Πρώτες βοήθειες στον σκύλο |
Αιμορραγία
Αν ο σκύλος σας χτυπήθηκε από κάποιο αυτοκίνητο και αιμορραγεί, ή έχει κάποια σοβαρή πληγή, ή κόψιμο, είναι ανάγκη να σταματήσει αμέσως η αιμορραγία.
Τι να κάνω;
1) Κρατήστε με προσοχή το πληγωμένο ζώο. Ζητήστε από κάποιον να βάλει αρκετές αποστειρωμένες γάζες πάνω στην πληγή (μην κάνετε το λάθος να καθαρίσετε ή να σκουπίσετε την πληγή, χάνεται πολύτιμο χρόνο). Πιέστε σταθερά το σημείο της αιμορραγίας έως να σταματήσει η αιμορραγία.
2) Αν η αιμορραγία είναι σε πόδι ή στην ουρά και δεν σταματήσει με την πίεση, δοκιμάστε έναν σφιγκτήρα.
α) Τυλίξτε το πόδι ή την ουρά με στενή γάζα 2,5 εκ. ή με καθαρό ύφασμα και δέστε μισό κόμπο. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ σκοινί.
β) Τοποθετήστε ένα μολύβι στην κορφή και αποτελειώστε τον κόμπο.
γ) Στρίψτε ένα μολύβι αργά μέχρι που η αιμορραγία να σταματήσει. Στερεώστε τον κόμπο με ταινία.
δ) Καλύψτε την πληγή με αποστειρωμένη γάζα.
ε) Πηγαίνετε στον κτηνίατρο το σκύλο σας.
Προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε τη μέθοδο του σφικτήρα παρά μόνο σαν έσχατη λύση. Αν είναι ένα μέλος σώματος αρκετή ώρα δεμένο, μπορεί να σταματήσει εντελώς η κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα τη νέκρωση του μέλους.
Για οποιοδήποτε άλλο μέρος σώματος που αιμορραγεί (στόμα, πρωκτός), δεν μπορείτε να προσφέρετε βοήθεια. Πηγαίνετε στον γιατρό.
.
Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση
Είναι συνδυασμός τεχνητής αναπνοής με μασάζ στην καρδιά. Όταν ένα ζώο είναι λιπόθυμο, από ηλεκτροπληξία, δηλητηρίαση, αυτοκινητικό ατύχημα, η Κ.Π.Α όπως λέγεται για συντομία η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, είναι σωτήρια.
Προσοχή: αν η καρδιά χτυπάει και δεν έχει χάσει εντελώς τις αισθήσεις μην την εφαρμόσετε μπορεί να κάνει κακό.
Τεχνητή αναπνοή:
1) Μέθοδος: συμπίεση στήθους. Λειτουργεί με την άσκηση δύναμης στο τοίχωμα του στήθους, που βγάζει προς τα έξω τον αέρα και επιτρέπει τη φυσική επαναφορά του στήθους του στήθους για να αντλήσει τον αέρα προς τα μέσα.
1) Ξαπλώστε το σκύλο και βγάλτε του το κολάρο και το λουρί.
2) Ανοίξτε το στόμα του σκύλου και ελέγξτε αν υπάρχει κάποια απόφραξη του αναπνευστικού αγωγού.
3) Βάλτε τα δυο χέρια σας στο στήθος και πιέστε προς τα κάτω με δύναμη. Ανασηκώστε τα χέρια γρήγορα. Αν γίνει αυτό σωστά, ο αέρας θα κινηθεί μέσα έξω. Αν όχι εκτελέστε την τεχνική στόμα μύτη.
4) συνεχίστε μέχρι να αρχίσει που το σκυλί σας ν’ αρχίσει να αναπνέει μόνο του, η μόλις η καρδιά του να χτυπάει.
2) Μέθοδος: στόμα και μύτη. Είναι αναγκαστική αναπνοή. Χρησιμοποιείται όταν η τεχνική συμπίεσης αποτύχει ή όταν το στήθος είναι τραυματισμένο.
1) Ξαπλώστε το σκύλο στο δεξιό πλευρό και αφαιρέστε το κολάρο και το λουρί.
2) Ανοίξτε το στόμα του σκύλου και ελέγξτε αν υπάρχει κάποια απόφραξη του αναπνευστικού αγωγού.
3) Τραβήξτε τη γλώσσα προς τα έξω και κλείστε το στόμα.
4) Φέρτε το στόμα σας πάνω στο μουσούδι του σκυλιού και φυσήξτε σταθερά για 3 δευτερόλεπτα. Το στήθος θα φουσκώσει. Χαλαρώστε για εκπνοή.
5) συνεχίστε μέχρι το σκυλί ν’ αρχίσει να αναπνέει μόνο του, ή η καρδιά να χτυπά.
Μασάζ καρδιά: Το καρδιακό μασάζ χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχουν παλμοί.
1) Ψάξτε για σφυγμό ή παλμούς της καρδιάς.
2) ανοίξτε το στόμα του σκύλου και ελέγξτε αν υπάρχει κάποια απόφραξη του αναπνευστικού αγωγού.
3) ξαπλώστε το σκύλο στο δεξιό πλευρό και αφαιρέστε το κολάρο και το λουρί.
4) Τοποθετήστε τον αντίχειρα σας στη μια πλευρά του στέρνου και τα δάχτυλα στην άλλη πλευρά ακριβώς κάτω από τον αγκώνα. Αν πρόκειται για μεγάλο σκύλο, τοποθετήστε την παλάμη του χεριού σας στο θώρακα πίσω απ’ τον αγκώνα , όπου βρίσκεται αμέσως πάνω απ’ την καρδιά.
5) Με τα χέρια σ’ αυτή τη θέση, πιέστε σταθερά για να συμπιεστεί το στήθος. Κάνετε το αυτό, πέντε ή έξι φορές. Περιμένετε πέντε δευτερόλεπτα για ν’ αφήστε το στήθος να επεκταθεί κι επαναλάβετε.
6) Συνεχίστε μέχρι που οι χτύποι της καρδιάς να ξαναρχίσουν από μόνοι τους, ή μέχρι που ο σφυγμός να γίνεται αισθητός επί πέντε λεπτά.
Μετά από πέντε καρδιακά μασάζ εκτελείτε μια τεχνητή αναπνοή (στόμα με μύτη) χωρίς να διακόψετε το ρυθμό του μασάζ. Για να γίνει αυτό θα χρειαστείτε βοήθεια, για να αναλάβει κάποιος άλλος το μασάζ ή την αναπνοή.
Πηγή: petzoo.gr