Σύνδρομο της Ηλέκτρας: Όταν η γυναίκα ερωτεύεται μια εκδοχή του μπαμπά της |
Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι αρκετές γυναίκες –αν όχι όλες– ελκύονται ερωτικά από άντρες που μοιάζουν είτε εμφανισιακά είτε στο χαρακτήρα με τον πατέρα τους.
Η ειδικός σε θέματα σχέσεων Δρ Τζούντιθ Ράιτ εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό και πώς ο «προ-σεξουαλικός προγραμματισμός», όπως τον ονομάζει, επηρεάζει τις ερωτικές επιλογές του γυναικείου φύλου.
.
Σύμφωνα με την ειδικό, ο «προ-σεξουαλικός προγραμματισμός» συμβαίνει σε πολύ μικρή ηλικία, καθώς τα μικρά παιδιά μαθαίνουν για τις ανθρώπινες σχέσεις «με βάση τον τρόπο που τους φέρονται οι κύριοι φροντιστές τους».
Μάλιστα, υποστηρίζει πως, ακόμη κι αν η γυναίκα δεν είχε ως παιδί καλή σχέση με τον πατέρα της, και πάλι θα αναζητήσει ένα σύντροφο που του μοιάζει, σε μια προσπάθεια να «διορθώσει» το παρελθόν.
Από την άλλη, «μπορεί μια γυναίκα να πιστεύει ότι έχει βρει ένα σύντροφο εντελώς αντίθετο με τον πατέρα της, όμως και πάλι το υποσυνείδητο βρίσκει τον τρόπο να επιστρέψει στο γνώριμο», δηλώνει η Ράιτ.
Η καθηγήτρια Ψυχολογίας Τζένιφερ Χάρμαν, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, συμφωνεί με την άποψη της Ράιτ, συμπληρώνοντας πως «η δυναμική αυτή μπορεί να είναι υγιής ή και όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση παρέχει μια αίσθηση οικειότητας».
Όσο για τις γυναίκες που δεν είχαν πατρικό πρότυπο μεγαλώνοντας, η Ράιτ αναφέρει πως είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν ένα σύντροφο μεγαλύτερο σε ηλικία, σε μια προσπάθεια να βρουν την υπεύθυνη, ισχυρή και σταθερή πατρική φιγούρα που λείπει από τη ζωή τους.
Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι γυναίκες που είχαν ή έχουν μια τρυφερή και υποστηρικτική σχέση με τον πατέρα τους είναι πιο πιθανό να συνάψουν υγιείς ερωτικές σχέσεις στο μέλλον.
Η Ράιτ επισημαίνει βέβαια ότι δεν είναι απαραίτητα κακό να διατηρεί μια γυναίκα σχέση με έναν άντρα που μοιάζει με τον μπαμπά της. Σύμφωνα με την ειδικό, αυτό που χρειάζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση για να ευτυχήσει το ζευγάρι είναι ο σύντροφος να διαθέτει τα καλά στοιχεία του πατέρα και να αποτελεί «βελτιωμένη εκδοχή» του.
«Μόνο όταν η γυναίκα διαχωρίσει τον εαυτό της από τους γονείς και δει τη σχέση σαν τη νέα της οικογένεια θα μπορέσει να απελευθερωθεί από το Σύμπλεγμα της Ηλέκτρας και να προχωρήσει στη ζωή της», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ράιτ.
.
style=”background-color: white; border: 0px none; box-sizing: border-box; color: #333333; font-family: “Droid Sans”, Arial, Verdana, sans-serif; font-size: 14px; list-style: none; margin: 0px; outline: none; padding: 0px;” />Πηγή: onmed.gr