.
Οι πολεμικές αποζημιώσεις της Ελλάδας στην Τουρκία
Η Ελλάδα «πλήρωσε» την Τουρκία 4.000.000 λίρες. Βέβαια οι καταστροφές που υπέστη ο τουρκικός στρατός ήταν αρκετά μικρότερες. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση υποστήριξε ότι είχε υποβληθεί σε μεγάλα έξοδα. Σημειώνεται ότι το κράτος είχε ήδη χρεοκοπήσει με αποτέλεσμα να επιβληθεί μερικός έλεγχος από τους ξένους πιστωτές.
Η μετέπειτα κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας, για επιπλέον δανεισμό με αποτέλεσμα να επιβληθεί Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (ΔΟΕ) και μια εξαμελής επιτροπή να αναλάβει την οικονομική διοίκηση της χρεοκοπημένης χώρας.
Έτσι, της εκχωρήθηκαν τα κρατικά μονοπώλια άλατος, σπίρτων, πετρελαίου, παιγνιόχαρτων, σμύριδας, τσιγαρόχαρτου, ο φόρος καπνού, τα τέλη χαρτοσήμου και οι δασμοί του τελωνείου Πειραιώς! Παράλληλα, είχε κυρίαρχη γνώμη και για την έκδοση χρήματος, για τη σύναψη δανείων και γενικά για όλα σχεδόν τα δημοσιονομικά θέματα. Μάλιστα η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό της και τις προσλήψεις, τις μεταθέσεις και προαγωγές των υπαλλήλων του στενού δημοσίου τομέα!
Πληροφορίες από mixanitouxronou.gr