Οι έρωτες του καλοκαιριού. Διαρκούν;

Διαρκούν οι καλοκαιρινοί έρωτες;

Διαρκούν οι καλοκαιρινοί έρωτες;


Σύμφωνα με έρευνες, οι ορμόνες προκαλούν νευροχημικές αλλαγές στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, οι οποίες ευνοούν την ερωτική διάθεση. Αυτό οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και στο έντονο φως του καλοκαιριού.

Αυτές οι αλλαγές, που έχουν ως αποτέλεσμα την έκκριση περισσότερου πλήθους ορμονών, όπως η ωκυτοκίνη (ορμόνη της σύνδεσης και της αγάπης), η σεροτονίνη (ορμόνη της «χαράς»), η τεστοστερόνη (ορμόνη του σεξ) και άλλες, σχετίζονται με την ανάγκη μας να συνδεθούμε, να σχετιστούμε και να εντείνουμε τις επαφές με τους γύρω μας.


.

Επομένως, το καλοκαίρι βγαίνουμε περισσότερο έξω, αισθανόμαστε μεγαλύτερη ευεξία, κάνουμε περισσότερο σεξ και όλα αυτά βιώνονται σε αυτόν τον έντονο καλοκαιρινό ρυθμό. Επιπλέον, την θερινή περίοδο οι εργασίες σταματούν ή περιορίζονται τουλάχιστον για την πλειοψηφία των εργαζομένων, οι σχολές κλείνουν για τους μαθητές/φοιτητές, επομένως οι υποχρεώσεις βρίσκονται σε μία παύση. Πράγμα το οποίο επίσης δημιουργεί αίσθηση ξεγνοιασιάς και χαλαρότητας.

Διαρκούν οι καλοκαιρινοί έρωτες;

Συνήθως, οι καλοκαιρινές περιπέτειες ενοχοποιούνται για τη σύντομη διάρκειά τους. Μέσα στο εφήμερο της συνθήκης του καλοκαιριού, πολλές φορές τείνουμε να παρουσιάζουμε μια εικόνα εαυτού μάλλον εξιδανικευμένη. Προβάλλεται περισσότερο η ανάλαφρη και χαρούμενη εκδοχή του εαυτού μας. Το ίδιο μάλλον ισχύει και για το αντικείμενο του έρωτα μας.
Όταν λοιπόν ξεθωριάσει η εξιδανίκευση με τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου, ο έρωτας χάνεται. Έρχεται η συνειδητοποίηση μέσα από μια πιο ρεαλιστική οπτική. Η επιστροφή στη ρουτίνα και τις υποχρεώσεις μας επαναφέρει στην καθημερινότητα. Ασυνείδητα κουβαλάμε το άγχος της μικρής διαρκείας του καλοκαιριού και του ότι η «παύση» σύντομα θα λήξει και θα πατήσουμε ξανά το play της, προ των διακοπών, καθημερινότητάς μας. Αυτό το άγχος σαφώς επιδρά και στην εκάστοτε καλοκαιρινή ερωτική περιπέτεια μας.
Στα παραπάνω μπορεί να προστεθούν και πρακτικοί λόγοι. Για παράδειγμα: ένα νησί, ιδανικός τόπος για ένα καλοκαιρινό ειδύλλιο, πιθανόν να μην είναι ο τόπος διαμονής των ερωτευμένων. Πρακτικά λοιπόν, η επιστροφή μετά τη λήξη των διακοπών, μπορεί να σημάνει και την οριστική απομάκρυνση.
Αυτές είναι οι επικρατέστερες και συνηθέστερες απόψεις για την έκβαση ενός καλοκαιρινού έρωτα, όμως υπάρχουν εξαιρέσεις, υπάρχει και άλλη εκδοχή. Αν ένας έρωτας ξεπεράσει τον αρχικό «εποχιακό» ενθουσιασμό, θα διαρκέσει ασχέτως εποχής.


.

Κυρίως τις σχέσεις μας τις καθορίζει η προσωπικότητα και η συμπεριφορά μας. Αν μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε αυτό που ξεκίνησε το καλοκαίρι, χρειάζεται να είμαστε αυθεντικοί, ειλικρινείς και να δείξουμε και την «υπόλοιπη» εικόνα μας, όχι μόνο εκείνη της καλοκαιρινής έξαρσης.
Είναι αναγκαίο να επικοινωνήσουμε στο άτομο που ζήσαμε αυτή την περιπέτεια, τις αληθινές σκέψεις και προσδοκίες μας. Αυτό λοιπόν το καλοκαίρι ας ελπίσουμε να ερωτευθούμε με «διάρκεια». Ας γίνουμε η εξαίρεση του κανόνα!
«Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα: μπαίνεις και δεν ξέρεις αν θα βγεις. Πόσοι δεν έφαγαν τα νιάτα τους – μοιραίες βουτιές, θανατερές καταδύσεις, γράμπες, πηγάδια, βράχια αθέατα, ρουφήχτρες, καρχαρίες, μέδουσες. Αλίμονο αν κόψουμε τα μπάνια. Μόνο και μόνο γιατί πνίγηκαν πεντέξι. Αλίμονο αν προδώσουμε τη θάλασσα. Γιατί έχει τρόπους να μας καταπίνει. Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα: χίλιοι τη χαίρονται – ένας την πληρώνει».
Η θάλασσα –  Ντίνος Χριστιανόπουλος
Αγγελική Τσαγκαράκη – Ψυχολόγος

πηγή:enallaktikidrasi.com

Διαβάστε Επίσης  Οι ειδικοί στις σχέσεις απαντούν: Όποιος απιστεί θα το ξανακάνει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *