5 μυστικά για φροντίδα δυόσμου


O δυόσμος είναι το πιο δημοφιλές αρωματικό βότανο της Μεσογείου μαζί με τον βασιλικό. Πολυετές φυτό, αειθαλές, ο δυόσμος διαθέτει βλαστούς τετράγωνους και πολύ αρωματικά φύλλα και άνθη.

Θεωρείται ξαδερφάκι της μέντας και θα τον συναντήσουμε σε κήπο, να φυτεύεται σε συστάδες, ή σε βραχόκηπους μαζί με άλλα αρωματικά φυτά. Και φυσικά θα συναντήσουμε τον δυόσμο να φυτεύεται σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, σχεδόν σε κάθε αυλή και μπαλκόνι των ελληνικών σπιτιών.

 

• Τι συνθήκες θέλει ο δυόσμος για να ευδοκιμήσει;

 

Ο δυόσμος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος, αρκεί να εξασφαλίζει συνεχή υγρασία και καλή αποστράγγιση. H ενσωμάτωση κόμποστ και καλοχωνεμένης κοπριάς κατά τη μεταφύτευση του δυόσμου στο έδαφος συντελεί στην καλύτερα ανάπτυξη του.

Ο δυόσμος ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες περιοχές, όπου τα φύλλα του δίνουν υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, αρκεί να ποτίζεται πιο συχνά. Βέβαια, ο δυόσμος αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε σκιερά και ημισκιερά μέρη, ειδικά όταν μεταφυτεύεται σε γλάστρες στα μπαλκόνια μας.

Διαβάστε Επίσης  Εισπνέοντας ατμούς βοτάνων!

Δεν είναι, όμως, ανθεκτικός στους βοριάδες και στην παγωνιά του χειμώνα και απαιτείται να του εξασφαλίσουμε μια προφυλαγμένη θέση.

• Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει ο δυόσμος;

Ο δυόσμος χρειάζεται συχνό πότισμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και αν βρίσκεται σε έντονα ηλιόλουστες θέσεις για πολλές ώρες. Σχετικά με τη λίπανση, ο δυόσμος δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά αν φυτεύεται σε γόνιμο χώμα. Πάντως, η προσθήκη και ενσωμάτωση βιολογικού λιπάσματος αζώτου, μια φορά τον μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου βοηθά στην ανάπτυξη του δυόσμου καθώς και στη διατήρηση υγιούς και πράσινου φυλλώματος.

• Πώς κλαδεύεται και πως πολλαπλασιάζεται ο δυόσμος;

Ο δυόσμος θα πρέπει να κλαδεύεται πολύ αυστηρά μετά την ανθοφορία του, μέσα στο φθινόπωρο, για να παρουσιάσει ξανά δυνατή ανάπτυξη. Η σταδιακή συγκομιδή φύλλων δυόσμου αποτελεί κι ένα κορφολόγημα που βοηθά να διατηρούμε σε ζωηρή κατάσταση και συμπαγή μορφή το δυόσμο μας. Ο πολλαπλασιασμός του δυόσμου είναι πολύ εύκολος και γίνεται, κυρίως, με σπόρους ή με διαίρεση των ριζωμάτων του κατά την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου.

Διαβάστε Επίσης  Φασκόμηλο: Το βότανο της μακροζωίας-Ιδιότητες και Παρενέργειες

 


.

• Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει ο δυόσμος;

Τα φρέσκα φύλλα του δυόσμου χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές στη μαγειρική, ενώ τα ξηρά φύλλα του χρησιμοποιούνται, κυρίως, για την παρασκευή αφεψημάτων, καθώς το τσάι δυόσμου παραμένει πολύ διαδεδομένο στις χώρες της ανατολής.

Επιπλεόν, το αιθέριο έλαιο του δυόσμου χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων για να αρωματίσει πρώτες ύλες, καθώς και στην βιομηχανία καλλυντικών και φαρμάκων, λόγω των αντιμυκητιακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που διαθέτει.

• Κι ένα τελευταίο μυστικό για τον δυόσμο

Στην αρχαιότητα πριν στρώσουν τραπέζι για φαγητό, το αρωμάτιζαν τρίβοντας στην πάνω επιφάνειά του φυλλαράκια δυόσμου και μετά κάθονταν να γευματίσουν. Το γλυκό άρωμα του δυόσμου δημιουργούσε κλίμα ευφορίας, διέγειρε το πεπτικό σύστημα και παράλληλε είχε και ήπια εντομοδιωκτική δράση για μυρμήγκια και μύγες.

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *