|
Tα αυγά μας προστατεύουν από μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα
|
Η άποψη που επικρατεί είναι ότι τα αυγά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη, μας κάνουν κακό. Οι νέες έρευνες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι καλά θα κάναμε να καταναλώνουμε περισσότερα αυγά: περίπου ένα αυγό την ημέρα θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μείνουμε μακριά από καρδιαγγειακά προβλήματα!
.
Αν ακούγατε από μικρή ηλικία όλοι να σας λένε να μην καταναλώνετε πάνω από δύο με τρία αυγά την εβδομάδα, γιατί θα σας κάνει κακό, δεν είστε οι μόνοι. Ορισμένες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερίνη, τα αυγά μπορεί να είναι βλαβερά για την υγεία μας – ειδικά για εκείνους που ήδη βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η ιδέα ότι τα αυγά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία διαδιδόταν τα τελευταία χρόνια από πολλά περιοδικά και ιστοσελίδες. Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη, αποτελούν μια σπουδαία πηγή υγιεινών θρεπτικών στοιχείων, όπως πρωτεΐνη, βιταμίνες, φωσφολιπίδια και καροτενοειδή.
Και πρόσφατες μελέτες συλλέγουν όλο και περισσότερα δεδομένα που υποδεικνύουν ότι τα αυγά δεν επηρεάζουν πραγματικά τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ, για παράδειγμα, συμπέρανε ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν συνδεόταν με κανένα αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, υποστήριξε ότι ένα διατροφικό πρόγραμμα που περιέχει μέχρι και 12 αυγά την εβδομάδα δεν αύξανε τον κίνδυνο τέτοιων ασθενειών.
Μία νέα όμως έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Perking στο Πεκίνο της Κίνας προχωρά παρακάτω. Οι κύριοι ερευνητές Liming Li και Canqing Yu έχουν τώρα βρει ότι μια διατροφή, κατά την οποία καταναλώνουμε αυγά σε τακτική βάση μπορούν ακόμα και να μας προστατεύσουν την καρδιαγγειακή μας υγεία.
Η «μέτρια κατανάλωση αυγών» μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο
Σε όλο τον κόσμο, τα ποσοστά καρδιαγγειακών νόσων βρίσκονται στα ύψη, όπως και οι θάνατοι από αυτές. Οι πιο διαδεδομένες είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο – τόσο ισχαιμικό, όσο και αιμορραγικό – όσο και ισχαιμική καρδιοπάθεια. Τα υψηλά ποσοστά κινητοποίησαν τους ερευνητές να εξετάσουν το ρόλο που παίζει η κατανάλωση αυγών στην τροποποίηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών.
Για να το κάνουν, ανέλυσαν στοιχεία από μια εθνική βάση δεδομένων, η οποία περιλαμβάνει μια μακροχρόνια έρευνα που εξετάζει τις γενετικές και περιβαλλοντικές αιτίες των χρόνιων παθήσεων στον Κινέζικο πληθυσμό. Οι ερευνητές ανάλυσαν πληροφορίες από 416,213 ενήλικες συμμετέχοντες. Κανείς δεν είχε εμφανίσει καρκίνο, κάποια καρδιοπάθεια ή διαβήτη. Οι συμμετέχοντες είχαν αναφέρει πόσο συχνά κατανάλωναν αυγά – 13.1% αυτών παραδέχτηκε καθημερινή κατανάλωση και το 9.1% ότι σπάνια έτρωγαν αυγό μέσα στην ημέρα ή και καθόλου.
.
Υπήρξε μία περίοδος follow- up 8.9 χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν νέες διαγνώσεις και θάνατοι. Κατά την περίοδο εκείνη, οι 83,977 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με κάποια καρδιοπάθεια και οι 9,985 απεβίωσαν λόγω αιτιών που σχετίζονταν με καρδιοπάθειες. Επιπλέον, καταγράφηκαν 5,103 σοβαρά στεφανιαία επεισόδια.
Οι αναλύσεις των ερευνητών αποκάλυψαν ότι τα άτομα που συνήθως κατανάλωναν περίπου ένα αυγό την ημέρα παρουσίαζαν 26% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, 28% μειωμένο κίνδυνο θανάτου λόγω αυτού του προβλήματος και 18% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με καρδιοπάθειες. Η μέτρια κατανάλωση αυγών – σχεδόν 5.32 αυγά την εβδομάδα – συνδέθηκε επίσης με 12% μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικών καρδοιοπαθειών, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ποτέ ή κατανάλωναν σπάνια (2.03 αυγά την εβδομάδα).
Η παρούσα έρευνα βρήκε μια συσχέτιση ανάμεσα στο μέτριο επίπεδο κατανάλωσης αυγών (μέχρι ένα αυγό την ημέρα) και στο μειωμένο ποσοστό καρδιαγγειακών νόσων και επεισοδίων. Οι ερευνητές, βέβαια, προειδοποιούν ότι η έρευνά τους ήταν παρατήρησης, οπότε θα ήταν καλύτερο να μην προτρέξουμε αναφέροντας μια απαραίτητα αιτιώδη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση και στις καρδιοπάθειες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα μπορούν να συνεισφέρουν σε μελλοντικές έρευνες και στις σχετικές επιστημονικές οδηγίες σχετικά με τη διατροφή μας.