Ζώδια & Βότανα |
Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, κάθε ζώδιο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες όσον αφορά την άμυνα του οργανισμού του, με διαφορετικά είδη θεραπευτικών φυτών και βοτάνων καθώς και διαφορετικές τροφές χρήσιμες για την υγιεινή του διατροφή
.
. Διαβάστε παρακάτω για όλα αυτά και δώστε την απαραίτητη ισορροπία την υγεία σας ανάλογα με το ζώδιο στο οποίο ανήκετε. Ακόμα και σήμερα μπορείτε να ωφεληθείτε από τη γενναιόδωρη φύση, που χρόνια πριν την Ιατρική και τη φαρμακολογία, βοήθησε (και προίκισε) τον άνθρωπο και τα ζώα να θεραπεύονται και να αμύνονται με τα αρωματικά βότανα και φυτά της.
ΚΡΙΟΣ (21 Μαρτίου – 20 Απριλίου)
Σπαράγγι Είναι διουρητικό και καθαρτικό (Ένα ποτήρι του νερού ζωμός σπαραγγιών για ένα ή δύο βράδια).
Σκόρδο Καταπολεμά τις οδοντικές νευραλγίες. (Βάζετε 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο και μισό κουταλάκι αλάτι σε 1 ποτήρι ξύδι. Βράζετε το μίγμα για 10 λεπτά και το αφήνετε να γίνει χλιαρό. Κάνετε πλύσεις στο στόμα.).
Μολόχα Καταπολεμά τις τυχόν εντερικές φλεγμονές, τη χρόνια δυσκοιλιότητα και τη νεφρίτιδα. (Μια χούφτα τριμμένη μολόχα, που θα μπαίνει σαν γαρνίρισμα στα χορταρικά ή στη σαλάτα).
Μποράντσα Περιέχει ποτάσιο και ασβέστιο. Καθαρίζει το αίμα και δραστηριοποιεί τους αδένες που παράγουν αδρεναλίνη, την καρδιά, και τα νεφρά. Ακόμα, καταπολεμά την γρίπη (25 γραμμ. φύλλα σε μισό κιλό βραστό νερό).
Αλιφασκιά Καταπολεμά την γαστρίτιδα και την ξινίλα του στομάχου. (Ρίχνετε σε μισό λίτρο νερού 10 γραμ. αλιφασκιά, 10 γραμ. δεντρολίβανο και τρεις φέτες λεμονιού και τα βράζετε. Ένα φλιτζάνι από το ρόφημα αυτό είναι αρκετό για το επιθυμητό αποτέλεσμα).
Καγιέν Το γνωστό καυτερό πιπέρι είναι διεγερτικό και τονωτικό. Καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες και καταπολεμά τα μικρόβια. Είναι μοναδικό για κρυολογήματα και σταματάει τη ρινορραγία.
Μέντα Κολικοί των νεφρών και στομαχικοί πόνοι ανακουφίζονται με 1 φλιτζάνι μέντα φρέσκια η αποξηραμένη. Άλλα θεραπευτικά φυτά και βότανα ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον Κριό είναι η αλόη, και ο καπνός.
ΤΑΥΡΟΣ (21 Απριλίου-20 Μαϊου)
Μολόχα Τα φύλλα και τα άνθη της βοηθούν τις αναπνευστικές οδούς.
Ηλίανθος Οι σπόροι του είναι πολύτιμη πηγή βιταμίνης Β, απαραίτητης για τον μεταβολισμό. Το ρόφημα (50 γραμ. σπόροι βρασμένοι σε ένα κιλό νερό) θεραπεύει την λαρυγγίτιδα, το βήχα, το κρυολόγημα και προλαμβάνει τις ιώσεις.
Φτέρη Η ρίζα της φτέρης σε ένα συμπυκνωμένο αφέψημα βοηθά στη λειτουργία του συκωτιού και τη σπλήνα.
Πνευμονιάς Το αφέψημα των φύλλων της (όχι περισσότερο από 100 γραμμ. σε 1 λίτρο νερό) ενδείκνυται για τις πνευμονικές παθήσεις.
