Τι πρέπει να γνωρίζει ένας άνδρας για τη στυτική δυσλειτουργία |
Η στυτική δυσλειτουργία, η αδυναμία δηλαδή επίτευξης ή διατήρησης μιας στύσης ικανής για συνουσία, είναι μια κατάσταση που επηρεάζει πολλούς άνδρες. Λίγοι όμως μιλούν για αυτήν εξαιτίας της έντονης
ντροπής που τη συνοδεύει. Οι ειδικοί τονίζουν, ωστόσο, πως με αυτόν τον τρόπο το μόνο που καταφέρνουν οι άνδρες είναι να κρατούν κρυμμένες τις σοβαρές ιατρικές συνέπειες της στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ). Η ενημέρωση των ανδρών σχετικά με τη ΣΔ καθώς και η κατάρριψη των πιο συχνών σχετικών μύθων είναι πιθανό να κινητοποιήσουν τους άνδρες που αντιμετωπίζουν στυτικά προβλήματα, ώστε να απευθυνθούν σε ειδικό.
Στη συνέχεια παρατίθενται τα πιο σημαντικά στοιχεία τα οποία πρέπει να γνωρίζει ένας άνδρας σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία, ώστε να επισκεφτεί έγκαιρα τον ειδικό εάν προκύψει το εν λόγω πρόβλημα και να μην το αφήσει να επηρεάσει τη σχέση του και την ποιότητα ζωής του:
-Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες 40-70 ετών θα αναπτύξουν έναν βαθμό ΣΔ. Η ΣΔ μπορεί να επηρεάσει διαφόρους σημαντικούς τομείς της ζωής με πρώτη και κύρια τη σχέση με τη σύντροφο, ενώ παράλληλα μπορεί να έχει πολύ αρνητική συνέπεια στην αυτοπεποίθηση του άνδρα.
-Αν και η ΣΔ δεν θεωρείται μια φυσιολογική συνέπεια της γήρανσης, σχετίζεται με φυσιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές που συνδέονται με την αύξηση της ηλικίας. Κάποια στυτικά προβλήματα διαρκούν λίγο ή συμβαίνουν σε αραιά χρονικά διαστήματα, ενώ κάποια επιμένουν ή συμβαίνουν πιο συχνά.
-Ακόμα κι αν τα στυτικά προβλήματα εμφανίζονται ευκαιριακά, θα πρέπει και πάλι να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν, καθώς μπορεί να είναι ενδεικτικά κάποιας υποκείμενης νόσου, όπως είναι η υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην πραγματικότητα, η ΣΔ είναι πιο συχνή σε άνδρες με καρδιαγγειακά νοσήματα και πολύ συχνά συνιστά ένα πρώτο σύμπτωμα που προειδοποιεί για την ύπαρξη καρδιαγγειακής νόσου όταν όλα τα άλλα συμπτώματα απουσιάζουν.
-Υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση της ΣΔ, στους οποίους περιλαμβάνονται η ηλικία, τα ψυχολογικά προβλήματα όπως είναι το στρες και η κατάθλιψη, ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει το κάπνισμα, τη μη ισορροπημένη διατροφή, την κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών και την έλλειψη φυσικής άσκησης, κάποια υποκείμενα νοσήματα όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η υπέρταση και η χαμηλή τεστοστερόνη, καθώς και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, όπως είναι κάποια συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά και αντιυπερτασικά.
-Σήμερα η ΣΔ μπορεί να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες, αλλά η πιο διαδεδομένη είναι η θεραπεία με αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5). Όλα τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας, στην οποία ανήκει και το Viagra, έχουν την ίδια δράση, αν και υπάρχουν μικρές φαρμακολογικές διαφορές που μεταφράζονται σε διαφορετικά κλινικά αποτελέσματα.
.
-Μετά την ύπαρξη σεξουαλικού ερεθισμού, οι αναστολείς της PDE5 αυξάνουν τη ροή του αίματος στο πέος και προκαλούν στύση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο σεξουαλικός ερεθισμός οδηγεί στην παραγωγή κι απελευθέρωση του νιτρικού οξειδίου στο πέος. Το νιτρικό οξείδιο ενεργοποιεί ένα ένζυμο, τη γουανυλική κυκλάση, η οποία προκαλεί την παραγωγή της κυκλικής μονοφωσφορικής γουανοσίνης (cGMP). Η cGMP είναι κυρίως υπεύθυνη για τη στύση, επηρεάζοντας κυρίως το ποσό του αίματος που τα αιμοφόρα αγγεία μεταφέρουν από και προς το πέος. Οι αναστολείς της PDE5 ουσιαστικά αναστέλλουν το ένζυμο που καταστρέφει τη cGMP και της επιτρέπουν να δρα για περισσότερο χρονικό διάστημα. Αξίζει να διευκρινιστεί ότι η δράση των αναστολέων της PDE5 γίνεται μόνο μετά την παρουσία σεξουαλικής διέγερσης, το οποίο σημαίνει ότι δεν δημιουργούν στύσεις αλλά βοηθούν τη φυσική ανταπόκριση του σώματος στον σεξουαλικό ερεθισμό.
-Η χρήση των αναστολέων της PDE5 δεν συστήνεται σε άνδρες που έχουν μη ρυθμισμένο καρδιαγγειακό νόσημα ή που λαμβάνουν θεραπεία με νιτρώδη. Όταν ο ιατρός συνταγογραφεί κάποιον αναστολέα της PDE5, ο άνδρας θα πρέπει να τον ενημερώνει για τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα που λαμβάνει.
-Η λήψη παράνομων σκευασμάτων με σκοπό την αποφυγή της επίσκεψης στον ιατρό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Αυτό ισχύει τόσο γιατί με τον τρόπο αυτόν δεν θα διαγνωστεί ένα πιθανό σοβαρό υποκείμενο νόσημα όσο και γιατί πολλές φορές τα παράνομα σκευάσματα έχουν επικίνδυνα συστατικά που δεν ελέγχονται και φυσικά δεν αναγράφονται στην ετικέτα. Επίσης, κάποιοι άνδρες μπορούν να λάβουν φάρμακα για τη ΣΔ μόνο με την επίβλεψη ιατρού, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ιστορικό εγκεφαλικού, και καρδιαγγειακών νοσημάτων ή όταν λαμβάνεται συγκεκριμένη αγωγή.
-Πολύ σημαντικό είναι ο άνδρας να μην αποφεύγει τη σύντροφό του εξαιτίας του στυτικού του προβλήματος και το ζευγάρι να διατηρήσει την οικειότητα, τη συναισθηματική εγγύτητα και την επικοινωνία του. Το ζευγάρι μπορεί να μιλήσει για τη ΣΔ με ανοιχτό και υποστηρικτικό τρόπο. Εάν ένας άνδρας έχει ΣΔ, θα πρέπει πρώτα να μιλήσει στη σύντροφό του και μετά να κλείσει ραντεβού με έναν ειδικό. Εάν υπάρχει κατανόηση, σεβασμός και ειλικρίνεια στο ζευγάρι, η σύντροφος μπορεί να είναι πολύ υποστηρικτική καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.
.
Όποια κι αν είναι η αιτία της ΣΔ, είναι σημαντικό ο άνδρας να απευθυνθεί γρήγορα στον ειδικό που θα κατανοήσει ποια είναι η κατάλληλη και πιο ασφαλής αντιμετώπιση για τη δική του περίπτωση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες, την ενδεχόμενη συνυπάρχουσα νοσηρότητα καθώς και τον τρόπο ζωής.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
Πηγή: zougla.gr