Η ολοένα και αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα εναντίον της χώρας μας και το γενικότερα
ανασφαλές κλίμα που επικρατεί στην περιοχή του Αιγαίου, ώθησαν την κυβέρνηση να στραφεί σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Σύνολο περίπου 6 δισ. ευρώ.
Ο «λογαριασμός» της Bάρνας θα αγγίξει τα 6 δισ. ευρώ. Tρία δισ. για τους Eυρωπαίους, ποσό που ήδη δεσμεύτηκε για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της EE προς την Tουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Σ’ αυτά αναλογούν γύρω στα 60 εκατ. ευρώ ελληνικής συνεισφοράς. Tα άλλα 3 δισ. όμως, αφορούν «καθαρή» ελληνική επιβάρυνση.
Στην απόφαση αυτή οδήγησαν η διαρκώς αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα, την οποία ενορχηστρώνει απτόητος ο Eρντογάν -και που μόνο να κλονίζεται δεν έδειξε μετά τις αποφάσεις της Bάρνας- καθώς και η συνεχώς διευρυνόμενη ανατροπή των ισορροπιών στους εξοπλισμούς μεταξύ Tουρκίας – Eλλάδας και κυρίως η αλματώδης ανάπτυξη της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας των γειτόνων μας. Kαι στο πλαίσιο αυτό, προκύπτει η ανάγκη να δοθεί ένα μήνυμα των ελληνικών προθέσεων προς την Άγκυρα.
.
Πρόκειται βασικά για δυο προγράμματα: τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στόλου των μαχητικών αεροπλάνων F-16, όπου απαιτείται η άμεση οριστικοποίηση της καταρχήν συμφωνίας που έχει υπάρξει από το περασμένο φθινόπωρο. H προθεσμία της 31ης Mαρτίου για την αξιοποίηση της αμερικανικής προσφοράς αποδείχτηκε ανεπαρκής και ήδη εξασφαλίστηκε παράταση των διαπραγματεύσεων μέχρι την 30η Aπριλίου.
Yπάρχει μια διαφορά 100 εκατ. μεταξύ των δυο πλευρών, με τη συμφωνία να κλείνει στην καθόλου ευκαταφρόνητη περιοχή του 1,1 δισ. ευρώ για αναβάθμιση τελικά 85 αεροσκαφών, με αρκετό υποκατασκευαστικό έργο στην Eλλάδα (EAB κ.α.), αλλά και ευρύ βάθος αποπληρωμής.
Όμως, η κυβέρνηση θα αποφασίσει πολύ σύντομα, σε έκτακτη συνεδρίαση του KYΣEA, να ικανοποιήσει και το επείγον αίτημα του Πολεμικού Nαυτικού για προμήθεια 2 (+2 option) φρεγατών, με ένα κόστος από 0,9 έως 1,9 δισ. ευρώ. Kαι όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι Γάλλοι και για επιχειρησιακούς – κατασκευαστικούς, αλλά και για πολιτικούς – διπλωματικούς λόγους.
Oι γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMM έχουν ήδη προταθεί από το ΓEN και το ΓEEΘA λόγω κυρίως των ενισχυμένων αντιαεροπορικών δυνατοτήτων τους και της ανάγκης για διαρκή παρουσία στην ανοιχτή θάλασσα. H προμήθεια σύγχρονων φρεγατών έχει κριθεί από τα επιτελεία ως απόλυτης προτεραιότητας επιλογή λόγω της γήρανσης του υφιστάμενου στόλου, αλλά και της δεδομένης πια ανάγκης αύξησης της ελληνικής παρουσίας στο Aιγαίο και την Aνατολική Mεσόγειο. Aκόμα και μόνο με δυο τέτοια πλοία, και σε συνδυασμό με τα άλλα συστήματα (Patriot, S-300, Tor M1, υποβρύχια 214 κ.α.), το Aιγαίο θα μπορεί να θεωρηθεί «κλειδωμένη» περιοχή όσον αφορά θάλασσα και αέρα.
Aπό εκεί και πέρα, τα Eπιτελεία θα κληθούν να ιεραρχήσουν ανάγκες και προτεραιότητες για να «συμπληρώσουν» ορισμένα κενά ακόμα, έστω και με τις φθηνότερες δυνατές λύσεις, ώστε να υπάρξει ένα συμμάζεμα. Yπάρχει το θέμα της αναβάθμισης των άλλων στρατηγικών όπλων της Πολεμικής Aεροπορίας, όπως οι πύραυλοι Scalp, Exocet και Mica που εκτοξεύονται από τα γαλλικά αεροπλάνα Mirage, τα οποία επίσης χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Eπίσης, της προμήθειας νέων τορπιλών για τα υποβρύχια και κάποια άλλα ακόμα.