Στη Βουλή η σύγκρουση για τη «Βόρεια Μακεδονία» και τη μετάφραση

Στη Βουλή η σύγκρουση για τη «Βόρεια Μακεδονία» και τη μετάφραση

Στη Βουλή η σύγκρουση για τη «Βόρεια Μακεδονία» και τη μετάφραση

Στη Βουλή και στα συλλαλητήρια μεταφέρεται το σκηνικό σύγκρουσης για το Σκοπιανό μετά τη συμφωνία για τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Στις 20 σελίδες της «Τελικής Συμφωνίας» ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς γίνεται απολύτως σαφές ότι η ΠΓΔΜ θα χαρακτηρίζεται από την Ελλάδα «Βόρεια Μακεδονία».

Έτσι ο όρος «Severna Makedonija», δηλαδή η «Βόρεια Μακεδονία» στα σλαβομακεδονικά, θα μεταφράζεται σε διεθνές επίπεδο ως «North Macedonia», καθώς δεν υιοθετείται η αμετάφραστη εκδοχή.

Το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».

Η ιθαγένεια θα είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η επίσημη γλώσσα θα είναι η «μακεδονική γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας. Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χθες βράδυ για δεύτερη φορά δημοσίως μέσα σε 24 ώρες.

Ο κ. Τσίπρας θέλησε να ρίξει και το γάντι στη ΝΔ, με δεδομένες τις πληροφορίες ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει την Παρασκευή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Υποβάθμισε δε τις διαφωνίες του Πάνου Καμμένου, ώστε να μην δώσει το περιθώριο αμφισβήτησης συνολικά της κυβέρνησης, εξαιτίας αυτού του χάσματος.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν φοβάται τα συλλαλητήρια, τα οποία θα αρχίζουν από αυτό το σαββατοκύριακο στις Πρέσπες.

«Σέβομαι τις αντιδράσεις του κόσμου, αλλά δεν τις φοβάμαι» είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Σε αυτά τα συλλαλητήρια συμμετείχαν δύο ειδών πολιτών. Πολίτες που έχουν υψηλό πατριωτικό συναίσθημα και οι χρυσαυγίτες ακροδεξιοί. Στους δεύτερους δεν με ενδιαφέρει να απευθυνθώ. Στους πρώτους όμως θα πω. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Από το βορρά; Σε μία περίοδο που η Τουρκία έχει γίνει επιθετική; Η συμφωνία φέρνει πίσω τα σύμβολα και την κληρονομιά μας και βάζει έναν προσδιορισμό στη Μακεδονία και 140 χώρες θα πάψουν να τη λένε Μακεδονία. Ακόμα και αυτό αν ενοχλεί, ας σκεφτούν ποιο είναι το πατριωτικό συμφέρον; Για ποιο λόγο να κρατήσουμε αυτήν την πληγή; Η μεγάλη πλειοψηφία στα Σκόπια είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Γιατί να έχουμε αυτό το μέτωπο ανοικτό;… Δεν θα έπρεπε να μιλάνε στη Νέα Δημοκρατία για δημοψήφισμα, διόιτι πάντα ήταν αντίθετοι. Είναι δυνατόν να κάνουμε εμείς δημοψήφισμα για το πώς θα λέγεται μία άλλη χώρα; Αν αλλάζαμε κάτι εμείς, τότε ναι, θα κάναμε δημοψήφισμα. Τις μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις που παίρνουμε, πιστεύω θα τις κρίνει η ιστορία και δεύτερον, κατοχυρώνει στο μέγιστο τις δικές μας απαιτήσεις και γραμμές. Για ποιο λόγο να βάλουμε εμπόδια;».

Διαβάστε Επίσης  Βόμβα στον ΣΚΑΪ: Αυτοί είναι οι ύποπτοι για το τρομοκρατικό χτύπημα στο σταθμό

Σχετικά με την μετάφραση της ονομασίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα «έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija» και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Montenegro, το οποίο αναφέρουμε ως Μαυροβούνιο.

Πρόσθεσε ότι αν όλες οι χώρες έλεγαν «Severna Makedonija», λόγω του δύσχρηστου χαρακτήρα της ονομασίας, αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά σκέτο «Maκedonija», ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το «Βόρεια Μακεδονία» στη γλώσσα κάθε χώρας.


.

Επισήμανε ότι ο διεθνής Τύπος υποδέχτηκε τη συμφωνία με τίτλους όπως: «H Μακεδονία συμφώνησε με την Ελλάδα να μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία».

Για την στάση των ΑΝΕΛ, ανέφερε πως η προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν προέβλεπε την προοπτική μια τέτοιας συμφωνίας και πρόσθεσε ότι δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τα αξιακά χαρακτηριστικά του, αλλά να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή.

«Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού», υπογράμμισε και τόνισε ότι «δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα, όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη».

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε λόγο για πολιτικό τυχοδιωκτισμό και «πολιτική τζογαδόρου, ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα».

Μίλησε για τις αλλαγές στις θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για το ότι «στο εξωτερικό ξεχνούσε αυτά που έλεγε εδώ και έλεγε άλλα» και «μόλις γύριζε άλλαζε πάλι». Είπε επίσης, ότι αν ο κ. Μητσοτάκης κρατούσε έντιμη στάση ως προς τις ιδέες του, επωφελή για τη χώρα, θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του.

«Πήρα χτες τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε “δώσε μου τη συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις”», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το ίδιο έκανε ο Γκ. Ιβανόφ στον Ζ. Ζάεφ.

Ερωτηθείς αν έχει ενημερώσει για το θέμα τον Κώστα Καραμανλή, είπε ότι «δεν έχουμε μιλήσει» και τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός διαχειρίστηκε με ευθύνη το θέμα και η στάση του στο Βουκουρέστι ήταν στάση ευθύνης.

Διαβάστε Επίσης  Μαλλιά που σπάνε; Πώς θα σταματήσουν

Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση πρότασης μομφής, η συζήτηση αυτή θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε γενικότερα ότι όλες οι σημαντικές συζητήσεις και οι κρίσιμες διαδικασίες έχουν τέτοιον χαρακτήρα.

«Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Για το αίτημα περί δημοψηφίσματος είπε ότι εάν έπρεπε να αναθεωρήσουμε εμείς το Σύνταγμά μας, όπως πρέπει να κάνουν οι γείτονες, τότε ενδεχομένως να έπρεπε να γίνει.

Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή
Το πρωί της Παρασκευής 15 Ιουνίου 2018 θα διεξαχθεί η ειδική συνεδρίαση της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός, θα ενημερώσει την ελληνική αντιπροσωπεία για τη συμφωνία στο Σκοπιανό.

Παρουσία Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Πληροφορίες θέλουν τη ΝΔ να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης στην ελληνική Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με πηγή της Πειραιώς που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τη συμφωνία με τη γειτονική ΠΓΔΜ για το όνομα», αναφέρεται στο τηλεγράφημα, που επικαλείται πηγή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


.

«Ο κ. Τζανακόπουλος έχει μπερδευτεί. Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας, αλλά ότι ο κ. Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησής του», ήταν η αιχμηρή απάντηση που είχε δώσει νωρίτερα την Τετάρτη η ΝΔ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και την επικύρωσή της από την ελληνική Βουλή.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Πειραιώς επαναλαμβάνει ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να επιβεβαιώσει άμεσα στη Βουλή ότι διαθέτει την εξουσιοδότηση της πλειοψηφίας των βουλευτών «πριν δεσμεύσει τη χώρα με μία επιβλαβή για τα εθνικά συμφέροντα συμφωνία».

«Από χθες στις 8 το βράδυ η ΝΔ ζήτησε να της αποσταλεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Τι άραγε φοβάται η κυβέρνηση και καθυστερεί να το στείλει; Είναι αδιανόητο η μόνη ενημέρωση που έχουν τα πολιτικά κόμματα και οι πολίτες να προέρχεται από ένα non paper του Μαξίμου» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *