Επτά μυστικά για δροσερά φασόλια

Τα φασόλια είναι από τα αγαπημένα ανοιξιάτικα λαχανικά που συγκομίζουμε ολόφρεσκα μέσα στο

καλοκαίρι για να τα μαγειρέψουμε με παραδοσιακές συνταγές. Παρακάτω, σας παραθέτουμε τα πιο σημαντικά μυστικά της καλλιέργειας φασολιού για να εξασφαλίσετε μια επιτυχημένη παραγωγή.

• Διατηρήστε σπόρο από επιλεγμένες ποικιλίες

Ο καλλιεργητής θα πρέπει να κρατάει δικό του σπόρο φασολιού και να επιλέγει ποικιλίες που έχουν δοκιμαστεί στις τοπικές κλιματικές συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και ηλιοφάνειας και μπορούν να δώσουν καλή και ποιοτική παραγωγή. Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αναρριχώμενες ποικιλίες φασολιού, όπως το τσαουλί αναρριχώμενο, το τερλί, το αμπελοφάσουλο του μέτρου και το αναρριχώμενο μπαρμπούνι είναι πολύ πιο παραγωγικές από τις χαμηλές ποικιλίες και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια παραγωγής.

• Προετοιμάστε τον σπόρο και φυτέψτε στις κατάλληλες αποστάσεις

Πριν την σπορά, βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε ένα βρεγμένο πανί για να ενυδατωθούν και να φυτρώσουν γρηγορότερα. Φυτεύουμε απευθείας στο χώμα, σε βάθος 4-5 εκατοστών, 2-3 σπόρους σε αποστάσεις 20-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-80 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Δεν επιλέγουμε σπορόφυτα, καθώς όταν η φασολιά δεν ριζώσει απευθείας στο χώμα, θα «στρεσαριστεί» λόγω της μεταφύτευσης.

• Εμπλουτίστε τις θέσεις φύτευσης με θρεπτικά στοιχεία

Διαβάστε Επίσης  Καλέντουλα: Κήπος και μπαλκόνι

Η φασολιά θέλει γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση. Ενσωματώστε λοιπόν κατά την φύτευση αρκετό κομπόστ, καλά χωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα. Παράλληλα, προσθέστε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα για να επιταχύνετε την βλαστική ανάπτυξη των φυτών, την ανθοφορία και την καλή παραγωγή των καρπών.


.

• 


.

style=”box-sizing: border-box;”>Δημιουργείστε υποστύλωση για τις αναρριχώμενες ποικιλίες

Αν φυτέψετε αναρριχώμενες ποικιλίες, μόλις οι φασολιές φυτρώσουν και μεγαλώσουν λίγο, χρησιμοποιείστε καφασωτά, καλάμια με τον «ινδιάνικο» τρόπο δεσίματος, ή ειδικό πλαστικό δίχτυ αναρρίχησης φασολιών που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Σε κάθε περίπτωση, θέλει προσεκτικό δέσιμο των φυτών με σπάγκο, καθώς όπως θα αναπτύσσονται και θα καρποφορούν υπάρχει κίνδυνος να πέσουν όταν θα είναι υπερφορτωμένα με καρπό.

• Πραγματοποιείτε τακτικό πότισμα με σταγόνες

Η φασολιά είναι σχετικά απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα με σταγόνες κάθε δυο-τρεις μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε 1-2 την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται σχετικά υγρό. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης της φασολιάς, απαιτείται επάρκεια νερού και όχι περίσσεια καθώς το υπερβολικό πότισμα ίσως επιφέρει πτώση των ανθέων και αποτυχία στην καρπόδεση. Δεν πρέπει βέβαια, από την άλλη, να τις αφήνουμε εντελώς απότιστες, όπως κάποιοι παλιοί καλλιεργητές υποστηρίζουν, γιατί θα ξεραθεί ο ανθός και θα πέσει.

Διαβάστε Επίσης  Φύτευση και καλλιέργεια ντομάτας από σπόρους
• Αντιμετωπίστε τον τετράνυχο, τις βρωμούσες και άλλα έντομα

Για την φυτοπροστασία, σκονίστε με θειάφι τα φύλλα και γύρω από τη ρίζα, για προληπτική αντιμετώπιση του τετράνυχου που προσβάλλει τις φασολιές όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Επίσης, ψεκάζετε προληπτικά τα φυτά της φασολιάς κάθε δέκα μέρες διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας οικολογικού σκευάσματος θερινού πολτού σε ένα λίτρο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, θα τα προστατέψετε από τον τετράνυχο, τις βρωμούσες, την μελίγκρα και τον αλευρώδη, τα βασικά ακάρεα και έντομα που προσβάλλουν την φασολιά.

• Συγκομίζετε έγκαιρα και αποθηκεύστε στη συντήρηση

Είναι σημαντικό στις ποικιλίες φρέσκου φασολιού να συγκομίζουμε τους καρπούς πριν ωριμάσουν καλά, γιατί καθώς οι λοβοί ωριμάζουν, σκληραίνουν και γεμίζουν με ίνες με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλοι στο μαγείρεμα. Επίσης, καλό είναι να συλλέγουμε δροσερούς τους καρπούς τις πρωινές ώρες και να τους διατηρούμε μετά κατευθείαν στην συντήρηση του ψυγείου για να τους μαγειρέψουμε χωρίς να χάνουν καθόλου τη φρεσκάδα τους.


Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *