Οι χρήσεις της στάχτης και της αλισίβας. Είναι σίγουρο πως δε θα τη ξαναπετάξεις

Οι χρήσεις της στάχτης και της αλισίβας
Οι χρήσεις της στάχτης και της αλισίβας
Εως τώρα δε ξέρατε τι να κάνετε τη στάχτη από το τζάκι και απλά την απορρίπτατε στον κάδο των σκουπιδιών ;
Η στάχτη, αποτελεί ένα πραγματικό θησαυρό, με δεκάδες χρήσεις, από το νοικοκυριό, τη μαγειρική, τον κήπο έως και την… ομορφιά. Είναι σίγουρο πως μετά από αυτό δε θα απορρίψετε ποτέ ξανά τη στάχτη από το τζάκι στον κάλαθο των αχρήστων.

Αλισίβα…
Αλισίβα ονομάζεται το διάλυμα που προκύπτει, όταν βράσουμε στάχτη με νερό. Σουρώνουμε το μείγμα και το υγρό που προκύπτει, ονομάζεται αλισίβα με δεκάδες ιδιότητες που θα σας καταπλήξουν.
Παρασκευή αλισίβας:
Σε ένα μπρίκι, προσθέτουμε δυο κούπες νερό και τρεις κουταλιές κοσκινισμένης στάχτης. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει για περίπου πέντε λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 6-8 ώρες, χωρίς να κουνήσουμε το σκεύος.
Τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι ένα τούλι ή μια κάλτσα και προσεκτικά χωρίς να ανακατέψουμε το ίζημα στον πάτο του σκεύους, σουρώνουμε το μείγμα.
Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε βρόχινο ή έστω αποσταγμένο νερό, ενώ η στάχτη θα πρέπει να είναι από καθαρά ξύλα και όχι από βαμμένα με χρώματα ή βερνίκια…
Ποιές είναι οι χρήσεις της στάχτης
Απομακρύνει τους λεκέδες
Μόλις δημιουργηθεί κάποιος λεκές θα πρέπει να τοποθετήσετε πάνω του αμέσως στάχτη και στην συνέχεια, μετά από 5 λεπτά να την αφαιρέσετε με ψίχα ψωμιού. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.


.

  

Το καλύτερο απορρυπαντικό
Από τη στάχτη μπορεί να φτιαχτεί ένα από τα καλύτερα απορρυπαντικά γενικής χρήσης. Καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει πατώματα, τζάμια, πιάτα και ασημικά. Καθαρίζει τα πάντα ακόμα και τους πιο δύσκολους λεκέδες. Βράζουμε δύο με τρία κουταλάκια στάχτη σε ένα μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε και είναι έτοιμο ( αλισίβα ).
Αφαιρεί τη σκουριά από τα μάρμαρα
Βράστε στάχτη και τρίψτε τα μάρμαρα που έχουν ποτίσει από σκουριά. Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει !!!
Απομακρύνει τα μυρμήγκια, τρωκτικά, κατσαρίδες…
Διώχνει τις μυρμηγκοφωλιές χωρίς να σκοτώνει τα μυρμήγκια. Ρίξτε στην είσοδο της, μερικές χούφτες στάχτη. Τα μυρμήγκια δεν μπορούν, ούτε να την περάσουν, ούτε να την μεταφέρουν με αποτέλεσμα να μετακομίζουν.
Σκορπίστε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης σας ή του κελαριού σας. Θα απομακρύνει τυχόν κατσαρίδες, έντομα και τρωκτικά.
Μαγειρική – ζαχαροπλαστική
Η μουσταλευριά περιέχει μια μικρή ποσότητα στάχτης, η οποία ενισχύει τη γεύση και της δίνει μια βελούδινη υφή. Αρκετοί τη χρησιμοποιούν και στην Παρασκευή ψωμιού.
Στον κήπο.
Προστατεύει τα φυτά από τον πάγο, όταν τη ρίχνουμε σε περίοδο παγωνιάς επάνω στα φυτά.
Όταν την απλώνουμε στον κήπο, αφρατεύει το χώμα, θρέφει τα φυτά, καταπολεμά τα ζιζάνια και απομακρύνει τα βλαπτικά έντομα.
Επίσης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα, η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη, και η γη γίνεται πιο εύφορη.
Ψείρες στο τριχωτό / τσιμπούρια στα σκυλιά
Ανακατέψτε στάχτη με ξίδι μέχρι να γίνει λάσπη και αλείψτε το τριχωτό που έχει ψείρες ή το σκυλί που έχει κολλήσει τσιμπούρια. Αφήστε να δράσει για μερικές ώρες και ξεβγάλτε.
Συντηρήστε τα φρούτα εκτός ψυγείου στην εξοχή
Σκάψτε ένα λάκκο. Γεμίστε με στάχτη και τοποθετήστε τα φρούτα, χωρίς να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους ή με το χώμα. Σκεπάστε με στάχτη και αφήστε τα. Θα διατηρηθούν για αρκετούς μήνες !!!
Ξεθολώνει το κρασί
Θόλωσε το κρασί στο βαγένι ; Η χρήση στάχτης θα σας χαρίσει ένα διαυγές κρασί στο ποτήρι.
Λευκαίνει τα δόντια
Κιτρίνισαν τα δόντια σας ; Τρίψτε τα με στάχτη.
Προστατεύει τα ρούχα από το σκόρο
Απλώστε στάχτη στα ρούχα και ο σκόρος δε θα τα πλησιάσει. Όταν την επόμενη χρονιά θελήσετε να τα χρησιμοποιήσετε, απλά τινάξτε τα.
Επουλώνει τα τραύματα
Βράστε στάχτη και διαλύστε λίγο πράσινο σαπούνι. Τοποθετήστε το επάνω στην πληγή ( εννοείται αφού έχει κρυώσει ) χωρίς να ξεπλύνετε το τραύμα ή την πληγή, τα οποία θα επουλωθούν συντομότερα.
Ομορφιά
Κάντε μπάνιο με αλισίβα. Στο παρελθόν αποτελούσε το no1 αντιγηραντικό καλλυντικό.
Σκληραίνει τα σίδερα.
Παλιά οι σιδηρουργοί για να σκληραίνει το σίδερο, το έσβηναν μέσα σε ένα μίγμα από αίμα και στάχτη. Ήταν το πρώτο είδος ατσαλιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *