Επτά μυστικά για καλλιέργεια μελιτζάνας

H μελιτζάνα καλλιεργείται φανατικά την καλοκαιρινή περίοδο, τόσο στον κήπο ή σε γλάστρα στο

μπαλκόνι. Ο ελληνικός μουσακάς, περιζήτητος και αναγνωρίσιμος σε όλον τον κόσμο, καθώς και τόσες άλλες καλοκαιρινές συνταγές βασίζονται στον καρπό της μελιτζάνας. Ακολουθήστε προσεκτικά τις παρακάτω συμβουλές μας για να εξασφαλίσετε μεγάλη παραγωγή και νόστιμες μελιτζάνες στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας.

• Διατηρείστε σπόρο από τις καλύτερες ποικιλίες μελιτζάνας
Ο καλλιεργητής θα πρέπει να καλλιεργεί ποικιλίες μελιτζάνας από δικό του σπόρο που διατηρεί ώστε να γνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας. Πολύ γνωστές ποικιλίες, είναι η μελιτζάνα «Λαγκαδά» με μακρόστενους μωβ καρπούς, η μωβ φλάσκα μελιτζάνα, η δίχρωμη τσακώνικη μελιτζάνα με άσπρες και μωβ ρίγες καθώς και η λευκή φλάσκα μελιτζάνα της Σαντορίνης με τη γλυκιά γεύση.
• Φυτέψτε όψιμα τα φυτά της μελιτζάνας
Προετοιμάστε έγκαιρα τα φυτώρια μελιτζάνας και φυτέψτε σχετικά όψιμα τις μελιτζάνες, καθώς η μελιτζάνα είναι πιο θερμόφιλη καλλιέργεια από την τομάτα και την πιπεριά. Είναι πολύ πιο ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και είναι καλό να φυτεύεται τέλη Απρίλη με αρχές Μάη ανάλογα τις τοπικές κλιματικές συνθήκες.
• Εμπλουτίστε τις θέσεις φύτευσης με θρεπτικά στοιχεία
Ενσωματώστε κατά την φύτευση αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκκους φύτευσης σε μορφή κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Προσθέτετε κάθε 3-4 βδομάδες και βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και ασβέστιο που βοηθά στην παραγωγή ποιοτικών καρπών.
• Φυτέψτε στις σωστές αποστάσεις τα φυτά μελιτζάνας
Αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις και φυτεύουμε τα φυτά μελιτζάνας σε αποστάσεις 50 – 60 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80 – 120 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αυτό βοηθά στον καλύτερο αερισμό, στην ανάπτυξη λιγότερων μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών, καθώς και την βελτίωση της παραγωγής.
• Ποτίζετε με σταγόνες σε συχνά διαστήματα


.

Η άρδευση με σταγόνες είναι η πλέον κατάλληλη για τις μελιτζάνες μας, είτε στο χωράφι είτε στη γλάστρα. Χρειάζεται τακτικό πότισμα ενώ κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων. Κατά την καρποφορία, χρειάζεται συνεχές πότισμα, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, γιατί αλλιώς οι καρποί μπορεί να αποκτήσουν πικρή γεύση.
• Αντιμετωπίστε προληπτικά τον τετράνυχο, τα έντομα και τις ασθένειες
Χρησιμοποιείστε θειάφι και θειοχαλκίνη για την οικολογική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών και ιδιαίτερα του τετράνυχου που αποτελεί σημαντικό εχθρό της μελιτζάνας. Επίσης, δημιουργείστε κατάλληλα οικολογικά σκευάσματα με αυτοσχέδιες συνταγές για την προληπτική προστασία από τα έντομα.
• Συγκομίστε και καταναλώσετε γρήγορα τις μελιτζάνες
Συλλέξτε τους καρπούς της μελιτζάνας όταν δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, δηλαδή όταν διαθέτουν σφιχτή σάρκα και γυαλιστερό μωβ χρώμα. Κατά τη συγκομιδή, κόβουμε τον καρπό με τμήμα του ποδίσκου για να έχουν καλύτερη συντήρηση. Πάντως, η μελιτζάνα δεν διατηρείται πολύ εκτός ψυγείου, ενώ και στο ψυγείο υποβαθμίζεται γρήγορα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Διαβάστε Επίσης  Συμβουλές καλλιέργειας για μελιτζάνες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *