Παιδί και εμετός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παιδί και εμετός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Παιδί και εμετός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Όταν το παιδί κάνει για πρώτη φορά εμετό, οι περισσότεροι γονείς δεν είναι πάντα ψύχραιμοι και ιδίως οι

νέοι γονείς. Είναι αναμφισβήτητα μια κατάσταση που οι γονείς δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις περισσότερες φορές και δε γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν, όταν το παιδί τους κάνει εμετό.

Την εποχή κατά την οποία τα παιδιά και κυρίως αυτά της προσχολικής ηλικίας προσβάλλονται από  ιώσεις κάνουν πολλές φορές εμετό. Οι γαστρίτιδες που οφείλονται σε ιούς ή ο διαρκής και επίμονος βήχας λόγω κάποιας ίωσης μπορούν να προκαλέσουν στο παιδί  τον εμετό. Το παιδί, μπορεί ακόμα να κάνει εμετό εξαιτίας κάποιας ναυτίας, π.χ. στο αυτοκίνητο, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει αν έχει τραυματιστεί στο κεφάλι
Όταν ένα παιδί κάνει εμετό πρέπει να διακοπεί η χορήγηση υγρών (νερό ,αφεψήματα, γάλα, χυμοί)και στερεών τροφών από το στόμα του για μια ώρα τουλάχιστον. Με τη στέρηση αυτή,δίνετε χρόνο στο στομαχάκι του να ηρεμήσει. Σταδιακά μετά τη μια ώρα χορηγείτε νερό σε μικρές ποσότητες (με κουταλάκι του γλυκού) κάθε πέντε λεπτά και αν δεν κάνει εμετό το νερό, που έχει πιει ή αν μειωθεί το αίσθημα της ναυτίας, τότε μόνο χορηγείτε μικρές ποσότητες από ελαφρές τροφές όπως ριζόσουπα ή φρυγανιά. Εάν το παιδί έχει κάνει αλλεπάλληλους εμετούς (στο πλαίσιο γαστρεντερίτιδας ή δηλητηρίασης), ο παιδίατρος θα σας συστήσει να δώσετε  στο παιδί ένα διάλυμα ηλεκτρολυτών, το οποίο υπάρχει στο φαρμακείο.
Οι εμετοί υποχωρούν συνήθως με δίαιτα και καθώς η ίωση κάνει τον κύκλο της χρειάζονται 1-2 μέρες για να σταματήσουν τα συμπτώματά του όπως στομαχική ενόχληση. Προσοχή, η επανασίτιση  του παιδιού πρέπει να γίνεται προσεχτικά. Μη  χορηγείτε  μεγάλες ποσότητες τροφής και παρακολουθείστε την όρεξη και τη διάθεση του παιδιού. Η διατροφή που πρέπει αν ακολουθήσει το παιδί σας μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων είναι πρέπει να είναι συντηρητική και ήπια, με αμυλούχες τροφές (ρύζι, μακαρόνια) πρωτεϊνούχες τροφές(κοτόπουλο ,μοσχάρι, ψάρι)και προσεχτική χορήγηση γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα,γιαούρτι). Φρούτα όπως μπανάνα, μήλο επιτρέπονται. Κάποιες φορές το παιδί προκειμένου να ικανοποιήσει μερικές φορές την πείνα του μπορεί αν ζητά επίμονα κάποια απαγορευμένα τρόφιμα και καλό είναι να μην ενδώσετε, γιατί θα προκληθούν προβλήματα και ίσως επιδείνωση του εμετού.

Προσεκτικοί πρέπει να είναι οι γονείς, γιατί οι πολλοί εμετοί μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση στο παιδί. Με μια συντηρητική διατροφή το παιδί θα πρέπει σταδιακά να συνέρχεται. Αν, όμως, συνεχίζει να έχει σημάδια έντονης αφυδάτωσης και δείχνει νωχελικό και κουρασμένο, θα πρέπει να το δει ο παιδίατρος. Αν το παιδί σας έχει αφυδατωθεί σημαντικά, μπορεί να χρειαστεί να  το μεταφέρετε στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια χορήγηση ορού.
Μετά  την περίοδο των εμετών και εάν έχει το παιδί ξεπεράσει την ασθένεια, που του προκάλεσε τους εμετούς, οι ειδικοί συμβουλεύουν  να αποφεύγετε να δίνετε στο παιδί «βαριές» τροφές, όπως όσπρια, τηγανιτά ή καυτερά, καθώς και όξινα φρούτα ή λαχανικά. Τέλος, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι ξεθυμασμένα αναψυκτικά, τα οποία συνιστούν οι «παλιοί», βοηθούν με κάποιον τρόπο στον περιορισμό του εμετού.http://www.govastileto.gr/
Διαβάστε Επίσης  Από ποια ηλικία μπορεί το παιδί μου να γυμνάζεται;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *