Η μουριά είναι γνωστή από τα νόστιμα λευκά και μαύρα μούρα της και την συναντάμε σήμερα αυτοφυή ή καλλιεργούμενη σ’ όλη την Ελλάδα, την καλλιεργούσαν στη χώρα μας από τα αρχαία χρόνια όχι μόνο για τους ζουμερούς καρπούς της, αλλά και για τις φαρμακευτικές – θεραπευτικές ιδιότητές της.
Τα φύλλα της μουριάς είναι οδοντωτά, τα δε άνθη της που ανθίζουν την άνοιξη είναι μονογενή και απ’ αυτά το Μάιο – Ιούνιο παράγονται οι καρποί, τα γνωστά μας Μούρα, λευκά ή μαύρα ανάλογα με το είδος.
Στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας και στην επαρχία σε κάθε σπίτι η μουριά υπήρχε σε όλες τις αυλές για την δροσερή σκιά της το καλοκαίρι αλλά και για τα μούρα τους αφού έφτιαχναν με αυτά μαρμελάδες και λικέρ. Τις μουριές τις φύτευαν σε όλα τα πεζοδρόμια σαν διακοσμητικό δένδρο αλλά σιγά σιγά τις έκοψαν ή τις στείρωσαν για να μην λερώνουν τα πεζοδρόμια όταν πέφτουν τα μούρα μια και κανένας δεν τα μαζεύει σήμερα.
Η μουριά με τα άγρια λευκά μούρα, συναντώνται πια πιο σπάνια από ότι τα άγρια κόκκινα μούρα. Τα άγρια λευκά μούρα είναι πολύ θρεπτικά, πλούσια σε βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες, είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.
Τα λευκά μούρα έχουν μια ιδιαίτερη φυσική γλυκιά γεύση, μετατρέπονται σε ένα εξαιρετικής ποιότητας γλυκό του κουταλιού, ενώ τα μαύρα είναι ιδανικά για μαρμελάδες και λικέρ.
Αυτό το μικρό λευκό φρουτάκι το μούρο κάνει καλό στον οργανισμό του ανθρώπου.
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Ε κα έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε κάλιο από μια μπανάνα (776mg ανά 100γρ).
Μια μικρή ποσότητα αποξηραμένων λευκών μούρων καλύπτει σχεδόν το 10% των ημερησίων αναγκών του οργανισμού σε ασβέστιο.
Είναι επίσης εξαιρετική πηγή σιδήρου.
Περιέχουν ανθοκυανίνες που προστατεύουν την καρδιά, αναστέλλουν τη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων και την αύξηση του οξειδίου του αζώτου και μειώνουν τον κίνδυνο σκλήρυνση των αρτηριών.
Βοηθούν στην πρόληψη νευρικών δυσλειτουργιών όπως της νόσου του Alzheimer και του Πάρκινσον.
Περιέχουν την ρεσβερατρόλη, που επιδεικνύει παρόμοιες προστατευτικές ιδιότητες με την ανθοκυανίνη, αλλά επίσης ενεργοποιεί τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και της κακή χοληστερόλης (LDL).
Η αξία της Morus alba της λευκής μουριάς, έγκειται στο ότι τα φύλλα της αποτελούν τη μοναδική πηγή τροφής του μεταξοσκώληκα.
Τη λευκή μουριά, μαζί με αβγά μεταξοσκώληκα μετέφεραν στη χώρα μας από την Κίνα, Έλληνες μοναχοί την περίοδο της αυτοκρατορίας του Ιουστινιανού.
Ταξίδι στην Κωνσταντίνου Πόλη, εποχή που το μετάξι θεωρείτο αντιπροσωπευτικό του πλούτου και της πολυτέλειας. …
Πώς να φτιάξετε λικέρ μούρο!
Θα χρειαστείτε:
1200 γραμμάρια μαύρα μούρα
750 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
1 κιλό ρακί, τσίπουρο, κονιάκ ή βότκα
Πως φτιάχνεται:
Πλένετε καλά τα μούρα και αφαιρείτε τα κοτσανάκια τους.
Τα βάζετε στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε.
Ζυγίστε τον πολτό και κρατάτε 1 κιλό.
Σε μεγάλο μπουκάλι με φαρδύ στόμιο βάζετε τον πολτό και τη ζάχαρη.
Αφήνετε για 2 μέρες στον ήλιο να λιώσει η ζάχαρη κουνώντας περιστασιακά το μπουκάλι. ΄
Όταν λιώσει η ζάχαρη ρίχνετε το ρακί.
Κλείνετε το βάζο και το αφήνετε στον ήλιο για 3 εβδομάδες.
Το σουρώνετε και το περνάτε από πανί.
Αποθηκεύστε το και απολαύστε το άρωμα και το χρώμα του βατόμουρου!