Φασκόμηλο Αφήστε ένα κουταλάκι αποξηραμένο φασκόμηλο σε καυτό νερό για 10 λεπτά. Πίνετε ένα κουταλάκι από το αφέψημα πρωί-βράδυ. Θεραπεύει την αμυγδαλίτιδα και τα έλκη στο λαιμό. Μπορείτε επίσης, να κάνετε γαργάρα προληπτικά για τον πονόλαιμο (δεν συνιστάται η καθημερινή χρήση για τις εγκύους).
Ξινήθρα Δροσιστική και καταπραϋντική, αλλά πρέπει να ελαττώνεται η χρήση της στη διάρκεια της πολύ ζεστής εποχής του καλοκαιριού. Γενικά, βοηθά αποτελεσματικά τις δίαιτες αδυνατίσματος.
ΔΙΔΥΜΟΙ (21 Μαίου-21 Ιουνίου)
Βαλεριάνα Πίνοντας ένα ποτηράκι του λικέρ μακριά από τα γεύματα βοηθά στην καταπολέμηση της νευρικής έντασης, της ημικρανίας και της επιληψίας ακόμα. Λεβάντα Το αιθέριο έλαιό της χαλαρώνει και ξεκουράζει τον οργανισμό. Θεραπεύει τις ζαλάδες και τις λιποθυμικές τάσεις. Λίγες σταγόνες σε νερό (σε μικρό ποτήρι) στην κρεβατοκάμαρα εξασφαλίζουν ήρεμο ύπνο.
Αλιφασκιά Σαν ρόφημα καταπολεμά τις ενοχλήσεις του συκωτιού. Τσουκνίδα Λιωμένη (σε σιρόπι) με ζάχαρη είναι βοηθητική σε περιπτώσεις αιμόπτυσης. Πνευμονιάς Τα φύλλα της σε ρόφημα ενδείκνυνται για πνευμονικές παθήσεις.
Δεντρολίβανο Σε μισό κιλό νερό βράστε 25 γραμμ. δεντρολίβανο. Το ρόφημα ηρεμεί τα νεύρα και τις νευραλγίες. Συμβάλλει στη μείωση του στρες και στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού.
Άλλα θεραπευτικά βότανα είναι η βαλδριανή και η γλυκόριζα (δρα σαν σπασμολυτικό).
ΚΑΡΚΙΝΟΣ (22 Ιουνίου-22 Ιουλίου)
Μέντα Ένα φλιτζάνι αφεψήματος μέντας βοηθά αρκετά τον οργανισμό και μπορεί να χορηγηθεί (ακόμα) και για τις διάρροιες που προέρχονται από την ζέστη.
Βάλσαμο Το αφέψημα (25 γραμμ. κομμένα φύλλα σε μισό κιλό νερό που βράζει) καλμάρει τους πόνους στο στομάχι και τους πεπτικούς αγωγούς. Ρυθμίζει τις ανωμαλίες της περιόδου και τη γονιμότητα. Τα φύλλα του τρώγονται και ωμά.
Κάρδαμο Βάζοντας το σε κάθε είδους σαλάτα θεραπεύει τις εντερικές φλεγμονές.
Απήγανος Μερικά κουταλάκια ζουμί από απήγανο καταπολεμά την ταινία των εντέρων.
Τσουκνίδα Είναι τονωτικό, αντισηπτικό, διουρητικό. Βοηθά την πέψη, αυξάνει το γάλα κατά την περίοδο της γαλουχίας και εξαφανίζει την πιτυρίδα (στο ξέβγαλμα των μαλλιών, βρασμένη σε αρκετό νερό).
Ιεροβότανο ή Βερβένα Υπέροχο χωνευτικό (μερικά ποτηράκια μετά το φαγητό είναι αρκετά για την δράση του).
Επίσης στα βότανα συμπεριλαμβάνονται το δεντρολίβανο, το ανεμοκλάδι, το πετρόχορτο, η άσπρη παπαρούνα.
ΛΕΩΝ (23 Ιουλίου-22 Αυγούστου)
Χαμομήλι Ένα καταπραϋντικό, που είναι θαυμάσιο ακόμη και για τους πόνους των αρθρώσεων. Λίγο χαμομήλι (ελάχιστα) τηγανισμένο σε λάδι ελιάς για λίγα λεπτά είναι ένα καλό επίθεμα στο σημείο του σώματος που πονάει.
Βασιλικός Μοναδικό τονωτικό, που ταυτόχρονα εξαφανίζει τον εκνευρισμό. Ένα κουταλάκι φύλλα βασιλικού σε μια κούπα βραστό νερό πρωί-βράδυ, φέρνει ευεξία και διώχνει το στρες. Επίσης, ο βασιλικός τρώγεται και ωμός σε σαλάτες.
Ραδίκια Ανακατεμένα τα ραδίκια η άγρια ραδίκια σε ίση ποσότητα με σμίλακα δίνουν ένα αφέψημα κυριολεκτικά θαυματουργό για τον καθαρισμό του αίματος.
Ταραξάκο Η γνωστή σε όλους μας πικραλίδα είναι ένα εξαιρετικό τονωτικό του οργανισμού, όντας πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C . Επίσης είναι διουρητική και ρυθμίζει την υπέρταση. Εύκολα μπορείτε να φτιάξετε ένα γευστικό ρόφημα, που θα αντικαταστήσει τον καφέ (αν αποξηράνετε τις ρίζες της, τις καβουρδίσετε και τις κάνετε σκόνη).
Δακτυλίδια ή ατάρρινο Η σκόνη και το ρόφημα των φύλλων βοηθούν στην καταπολέμηση καρδιακών παθήσεων. Ακόμη, το μάραθο, ο μαϊντανός, η αγγελική και ο άνηθος είναι βοηθητικά.
.
ΠΑΡΘΕΝΟΣ (23 Αυγούστου-22 Σεπτεμβρίου)
Μολόχα Τα άνθη της μολόχας σε ρόφημα συνοδευόμενο από μέλι και όχι ζάχαρη είναι ένα (λειτουργικό) καθαρτικό.
Γαρύφαλλο Το αφέψημα από το αρωματικό «μοσχοκάρφι» είναι τονωτικό, ανακουφίζει από την ναυτία και γενικά αποτοξινώνει τον οργανισμό.
Βαλεριάνα ή αγρία ή νάρδος Πίνοντας 1 ποτηράκι του λικέρ μακριά από τα γεύματα βοηθά στην καταπολέμηση της νευρικής έντασης, της ημικρανίας και της επιληψίας ακόμα.
Γλυκάνισο Είναι γνωστό για το λεπτό του άρωμα και την γλυκιά του γεύση. Βράστε για 10 λεπτά ένα κουταλάκι σπόρους σε 1 φλιτζάνι γάλα και σουρώστε. Θα ανακουφίσει μετεωρισμούς και κολικούς των εντέρων (ιδιαίτερα στα μωρά).
Δεντρολίβανο Βοηθά στην καταπολέμηση των εξανθημάτων και το σκάσιμο του δέρματος, που συχνά ταλαιπωρεί το ζώδιο της Παρθένου. (Βάζουμε τα φύλλα του δεντρολίβανου στο οινόπνευμα για να μουσκέψουν καλά και με αυτό το μείγμα κάνουμε μασάζ στο σημείο- μέρος που πάσχει. Ακόμη, το μασάζ στο κεφάλι καταπολεμά την πιτυρίδα.
Άλλα θεραπευτικά φυτά για την Παρθένο είναι ο χιλιόφυλλος, η σκοπιά, η βαλδριανή και το μάραθο.
ΖΥΓΟΣ (23 Σεπτεμβρίου-22 Οκτωβρίου)
Κερασιά ή αγριοκερασιά Λειτουργεί σαν υπέροχο διουρητικό (μια χούφτα μίσχους κερασιάς η αγριοκερασιάς τα βάζουμε σε 1 λίτρο νερό. Ρίχνουμε μέσα στο αφέψημα μερικές φέτες μήλου και τα αφήνουμε να μουσκέψουν γύρω στις δυόμισι ώρες).
Χρένο Η γνωστή από την μαγειρική καυτή σκόνη, ανακατεμένη σε νερό η με βούτυρο στο ψωμί, καθαρίζει και ρυθμίζει το ουροποιητικό σύστημα.
Ακτέα ή κουφοξυλιά Οι βέργες της κουφοξυλιάς μπορούν να γίνουν μια θαυμάσια μαρμελάδα, που θα συνοδεύει το ψωμί σας. Ενδείκνυται για παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.
Μαϊντανός Πολύτιμο αρωματικό φυτό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Β, C και μεταλλικά άλατα. Ρυθμίζει την λειτουργία των νεφρών και του ουροποιητικού.
Εκτός από τα παραπάνω βότανα τη διατροφή του Ζυγού τη βοηθούν το θυμάρι, το νεροκάρδαμο, το μελισσοβότανο, η βιολέτα, το ξινοπάλαθο, η χαμαιλεύκη.
ΣΚΟΡΠΙΟΣ (23 Οκτωβρίου-22 Νοεμβρίου)
Κουφοξυλιά Ένα ζεστό ρόφημα, φτιαγμένο από άνθη κουφοξυλιάς, που χρησιμεύει για την έκκριση του ιδρώτα και βοηθά στην αποβολή των τοξινών.
Σμίλακας Το αφέψημα αυτό (βράζοντας τις ρίζες του) βοηθά και καθαρίζει το αίμα. Επίσης, θεραπεύει από αφροδίσια νοσήματα.
Τζίνσενγκ Η εξωτική αυτή ρίζα έχει την φήμη εξαίρετου αφροδισιακού. Αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία, την ορμή και τη ροή της αδρεναλίνης. Θεωρείται μοναδικό για την ανανέωση των κυττάρων.
Μενεξέδες ή βιόλα Βάζουμε τους μενεξέδες σε γάλα και με το μείγμα κάνουμε επιθέματα στο ερεθισμένο σημείο, που έχει εκδηλωθεί ο καλόγερος.
Απήγανος Το λάδι του απήγανου είναι βοηθητικό και διεγερτικό των σεξουαλικών οργάνων.
Βασιλικός Τέλειος συνδυασμός τονωτικού και ηρεμιστικού μαζί και είναι ότι χρειάζεται για την ηφαιστειώδη ιδιοσυγκρασία του Σκορπιού.
Αγριάδα το αφέψημα της αγριάδας είναι καλό στις βλεννορραγίες και στην αποβολή της πέτρας των νεφρών.
Βελανιδιά Το ρόφημα που θα φτιάξουμε από τον φλοιό της βελανιδιάς θεραπεύει βλεννορραγίες και αιμορροΐδες.
Επίσης, άλλα βότανα είναι η τσουκνίδα και η αγριαψιθιά.
ΤΟΞΟΤΗΣ (23 Νοεμβρίου-21 Δεκεμβρίου)
Ιεροβότανο ή Βερβένα Ανακατεύετε καλά μια ποσότητα βερβένας μαζί με το ασπράδι ενός αυγού. Τοποθετείτε το μείγμα στη φτέρνα και το επιδένετε καλά. Χρειάζεται να μείνετε ακίνητοι (ξαπλωμένοι) για 8-10 ώρες. Είναι αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση της ισχιαλγίας.
Λειχήνα Φτιάξτε ένα ρόφημα σε συνδυασμό χαμομηλιού και λειχήνας. Ισχυρό βοηθητικό για την καταπολέμηση βρογχικών ή πνευμονικών παθήσεων.
Δάφνη Χρησιμοποιούμε τα αρωματικά της φύλλα στη μαγειρική. Το αφέψημα διευκολύνει την λειτουργία του συκωτιού και της σπλήνας.
Ανθεμίς Ένα ρόφημα από ανθέμιδες, δύο φορές την μέρα, καταπολεμά το άσθμα.
Αψινθιά Ένα ρόφημα από αψινθιά και αλιφασκιά σε ίσα μέρη είναι πανάκεια για το συκώτι.
Επίσης, άλλα βότανα που βοηθούν είναι η άγρια ματζουράνα, η μποράντσα, η μολόχα, το ζαχαροκάλαμο και το φασκόμηλο.
ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ (22 Δεκεμβρίου-20 Ιανουαρίου)
Τσουκνίδα Το ζουμί της ανακατεμένο με οινόπνευμα διακόπτει την πτώση των μαλλιών.
Καμφορά Τη βρίσκουμε σε μορφή αιθέριου ελαίου. Εξαιρετική για το ρίγος, τους ρευματικούς πόνους, την αρθρίτιδα.
Καρυδιά Βοηθά στον παιδικό ραχιτισμό. Συνιστάται ένα μπάνιο ημερησίως με την ακόλουθη σύνθεση. Βράζετε 100 γραμ. φύλλα καρυδιάς επί 10 λεπτά μαζί με 100 γραμ. αψινθιάς και 50 γραμ. μαντζουράνας. Ρίχνετε το μίγμα μαζί με τα βότανα στο νερό του μπάνιου (περιμένοντας να γίνει πρώτα λίγο χλιαρό το νερό) και βάζετε το παιδί. Μετά το μπάνιο το τρίβετε καλά και το κρατάτε ζεστό επί μια ώρα.
Βατόμουρο Μοναδικό για την ψωρίαση και άλλα δερματικά προβλήματα. Βοηθά επίσης στην αναιμία και καθαρίζει το αίμα.
Δαφνομουριά Οι καρποί της είναι βοηθητικοί στα κρυολογήματα και τους ρευματισμούς.
Καλεντούλα Αντισηπτική, καταπραϋντική δερματικών προβλημάτων και παράλληλα τέλειο φυσικό καλλυντικό.
Άλλα βότανα και φυτά είναι τα άγρια χόρτα, ο φλόμος και ο αμάραντος.
ΥΔΡΟΧΟΟΣ (21 Ιανουαρίου-19 Φεβρουαρίου)
Δενδρολίβανος Τα άνθη του δενδρολίβανου σε ρόφημα είναι αρκετά βοηθητικά στη λειτουργία της καρδιάς.
Καρότα Το ζουμί τους ενδείκνυται για την καταπολέμηση του ικτέρου. Σαν επίθεμα, αφού πρώτα τα τρίψουμε, σε εγκαύματα είναι δροσιστικά και θεραπευτικά.
Βαλεριάνα Αυτό το βότανο δε συσχετίζεται μόνο με τον Υδροχόο. Ωστόσο, τον βοηθά στις φοβερές ημικρανίες και τη νευρική υπερένταση. Τρία μέρη νερού και ένα μέρος ρίζες βαλεριάνας δίνουν ένα καταπραϋντικό ρόφημα.
Σκόρδο Σε κάψουλές, ωμό η αιθέριο έλαιο μειώνει την αρτηριακή πίεση και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Εξαιρετικό αντισηπτικό. Ένα ποτηράκι του λικέρ (μακριά, όμως, από τα γεύματα) είναι αρκετό.
Αγγελική Το μυρωδάτο ρόφημα αυτό είναι βοηθητικό για την έκκριση του ιδρώτα και την αποβολή τοξινών.
Άλλα βότανα το στεκούλι, το αθάνατο, το φασκόμηλο και το χαμομήλι.
ΙΧΘΕΙΣ (20 Φεβρουαρίου- 20 Μαρτίου)
Αγριοκίμινο Διευκολύνει στην πέψη και οξύνει στην όραση.
Αγριάδα Αναμίξτε με την αγριάδα μια ρίζα γλυκόζης και φτιάξτε ένα ρόφημα. Βοηθά στις παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Ακόμη, κάνει πολύ καλό στις παθήσεις του συκωτιού.
Τσουκνίδα Λιωμένη (σε σιρόπι) με ζάχαρη είναι βοηθητική σε περιπτώσεις αιμόπτυσης. (Ο τρόπος παρασκευής του αναφέρεται στους Διδύμους, ζώδιο συγγενικό λόγω της μεταβλητής του ιδιότητας).
Φύκια (ισλανδικά) Συμπλήρωμα διατροφής. Περιέχουν ιωδίνη, όπου είναι πολύτιμο συστατικό για το ζώδιο των Ιχθύων.
Πνευμονιάς 100 γραμ. φύλλα σε ένα λίτρο νερό φτιάχνουν ένα ρόφημα κατάλληλο για πνευμονικές παθήσεις. Λίγα φλιτζάνια με αυτό το ρόφημα κατά διαστήματα είναι αρκετά.
Άλλα βότανα-φυτά το τίλιο, η βαλεριάνα, και το τριφύλλι.
.