Γιατί όταν είμαστε στεναχωρημένοι τρώμε |
Όποιος έχει απλώσει το χέρι του σε μια σοκολάτα ή σε ένα παγωτό όταν νιώθει στεναχωρημένος, ξέρει καλά πόσο καλύτερα μπορούν να τον κάνουν να αισθανθεί.
Τώρα, επιστήμονες απέδειξαν πως το «φαγητό για παρηγοριά» όντως είναι αποτελεσματικό.
Όπως διαπίστωσαν, τα λίπη δρουν σε μοριακό επίπεδο για να βελτιώσουν την ψυχική διάθεση – και αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι οδεύουν προς την παχυσαρκία για να αντιμετωπίσουν τις πίκρες της ζωής τους.
Την σχετική έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leuven, στο Βέλγιο, με επικεφαλής τον δρα Λούκας Βαν Ούντενχοβε, οι οποίοι χρησιμοποίησαν την λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (fMRI) για να καταγράψει τον συναισθηματικό αντίκτυπο τους λίπους, όταν εγχέεται στο στομάχι.
Η fMRI είναι μια εξελιγμένη μορφή μαγνητικής τομογραφίας, η οποία γίνεται όπως η κλασική, αλλά απεικονίζει την λειτουργία του εγκεφάλου και όχι την δομή του.
Η εξέταση έγινε από τέσσερις φορές σε 12 νεαρούς εθελοντές, οι οποίοι είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Εν όσω οι ερευνητές κατέγραφαν τα κύματα στον εγκέφαλό τους, οι εθελοντές είδαν μια σειρά από φωτογραφίες, άλλες εκ των οποίων προκαλούσαν θλίψη και άλλες ήταν ουδέτερες, ενώ άκουσαν και μπαλάντες και ουδέτερα τραγούδια.
Στη συνέχεια, ενέχυσαν είτε λιπαρά οξέα είτε φυσιολογικό ορό (νερό με αλάτι) στο στομάχι τους, δίχως να τους πουν τι ακριβώς έκαναν. Η κρυψίνοια αυτή έγινε για να μην επηρεαστούν από εξωγενείς παράγοντες οι αντιδράσεις του εγκεφάλου των εθελοντών.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η λυπητερή μουσική και οι θλιβερές εικόνες επηρέαζαν αρνητικά την ψυχική διάθεση των εθελοντών. Η ένταση της θλίψης τους, όμως, ήταν κατά 50% μικρότερη όταν είχαν εγχυθεί στο στομάχι τους λιπαρά οξέα απ’ ό,τι με το αλατόνερο.
Ο ακριβής μηχανισμός αυτής της διαφοροποίησης παραμένει ασαφής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως η κατανάλωση λίπους μας καθιστά λιγότερο ευάλωτους στα αρνητικά συναισθήματα, κατά τον δρα Ούντενχοβε.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Κλινικής Διερεύνησης» (JCI), τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βρουν σημαντικές εφαρμογές στους πάσχοντες από παχυσαρκία, διατροφικές διαταραχές και κατάθλιψη.
Πηγή: tanea