Σιταρόχορτο: Οφέλη, ιδιότητες και δοσολογία

Σιταρόχορτο
Σιταρόχορτο: Οφέλη, ιδιότητες και δοσολογία
Το σιταρόχορτο είναι το καινούριο τμήμα του βλαστού του σιταριού, πριν αυτό εξελιχθεί στο σιτάρι που όλοι γνωρίζουμε. Μπορεί ως φυτό να μην είναι ιδιαίτερα διάσημο, όμως τα

ευεργετικά οφέλη που παρέχει για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι αξιοσημείωτα. Επίσης οι ξεχωριστές ιδιότητες του, που συμβάλλουν στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το σώμα, το καθιστούν ως ένα πολύτιμο φυτό. Η δράση του παρέχει παραπάνω από 21 ευεργετικά οφέλη, που ενισχύουν το σώμα, χαρίζοντάς του περισσότερη υγεία και ευεξία.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως η κατανάλωση λαχανικών, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και συμβάλλουν στην καλύτερη αποτοξίνωση του σώματος. Παρόλα αυτά, δεν αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια στις διατροφικές μας επιλογές. Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου ασθενειών, μόλις το 27% καταναλώνει περισσότερες από τρεις μερίδες λαχανικών ημερησίως. Το σιταρόχορτο, δεν προορίζεται για να αντικαταστήσει την κατανάλωση των φρέσκων λαχανικών, μπορεί όμως να συμβάλει στην ενίσχυση του οργανισμού, παρέχοντας πολυάριθμες αντιοξειδωτικές ουσίες, πλούσια θρεπτικά συστατικά και όλα αυτά,  πίνοντας έστω και μια μικρή ποσότητα ροφήματος του βοτάνου.


.

Σιταρόχορτο βότανο

Η επιστημονική του ονομασία είναι triticum aestivum και πρόκειται για ένα βρώσιμο βότανο, που μπορεί να καταναλωθεί είτε ως ρόφημα, είτε σε αποξηραμένη μορφή ή σκόνη. Όποια μορφή και αν επιλεγεί, θα δώσει αναρίθμητα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό,  αλλά και στον οργανισμό των ζώων. Μια σημαντική διατροφική αξία που πρέπει να αναφέρουμε, είναι πως το βότανο είναι απαλλαγμένο από γλουτένη.

Διατροφικές επιλογές

Έχει την ευελιξία να καταναλώνεται μόνο του ή μπορεί να συνδυαστεί με χυμούς και συμπληρώματα διατροφής. Από τα παραπάνω, μπορούμε να αντιληφθούμε πως μπορεί να καταταχθεί στην κατηγορία των superfoods και θα το βρείτε σε διάφορες μορφές, με τις πιο γνωστές να περιλαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής (ταμπλέτες, κάψουλες, χάπια, σκόνη) και χυμούς.
Αν αναρωτιέστε σε ποια μορφή είναι προτιμότερο να το καταναλώσουμε, η απάντηση είναι απλή. Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης για όλα τα τρόφιμα, είναι να τρώγονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους μορφή και όσο το δυνατόν πιο ανεπεξέργαστα. Για το σιταρόχορτο η καλύτερη επιλογή είναι να πιείτε το χυμό του. Μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής, είτε να φτιάξετε μόνοι σας φρέσκο χυμό με τα φύλα του βοτάνου. Ο τρόπος παρασκευής είναι αρκετά εύκολος και η διαδικασία περιγράφεται στη συνέχεια του άρθρου.
Αν δυσκολεύεστε να βρείτε φρέσκο σιταρόχορτο, μπορείτε να προμηθευτείτε δισκία και συμπληρώματα διατροφής, σε καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής.

Διατροφική αξία

Οι ειδικοί εκτιμούν πως το σιταρόχορτο εμπεριέχει περισσότερα από 100 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό, με πιο σημαντικό τη χλωροφύλλη, (είναι η ουσία που δίνει το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα στο φυτό). Όπως συμβαίνει με όλα τα λαχανικά, έτσι και το σιταρόχορτο, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση σημαντικών διεργασιών του οργανισμού.
Μερικές σημαντικές διεργασίες:
  • Αποτοξινώνει τον οργανισμό
  • Καθαρίζει φυσικά το ήπαρ
  • Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
  • Μειώνει τη βλάβη που προκαλεί η υπερβολική συσσώρευση ελευθέρων ριζών.
  • Βελτιώνει τη ροή του αίματος (η χλωροφύλλη έχει παρόμοια χημική σύνθεση με την αιμοσφαιρίνη, διαφέρουν μόνο σε 1 άτομο).
  • Δίνει ώθηση και ενέργεια
Η χλωροφύλλη δεν είναι η μοναδική ωφέλιμη ουσία που υπάρχει στο σιταρόχορτο, αφού στα θρεπτικά του συστατικά συγκαταλέγονται εκτός των άλλων, τα αμινοξέα (ένζυμα που χρειάζονται στη διαδικασία της πέψης), οι βιταμίνες και τα μέταλλα.
Τα βασικά θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν:
  • Χλωροφύλλη
  • Αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή και πολυφαινόλες)
  • Σίδηρο
  • Ηλεκτρολύτες (μαγνήσιο και ασβέστιο)
  • Ανιμοξέα
  • Βιταμίνες A, B, C και E
  • Σελήνιο

Οφέλη

Πρόκειται για μια σημαντική πηγή θρεπτικών ουσιών που το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του. Δεκάδες μελέτες σχετικά με τις ιδιότητες που παρέχει το σιταρόχορτο, έδειξαν σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Αναλυτικά οφέλη από την κατανάλωση:
Η υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη
  1. Οξυγονώνει το σώμα
  2. Αυξάνει τον μεταβολισμό
  3. Αλκαλοποιεί το αίμα
  4. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
  5. Αναπλάθει το αίμα
  6. Αυξάνει τη γονιμότητα και εξισορροπεί τις ορμόνες
  7. Αναπλάθει τους ιστούς
  8. Αποτοξινώνει το σώμα από βαρέα μέταλλα
  9. Καθαρίζει το συκώτι
  10. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
  11. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες
  12. Βοηθά στην πρόληψη φθοράς των δοντιών
  13. Συμβάλει στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου
  14. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση παθήσεων του δέρματος όπως έκζεμα και ψωρίαση
  15. Βελτιώνει την πέψη
  16. Συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονών
  17. Βελτιώνει την όραση (ιδιαίτερα την νυχτερινή)
  18. Βοηθά κατά της αϋπνίας
  19. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  20. Μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του νευρικού συστήματος και να χαρίσει διαύγεια
Διαβάστε Επίσης  Τα παχύφυτα και οι κατακόρυφοι κήποι

Αλκαλοποιεί τον οργανισμό

Ας δούμε αναλυτικά τα τέσσερα πιο σημαντικά οφέλη που παρέχει η κατανάλωση του βοτάνου στον οργανισμό μας.
Μπορεί να βοηθήσει στην αλκαλοποίηση του οργανισμού και να ενισχύσει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το σώμα. Σε αυτό συμβάλλει η περιεκτικότητα που έχει σε βιταμίνη C και E, καθώς και σε ηλεκτρολύτες. Η αλκαλοποίηση, είναι μια σημαντική διεργασία του οργανισμού, που βοηθά στην αποτροπή εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, ακόμη και του καρκίνου.
Η χαμηλή αλκαλικότητα ανεβάζει τα επίπεδα των οξέων στο σώμα και προκαλεί οξείδωση του οργανισμού (καταστροφή των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες). Το όξινο περιβάλλον είναι ιδανικό για εκδήλωση ασθενειών, ανάπτυξη μυκητιάσεων, βακτηριδίων και αρκετών μορφών καρκίνου.
Η οξείδωση στις ημέρες μας είναι ένα κοινό πρόβλημα σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και οφείλεται στην τοξικότητα του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Γι αυτό είναι σημαντικό να αλκαλοποιήσουμε το σώμα και να θωρακίσουμε με αυτόν τον τρόπο την άμυνα του οργανισμού.
Μάθετε τα πάντα για την αλκαλική διατροφή.
Η χλωροφύλλη είναι η ουσία που ευθύνεται για τις αλκαλικές ιδιότητες που έχει το σιταρόχορτο. Έχει αποδειχθεί, ότι η συγκεκριμένη ουσία, βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων pH στο σώμα και συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων. Αυτός είναι ένας λόγος, που η κατανάλωση χλωροφύλλης συνδέεται με αντιγηραντικές ιδιότητες, που χαρίζουν νεανικό δέρμα και επίσης, θεωρείται κατάλληλη και για την απώλεια βάρους.

Μειώνει τη δράση των ελεύθερων ριζών

Όπως αναφέραμε παραπάνω τα οφέλη του σιταρόχορτου έχουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση, που συμβάλλει στην μείωση των ελεύθερων ριζών και αποτρέπει την οξείδωση του οργανισμού. Η υπερβολική συσσώρευση ελεύθερων ριζών, ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση και την πρόκληση χρόνιων ασθενειών. Σύμφωνα με μελέτες, το σιταρόχορτο μπορεί να αναστείλει σημαντικά την υπεροξείδωση των λιπιδίων στο συκώτι και να προστατέψει τα μιτοχόνδρια που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα. Αυτό συνδέεται με μειωμένα επίπεδα φλεγμονών, μείωση του κινδύνου πρόκλησης ηπατικών παθήσεων, καρδιακών νοσημάτων και καρκίνου.
Άλλη έρευνα σχετικά με τα επίπεδα αντιοξειδωτικών (μετριέται με κλίμακα ORAC) που υπάρχουν στα superfoods, ανακάλυψε πως το σιταρόχορτο έχει υψηλότερη βαθμολογία ORAC, σε σχέση με πολλά λαχανικά και φυσικά εκχυλίσματα. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Φαρμακολογίας του Ιατρικού Κολεγίου Gajara Raja της Ινδίας, έδειξε πως στα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο βότανο υπάρχουν:
  • Φαινολικές ενώσεις
  • Φλαβονοειδή
  • Αλκαλοειδή
  • Σουλφονικά οξέα
  • Τανίνες
  • DPPH (1,1′-διφαινυλ-2-πικρυλυδραζυλ)
  • Σαπωνίνες
  • Τριτερπενοειδή

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Μελέτες διαπίστωσαν ότι το σιταρόχορτο έχει αντικαρκινική δράση που προκαλεί μάλιστα αυτοκαταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από την Μονάδα Ογκολογίας και παρηγορητικής φροντίδας του Ισραήλ, φάνηκε πως οι ιδιότητες του σιταρόχορτου, μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά σε ολιστικές θεραπείες του καρκίνου (ακόμα και σε συνδυασμό με συμβατικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία) και ακόμη έδειξε, ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη. Τα οφέλη περιλαμβάνουν ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες (αιτία που συμβάλλει στις κυτταρικές μεταλλάξεις).
Έρευνες δείχνουν επίσης, ότι το βότανο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ανεπιθύμητων παρενεργειών που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία, όπως κόπωση και δυσαπορρόφηση.
Εκτός από τα οφέλη που παρέχει στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του καρκίνου, κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι έχει σημαντικά οφέλη σε παθήσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, ο διαβήτης, παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος και παχυσαρκία.

Μειώνει την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Sharma της Ινδίας, δείχνουν ότι το σιταρόχορτο είναι ένα βότανο που ενισχύει τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της υπερλιπιδαιμίας (πάθηση που αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόληςκαι τριγλυκεριδίων) και του οξειδωτικού στρες.
Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τα αποτελέσματα που έχει το σιταρόχορτο αν συνδυαστεί με φαγητά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σε σχέση με την πρόκληση υπερλιπιδαιμίας. Τριάντα κουνέλια συμμετείχαν στην έρευνα για διάστημα 10 εβδομάδων και χωρισμένα σε 3 ομάδες: Στην πρώτη ομάδα λάμβαναν τροφές με φυσιολογικές τιμές λιπαρών ουσιών, στην δεύτερη, λάμβαναν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και στην τρίτη λάμβαναν τροφές υψηλής περιεκτικότητας λιπαρών σε συνδυασμό με σιταρόχορτο.
Δείγματα από τα αποτελέσματα των διατροφικών επιλογών στα κουνέλια, εξετάστηκαν ως προς την ολική χοληστερόλη (TC), την χοληστερίνη λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL-C), την βιταμίνη C, τη μείωση γλουταθειόνης (GSH) και την μαλονδιαλδεΰδη (MDA). Η σύγκριση των αποτελεσμάτων έφερε τα εξής αποτελέσματα: Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, προκάλεσε υπερλιπιδαιμία και αύξηση του οξειδωτικού στρες, ενώ μείωσε τα επίπεδα της βιταμίνης C και γλουταθειόνης. Αντίθετα η διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που συνδυάστηκε με σιταρόχορτο, είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των επιπέδων ολικής και καλής χοληστερόλης. Φαίνεται επίσης, πως το σιταρόχορτο συνέβαλε στη μείωση της μαλονδιαλδεΰδης και αύξησε τα επίπεδα βιταμίνης C και της αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης.

