Υπάρχει ερωτική ζωή μετά την εμμηνόπαυση; |
Αν και τα οιστρογόνα αποτελούν την κύρια ορμόνη των γυναικών πριν από την εμμηνόπαυση, η τεστοστερόνη (την παράγουν κυρίως οι ωοθήκες και τα επινεφρίδια της γυναίκας) θεωρείται η ορμόνη της ερωτικής επιθυμίας και για τις γυναίκες.
Τα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες μειώνονται κατά περίπου 50% μεταξύ των ηλικιών 30 και 45 ετών – και αυτό συνεχίζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της μετέπειτα ζωής τους.
.
Οι γυναίκες που χάνουν τη διάθεσή τους για σεξ, δεν είναι πάντα θύματα των ορμονικών αλλαγών που βιώνουν, αλλά της εικόνας που έχουν για το σώμα τους.
Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι δεν είναι πλέον ελκυστικές, καθώς αλλάζει το σώμα τους με την ηλικία, ενώ άλλες έχουν συντρόφους οι οποίοι χάνουν το ενδιαφέρον για το σεξ ή την ικανότητα να το εκτελούν όπως κάποτε.
Όσο περισσότερο μια γυναίκα αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως λιγότερο ελκυστικό, τόσο πιθανότερο είναι να έχει μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας ή δραστηριότητας.
Ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια με επικεφαλής την Δρ Πατρίτσια Μπαρθάλοου Κοχ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 307 κυρίως εκπροσώπους της καυκάσιας φυλής, ετεροφυλόφιλες γυναίκες, ηλικίας 35 έως 55 ετών.
Περίπου το 21% ήταν σε προεμμηνοπαυσιακό στάδιο, 63,5% βίωναν κάποιες εμμηνοπαυσιακές αλλαγές και 15,5% ήταν σε μετεμμηνοπαυσιακή φάση.
Σχεδόν το 21% των γυναικών δεν μπορούσε να σκεφτεί ούτε ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό και ανέφερε μια συνολική αίσθηση μη ικανοποίησης από το σώμα τους.
Ιδιαίτερα αντιπαθούσαν το στομάχι, την κοιλιά, τα πόδια, τους μηρούς και τους γλουτούς.
Τα δύο τρίτα των γυναικών δήλωσαν είτε ότι είχαν λιγότερη επιθυμία για σeξ συγκριτικά με δέκα χρόνια πριν ή ότι έκαναν σεξ λιγότερο συχνά.
Αλλά ανέφεραν επίσης ότι όταν έκαναν σεξ, το απολάμβαναν, με το 72% να δηλώνει ότι ήταν σωματικά και συναισθηματικά ικανοποιημένες από τις ερωτικές τους σχέσεις
.