Αυτά είναι τα βότανα για κάθε ανάγκη, ώρα και πρόβλημα! Απόλαυσέ τα ως ζεστά αφεψήματα ή κρύα ροφήματα
Τα βότανα για κάθε ενόχληση και ανάγκη είναι τα φάρμακα της φύσης, επομένως είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να τα παίρνουμε, πόσο συχνά και σε ποια δόση. Εξάλλου, όλοι όσοι ασχολούνται με αυτά αναγνωρίζουν πως το γεγονός ότι προέρχονται από τη φύση δε σημαίνει πως είναι ασφαλή για όλους.
Για να προσλαμβάνεις μόνο τα καλά τους στοιχεία, περιορίσου στα 1-2 φλιτζάνια τη μέρα και συμβουλεύσου το γιατρό σου αν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, αν είσαι έγκυος ή θηλάζεις. Ο μίνι οδηγός μας για τα βότανα και τις ιδιότητές τους θα σε βοηθήσει να διαλέξεις το ιδανικό αφέψημα για σένα.
Τριαντάφυλλο
Το αφέψημά του δεν έχει μόνο υπέροχο λεπτό άρωμα που θα σου φτιάξει τη διάθεση, χρησιμοποιείται παραδοσιακά από την εποχή του Ιπποκράτη για την καταπράυνση της δυσκοιλιότητας, του πονοκεφάλου, της ζάλης, της αϋπνίας και του άγχους.
Δυόσμος
Πλούσιο σε φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνες Α, Β6, Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο και χαλκό, το αφέψημα του δυόσμου χρησιμοποιείται ως χωνευτικό, ανακουφίζει το στομάχι, αλλά τονώνει επίσης τη μνήμη.
Γλυκάνισος
Αν σε έχει ρίξει στο κρεβάτι κάποια ίωση, πρόσθεσε γλυκάνισο στα ροφήματα. Kαταπραΰνει το άσθμα και τον ερεθισμένο λαιμό, μειώνει το βήχα και τις βλεννώδεις εκκρίσεις. Ανακουφίζει από τυμπανισμό, κολικούς του εντέρου αλλά και πόνους περιόδου, ενώ παραδοσιακά συνιστάται για το θηλασμό και την παραγωγή γάλακτος.
Φασκόμηλο
Το αφέψημά του έχει την ιδιότητα να περιορίζει τον ιδρώτα και τις κράμπες, χάρη στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το μαγνήσιο που περιέχει, και θεωρείται ιδανικό για την ανακούφιση συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα, έχει σπασμολυτική δράση, βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού και ουροποιητικού και ενισχύει το ανοσοποιητικό.
Τήλιο
Καταπραΰνει τα νεύρα και ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι διουρητικό και αποχρεμπτικό, αυξάνει την εφίδρωση, βελτιώνει την πέψη και έχει σπασμολυτική δράση.
Βαλεριάνα
Κατά της αϋπνίας, του άγχους και του πονοκεφάλου – η βαλεριάνα είναι πραγματικό φάρμακο. Εκτός από τις αγχολυτικές ιδιότητες, θεωρείται ωφέλιμη και για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, της υπέρτασης, των κολικών και της δυσμηνόρροιας.
Τσουκνίδα
Το αφέψημά της ανακουφίζει από τα προβλήματα του στομάχου και του εντέρου, δρα κατά των αιμορροΐδων και είναι πολύ ωφέλιμο σε προβλήματα της κύστης και των νεφρών.
Βασιλικός
Τονώνει τον οργανισμό και συνιστάται σε ανθρώπους με πνευματική υπερκόπωση, αδύνατη μνήμη και μελαγχολία. Διαθέτει σπασμολυτικές ιδιότητες και καταπραΰνει τις στομαχικές και εντερικές διαταραχές. Δε συνιστάται στις εγκύους.
Λουίζα
Είναι διουρητικό βότανο, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και συμβάλλει στη μείωση της κυτταρίτιδας. Επιπλέον, θεωρείται στυπτικό και χωνευτικό, ενώ ενδείκνυται για ανθρώπους με διαβήτη.
Τζίνσενγκ
Προλαμβάνει την κούραση, τον πονοκέφαλο, την εξάντληση, την αμνησία, ενώ θεωρείται ότι βελτιώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις και καταπραΰνει τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης.
Μενεξές
Ιδανικό αφέψημα για μετά το χανγκόβερ! Οι Γάλλοι πίνουν αφέψημα μενεξέ μετά από ξενύχτι ή βρέχουν με αυτό κομπρέσες για πιο γρήγορη ανακούφιση. Θεωρείται πως βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τον πυρετό και θεωρείται ήπιο ηρεμιστικό.
Πρίμουλα
Αφέψημα που χαλαρώνει και καταπολεμά τα συμπτώματα του άγχους, όπως ημικρανίες και πονοκέφαλος.
Θυμάρι
Ανακουφίζει πιο γρήγορααπό τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
Γαϊδουράγκαθο
Ιδανικό για την υγεία του ήπατος. Περιέχει ένα μείγμα από παράγωγα των φλαβονοειδών που ονομάζεται σιλυμαρίνη και επενεργεί απευθείας στα κύτταρα του ήπατος.
Γκίνγκο το δίλοβο (Ginkgo biloba)
Το αφέψημα από τα φύλλα του μετριάζει προβλήματα που δημιουργούνται από τη μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, όπως θέματα μνήμης και μειωμένη νοητική διαύγεια. Βελτιώνοντας την κυκλοφορία στο αίμα, το αφέψημα από γκίνγκο μπορεί να εμποδίσει το σχηματισμό θρόμβων και να ανακουφίσει από τη φλεβίτιδα.
How to: Φτιάξε βότανα για οτιδήποτε σε ενοχλεί
Η σωστή αναλογία είναι 1:1. Δηλαδή, για κάθε φλιτζάνι με αφέψημα βάλε 1 κ.γ. Από το μείγμα σε φίλτρο καφετιέρας ή σε βραστό νερό.
Με πληροφορίες από το βιβλίο Νέες επιλογές φυσικής θεραπείας, επιμέλεια Bill Gottlieb (εκδόσεις Αλκυών)