Κατανάλωση

Ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας μας, μπορούμε να επωφεληθούμε από τις θρεπτικές ιδιότητες του σιταρόχορτου. Εντάξτε το στις διατροφικές σας επιλογές, καταναλώνοντας το χυμό του. Μπορείτε να το βρείτε στο διαδίκτυο σε eshop και σε καταστήματα με προϊόντα υγιεινής διατροφής και βοτάνων.
Προσθέστε μικρή ποσότητα ως γαρνιτούρα σε φαγητά, σούπες, μαγειρευτά και σαλάτες. Προσέξτε όμως, γιατί αν  το βράσετε θα χάσει σημαντική ποσότητα ενζύμων.
Μπορείτε επίσης να εξάγετε το χυμό του. Το μόνο που θα χρειαστείτε, είναι ο ειδικός αποχυμωτής σιταρόχορτου ή ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας. Λάβετε υπόψιν πως πρέπει να καθαρίσετε προσεκτικά το βότανο και τον αποχυμωτή, για να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηριδίων. Εναλλακτικά, βάλτε το σιταρόχορτο στο μπλέντερ μαζί με λίγο νερό, για να πάρετε την υγρή μορφή του βοτάνου. Μικρή ποσότητα του φυτού είναι αρκετή για ένα πλήρες ρόφημα.
Όπως προαναφέραμε μπορείτε να βρείτε μείγμα σκόνης και να το αναμείξετε με νερό, ώστε να φτιάξετε ρόφημα με σιταρόχορτο. Επίσης, στην αγορά υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής (ταμπλέτες, κάψουλες κλπ), για να παίρνετε τα ωφέλιμα συστατικά του βοτάνου.

Παρενέργειες

Αν και οι  έρευνες έχουν δείξει πως το σιταρόχορτο έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία, παρόλα αυτά δεν υπάρχει σημαντικός αριθμός ερευνών, που να δείχνουν μακροπρόθεσμα, τις πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση του. Τα περισσότερα οφέλη που γνωρίζουμε προέρχονται από ανθρώπους που καταναλώνουν αρκετά χρόνια σιταρόχορτο και μπορούν να επιβεβαιώσουν τις θετικές επιδράσεις στο οργανισμό. Ωστόσο, και πάλι δεν αποδεικνύονται επιστημονικά όλα τα οφέλη που γνωρίζουμε για το σιταρόχορτο, αφού δεν υπάρχει σημαντικός αριθμός ερευνών. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε το βότανο ως συμπλήρωμα μιας ισορροπημένης διατροφής και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα λαχανικά ή τα φρούτα από το καθημερινό διαιτολόγιο.
Συνοψίζοντας, να αναφέρουμε πως σε γενικές γραμμές το σιταρόχορτο θεωρείται ασφαλές, και στους περισσότερους ανθρώπους έχει μικρά ποσοστά πρόκλησης παρενεργειών. Αν και σπανίζουν οι ανεπιθύμητες ενέργειες, παρόλα αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετούς, στομαχικά προβλήματα, κεφαλαλγίες ή αλλεργικές αντιδράσεις.
Αν είστε έγκυος, είναι προτιμότερο να μείνετε στην ασφαλή πλευρά και να αποφύγετε την κατανάλωση του βοτάνου. Αν έχετε αλλεργία σε χόρτα ή τροφές που περιέχουν συστατικά όμοια με το σιταρόχορτο, είναι προτιμότερο να αποφύγετε την κατανάλωση ή να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Σε κάθε περίπτωση πριν κάνετε χρήση των βοτάνων, πρέπει πάντοτε να συμβουλεύεστε έναν ειδικό σε θέματα υγείας ή τον θεράποντα ιατρό σας. Το παρόν άρθρο έχει καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την γνωμάτευση του γιατρού, ούτε μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβουλές υγείας ενός ειδικού ή την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε.


.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *