Τσακωθείτε κι εκτονωθείτε: Χρήμα και σεξ οι κυριότερες αιτίες καυγάδων

Η διαφωνία, ακόμη και η σύγκρουση, δεν παύει να είναι ένα είδος επικοινωνίας. Γι’ αυτό, απενοχοποιήστε την αντιπαράθεση, τσακωθείτε κι εκτονωθείτε. Αρκεί να μη σας γίνει χόμπι.
Τσακωθείτε κι εκτονωθείτε
Όχι ότι δεν το ξέρατε, αλλά τα ζευγάρια καυγαδίζουν… Οι αφορμές είναι πολλές αλλά οι αιτίες
συνήθως οι ίδιες: Η δουλειά, τα χρήματα και εσχάτως το σεξ. Αυτό που μάλλον αλλάζει, σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, είναι ότι οι τσακωμοί σήμερα είναι συχνότεροι από ποτέ. Αλλά αυτό, λένε οι ειδικοί, δεν είναι απαραιτήτως κακό.

Η βρετανική έγκυρη ομάδα συμβούλων γάμου Relate,σε μια μεγάλη έρευνα για τη φύση των σύγχρονων ενδο-οικογενειακών εντάσεων σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τους λόγους της αύξησής τους, βρήκε τις κύριες τάσεις για αυτές που είναι : Οι πολλές ώρες εργασίες και τα οικονομικά προβλήματα αναδεικνύονται σε βασικό παράγοντα σύγκρουσης, όπως και οι διαφορετικές αντιλήψεις για τον ρόλο του καθενός μέσα στη σχέση.

«Ναι, μαλώνουμε περισσότερο» λέει η Πόλα Χολ, εκ των συμβούλων της Relate. «Το ζήτημα της δουλειάς και της διαχείρισης του χρόνου είναι το πλέον σύνηθες. Τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά μέσα σε δέκα χρόνια. Ελάχιστοι από εκείνους που μας επισκέπτονται δεν το αναφέρουν ως πρόβλημα. Αποτελεί παράγοντα σύγκρουσης σε ποσοστό 90%». Ποιος θα δουλεύει και πόσο, ποιες είναι οι ανάγκες μας, σε ποιον αντιστοιχούν ποιες υποχρεώσεις και, τελικά, πότε θα βρεθούμε. Αυτό είναι το παζλ που καλούνται να συμπληρώσουν τα ζευγάρια και παρ’ όλο που τα κομμάτια είναι λίγα, η θέση τους δεν είναι προφανής.

Κατά τον κλινικό ψυχολόγο Ολιβερ Τζέιμς, οι καυγάδες αυξάνονται διότι οι άλλοτε διακριτοί ρόλοι ανδρών και γυναικών γίνονται όλο και πιο θολοί, με την έννοια ότι αλλάζουν και αλληλοκαλύπτονται: «Υποφέρουμε από σύγκρουση των φύλων. Οι παραδοσιακοί ρόλοι έχουν διαβρωθεί και οι άνθρωποι βρίσκονται σε σύγχυση ως προς το τι σημαίνει να είσαι άνδρας ή γυναίκα και ποιο ρόλο θα πρέπει να αναλάβει ο καθένας. Στο θέμα του σεξ, η δυσαρέσκεια είναι όλο και πιο έντονη γιατί συχνά έχουμε παράλογες προσδοκίες για το τι μπορεί να μας προσφέρει».

Αυτά τα ευρήματα της Relate συμπίπτουν με τα αποτελέσματα μιας έρευνας της Lloyds TSB για τη στάση των ανθρώπων όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Προέκυψε ότι οι εργαζόμενοι θα προτιμούσαν να έχουν περισσότερο χρόνο για τις οικογένειές τους από το να πάρουν αύξηση, θεωρώντας ότι η εργασία επιβαρύνει ήδη αρκετά τις προσωπικές τους σχέσεις. Έτσι, το 66% θα ήθελαν να βελτιώσουν την οικογενειακή τους ζωή έναντι 20% που θα επιθυμούσαν περισσότερα χρήματα.

Το γεγονός ότι αντιλαμβανόμαστε πού βρίσκεται το πρόβλημα δεν σημαίνει βεβαίως ότι μπορούμε και να το εξαφανίσουμε, ιδίως στην περίπτωση της εργασίας. Είναι όμως ένα βήμα προς την αναζήτηση μιας κάποιας λύσης. Για την Πόλα Χολ, «το ζητούμενο είναι η συζήτηση και η διαπραγμάτευση. Η σύγκρουση μπορεί να έχει θετική επίδραση, ενώ αντιθέτως η μόνιμη αποφυγή της σύγκρουσης σίγουρα δεν κάνει καλό στις σχέσεις. Άλλωστε, σήμερα είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι οι σχέσεις χρειάζονται δουλειά».

Η διαφωνία, ακόμη και η σύγκρουση, δεν παύει να είναι ένα είδος επικοινωνίας. Γι’ αυτό, απενοχοποιήστε την αντιπαράθεση, τσακωθείτε κι εκτονωθείτε. Αρκεί να μη σας γίνει χόμπι.
Διαβάστε Επίσης  Γιατί κάποιοι άνθρωποι αργούν όταν έχουν ραντεβού;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *