Δέλεαρ η «Χρυσή Βίζα» για τους Τούρκους που «αρπάζουν» ακίνητα στην Αθήνα – Ποιος ο ρόλος του Ρ.Τ. Ερντογάν |
Δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί ο νομοθέτης του νόμου 4146/2013 (ΦΕΚ Α’ 90) για τις
επενδύσεις υπηκόων τρίτων χωρών μέσω του ελληνικού προγράμματος της Χρυσής Βίζας, δηλαδή της πενταετούς άδειας διαμονής για υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν περισσότερα από 250.000 ευρώ στην εγχώρια αγορά real estate να στόχευε στην πολλά υποσχόμενη Κίνα και τη Ρωσική επέλαση εκατομμυριούχων.
.
Μετά το πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016 στην γειτονική Τουρκία και το «σαφάρι» γκιουλενιστών σε όλους του τομείς της τουρκικής κοινωνίας του «δημοκρατικού» προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (από τα τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα ΜΜΕ στο διπλωματικό σώμα και το Δημόσιο) υπάρχει μια αλματώδης αύξηση Τούρκων επενδυτών στην Ελλάδα.
Πρόσφορο έδαφος αποδεικνύεται η χώρα μας για τους Αιγύπτιους ,τους Σύριους αλλά και για τους Τούρκους, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εντείνουν και πάλι την επενδυτική τους διάθεση, στοχεύοντας κυρίως στο κέντρο της Αθήνας τόσο σε κατοικίες για ιδιοκατοίκηση, αυτοτελή κτίρια με στόχο την αξιοποίηση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων όσο και σε επαγγελματικά ακίνητα απόδοσης.
Μη ξεχνάμε, ότι το Ελληνικό πρόγραμμα χορήγησης άδειας διαμονής για υπηκόους τρίτων χωρών απαιτεί τη μικρότερη επένδυση σε αγορά ακινήτου, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η χώρα μας, αν και βρίσκεται σε οικονομική κρίση, διαπρέπει στη προσέλκυση τουριστών, ενώ οι επενδυτικές ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί από την ραγδαία πτώση των τιμών συνεχώς αυξάνονται ακόμη και σε επώνυμους τουριστικούς προορισμούς.
Το τοπίο αλλάζει σημαντικά εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων τόσο στις γειτονικές χώρες όσο και παγκοσμίως, δημιουργώντας έναν νέο επενδυτικό χάρτη που το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Ελληνική ιδιοκτησία.
Η γείτονα χώρα στα παράλια του Αιγαίου, από τη πλευρά της ήρε όλους τους προορισμούς για τους υπηκόους ισλαμικών κρατών το 2011-2012, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές και τουρίστες, οι οποίοι σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν ως τη γείτονα.Παράλληλα, αξίζει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με έκθεσητου τουρκικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, για το διάστημα Μάιος 2012 – Μάιος 2013 περίπου 14.600 ξένοι επένδυσαν στη Τουρκία αγοράζοντας 13.495 ακίνητα.
Ωστόσο, σήμερα τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία, καθώς μεγάλος αριθμός Τούρκων επιχειρηματιών και ευκατάστατων οικογενειών θεωρεί ότι η τουρκική επιθετικότητα απευθύνεται πρωτίστως στο εσωτερικό ακροατήριο της χώρας τους.
Η πρόσφατη επιθετική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο ερμηνεύεται από τους ίδιους ως εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας στα δυτικά, κυρίως λόγω της ανάγκης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδείξει φθηνές νίκες εντυπώσεων με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο και εξαιτίας των τουρκικών απωλειών.
Τα εσωτερικά της προβλήματα είναι τόσο μεγάλα, που η εξωτερική της πολιτική κινείται στην βάση κατευνασμού των εσωτερικών της αντιθέσεων.
Οι ποδοσφαιριστές
Δεν είναι λίγοι οι ευκατάστατοι επιχειρηματίες της γείτονας χώρας, αλλά και γνωστοί ποδοσφαιριστές που φλερτάρουν έντονα με την χώρα μας από την εποχή του πραξικοπήματος, εντείνοντας πλέον το ενδιαφέρον τους λόγω των ραγδαίων εξελίξεων.
Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αρκετά γνώριμη σ’ αυτούς, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό των τούρκων που διαμένουν στη Κωνσταντινούπολη έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Επίσης, δεν είναι λίγοι οι Τούρκοι επιχειρηματίες που στοχεύουν να κινηθούν επιχειρηματικά εκτός των συνόρων της χώρας τους εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία.
Το περιβάλλον στην Τουρκία φοβίζει τις ξένες επενδύσεις, που είναι βασικές για τον τρόπο λειτουργίας της τουρκικής οικονομίας. Η οικονομία της Τουρκίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ξένο χρήμα, αλλά η συνεχιζόμενη κρίση και η διακυβέρνηση με διατάγματα αποθαρρύνει τους επενδυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας η Τουρκία χάνει 1 δις δολάρια την εβδομάδα στις ξένες επενδύσεις.
Η Βρετανία, σημαντικός επενδυτής στην Τουρκία, έχει μειώσει τις επενδύσεις της κατά 20% μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Η αναγκαστική αδράνεια της Τράπεζας της Τουρκίας, η οποία, υπό τη μόνιμη πίεση της κυβέρνησης Ερντογάν, διατηρεί χαμηλά τα επιτόκια, η παρατεταμένη πολιτική κρίση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης των Τούρκων στο νόμισμα της χώρας τους είναι οι κύριοι μοχλοί που συμπιέζουν διαρκώς την τουρκική λίρα, οδηγώντας την στην ιλιγγιώδη πτώση της.
Οι επενδυτές έχουν, έτσι, κάθε λόγο να εγκαταλείψουν το τουρκικό νόμισμα και να επιστρέψουν στις ΗΠΑ, προσβλέποντας σε υψηλότερες αποδόσεις.
.