πιθανό να εμφανιστούν επακόλουθα προβλήματα και σε κάποιο άλλο όργανο ή σύστημα.
Για να αποφύγουμε τη σημαντική επιδείνωση της υγείας μας, πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ασθένειες που τείνουν να εμφανίζονται σε ζευγάρια και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Ουρική αρθρίτιδα – Καρδιοπάθεια
Η ουρική αρθρίτιδα εκδηλώνεται με τους αιφνίδιους πόνους στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα πέλματα και τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών. Είναι αποτέλεσμα των αυξημένων επιπέδων ουρικού οξέος, ενός υπολειμματικού προϊόντος που παράγει το σώμα, το οποίο σχηματίζει κρυστάλλους εντός των ιστών και των αρθρώσεων. Η ουρική αρθρίτιδα φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 στην επιθεώρηση Rheumatology και αφορούσε σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έχουν λάβει διάγνωση για ουρική αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα. Η συσχέτιση μεταξύ των δύο παθήσεων μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τους κοινούς παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εκδήλωσή τους, όπως η παχυσαρκία, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι το αυξημένο ουρικό οξύ μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία. Οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης και της χοληστερίνης αλλά και το βάρος τους. Τα φάρμακα που στοχεύουν στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Διαταραχές του θυρεοειδούς – Κοιλιοκάκη
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός και υποθυρεοειδισμός) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων αυτοάνοσων παθήσεων, όπως η δυσανεξία στη γλουτένη (κοιλιοκάκη). Η προδιάθεση απέναντι σε αυτοάνοσες διαταραχές είναι κληρονομική και τα συμπτώματα συνήθως πυροδοτούνται από ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών παραγόντων. Εκτιμάται ότι το 5% των ασθενών με διαταραχές του θυρεοειδούς εμφανίζουν επίσης κοιλιοκάκη. Η διάγνωση για διαταραχή του θυρεοειδούς θα πρέπει λοιπόν να ακολουθείται από τις απαραίτητες εξετάσεις για δυσανεξία στη γλουτένη.
Ψωρίαση – Αθηροσκλήρωση
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση πάθηση που εκδηλώνεται με την εμφάνιση κόκκινων φολίδων στο δέρμα. Η σοβαρής μορφής ψωρίαση συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η χρόνια φλεγμονή και η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού που παρατηρούνται στην ψωρίαση παρατηρούνται επίσης κατά την εκδήλωση και την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης, όταν δηλαδή σχηματίζονται πλάκες λίπους στις αρτηρίες. Έτσι, οι ασθενείς με ψωρίαση θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης και τη χοληστερίνη τους.
Πνευμονία – Έμφραγμα
Η πνευμονία, λοίμωξη που συνοδεύεται από οίδημα στους ιστούς των πνευμόνων, συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος έως και δέκα χρόνια μετά, ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν εκδηλώσει στο παρελθόν προβλήματα με την καρδιά τους. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από τον Καναδά αφού μελέτησαν ασθενείς άνω των 65 ετών που είχαν νοσηλευτεί για πνευμονία. Η σχέση μεταξύ πνευμονίας και εμφράγματος δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, όταν ο οργανισμός πασχίζει να καταπολεμήσει μια λοίμωξη, αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός και η καρδιά καταπονείται. Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να επηρεάσουν τη ροή του αίματος σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά.
Καρδιακή ανεπάρκεια – Οστεοπόρωση
Η καρδιακή ανεπάρκεια εκδηλώνεται όταν ο καρδιακός μυς είναι πολύ αδύναμος ή γίνεται άκαμπτος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παροχετεύσει αρκετό αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012 υπέδειξε ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση οστεοπόρωσης. Τα καρδιαγγειακά προβλήματα συνδέονται άμεσα με τα μειωμένα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα τοιχώματα των αρτηριών. Οι πρωτεΐνες αυτές είναι επίσης απαραίτητες για την υγεία των οστών. Η εξέταση για την οστική πυκνότητα και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής είναι απαραίτητη για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ώστε να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενα κατάγματα.
Πηγή: omned.gr