Ελαιόλαδο και γεύση-4 Ιδέες για σπιτικά αρωματικά ελαιόλαδα! |
Ένα καλό ελαιόλαδο και λίγη φαντασία χρειάζεται για να φτιάξουμε τα αρωματικά αυτά λάδια που μπορούν να αναδείξουν και το πιο «αδιάφορο» υλικό.
Και όταν λέμε καλό ελαιόλαδο, δεν μιλάμε μόνο για την οξύτητά του, αλλά και για τα αρώματα και τη γεύση του. Αλλο λάδι θα επιλέξουμε για να συνοδεύσουμε μια έντονη χωριάτικη με ελληνική φέτα και μπόλικο κρεμμύδι και άλλο για ένα ψάρι βραστό με λαδολέμονο.
Για το πρώτο θα χρειαστούμε ένα λάδι έντονο, ώστε να «ακολουθεί» τις έντονες γεύσεις του κρεμμυδιού και της φέτας, χωρίς να χάνεται· για το δεύτερο θα προτιμήσουμε κάτι πιο ήπιο και απαλό, που αφήνει να αναδειχθεί η γεύση του φρέσκου ψαριού.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα αρωματικά ελαιόλαδα που φτιάχνουμε στην κουζίνα μας με τα υλικά που εμείς διαλέγουμε και μας αρέσουν. Καλό και το λάδι με ρίγανη ή δεντρολίβανο του εμπορίου, αλλά ακόμη καλύτερο το σπιτικό ελαιόλαδο με έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό μυρωδικών και γεύσεων.
4 Ιδέες για σπιτικά αρωματικά ελαιόλαδα
(Όλες οι «συνταγές» που ακολουθούν αφορούν μια ποσότητα μισού λίτρου ελαιολάδου.)
1.Σε ένα αποστειρωμένο και εντελώς στεγνό μπουκάλι ρίχνουμε 2 ποτήρια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τις φλούδες από 1/2 ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι ή κίτρο και τις φλούδες από 1/2 ακέρωτο βιολογικό πορτοκάλι. Κλείνουμε το μπουκάλι ερμητικά και το διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Μπορεί να διατηρηθεί έως και για τρεις μήνες, αλλά τότε θα πρέπει στις 2 εβδομάδες να αφαιρέσουμε τις φλούδες λεμονιού.
Ταιριάζει πολύ στα βραστά χόρτα, στα ψάρια και στο κρέας, αλλά και για τη ζαχαροπλαστική είναι ιδανικό, γιατί αρωματίζει ζύμες και κουλουράκια.
2.Αλλη μια πρωτότυπη ιδέα είναι το ελαιόλαδο με κόλιανδρο και πιπέρια που γίνεται ως εξής: σπάμε σ’ ενα ξύλινο γουδί 1 κουτ. του γλυκού σπόρους κόλιανδρου και 1 κουτ. του γλυκού μαύρο και πράσινο πιπέρι. Σε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μία φλούδα βιολογικού ακέρωτου λεμονιού. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και κλείνουμε ερμητικά το μπουκάλι. Περιμένουμε δύο-τρεις εβδομάδες πριν το χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε να ποτίσει καλά το ελαιόλαδο με τα αρώματα.
Το διατηρούμε σε σκιερό και δροσερό μέρος για 4 – 5 μήνες.
Η έντονη γεύση του ταιριάζει σε κρέατα και πουλερικά και είναι ιδανική για μαριναρίσματα.
3.Μία ακόμη ιδέα: το ελαιόλαδο με τις καυτερές πιπεριές, που αναδεικνύει τις ήπιες γεύσεις των βραστών λαχανικών, π.χ., και συνοδεύει χωρίς να «χάνεται» τα ψητά κρέατα στη σχάρα.
Θα χρειαστούμε 2 ξερές κόκκινες καυτερές πιπεριές. Θα τις πιέσουμε στις παλάμες μας για να βγάλουν το άρωμά τους και θα τις βάλουμε σε ένα αποστειρωμένο και στεγνό μπουκάλι το οποίο θα απογεμίσουμε με ελαιόλαδο. Θα το αφήσουμε για 2 εβδομάδες σε δροσερό και σκιερό μέρος να πάρει το άρωμα από τις πιπεριές και θα το διατηρήσουμε για 4 – 5 μήνες.
4.Πιο συνηθισμένο αλλά όχι λιγότερο αγαπητό το ελαιόλαδο με τις λιαστές ντομάτες και την κάππαρη. Για να το φτιάξουμε, θα χρειαστούμε 6 λιαστές ντομάτες και 2 κουτ. της σούπας κάππαρη. Θα χρειαστούμε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι με κάπως φαρδύ στόμιο και θα βάλουμε μία στρώση ντομάτες και μία στρώση κάππαρης εναλλάξ.
Θα απογεμίσουμε το μπουκάλι και θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία με τα προηγούμενα ελαιόλαδα. Δύο εβδομάδες σε σκοτεινό και σκιερό μέρος για να ενσωματωθούν τα αρώματα.
Διάρκεια ζωής: 3 – 4 μήνες.
Μερικές σταγόνες από το λάδι αυτό θα αρωματίσουν τέλεια ένα σαγανάκι φέτας ή μια κρύα μακαρονοσαλάτα.