Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και διατροφή

Πρόκειται για μια ορμονική διαταραχή που εμφανίζεται σε πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής

ηλικίας και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως αστάθεια του κύκλου, αυξημένη τριχοφυΐα, ακμή και υπογονιμότητα.

Ο λόγος, για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που εκτός από τα παραπάνω, συνδέεται και με εμφάνιση μεταβολικών διαταραχών, μεταξύ των οποίων η ινσουλινοαντίσταση, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη, καθώς διαταράσσει τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών να υιοθετούν διατροφικές συνήθειες που συμβάλλουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Ειδικότερα, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην επιλογή πηγών σύνθετων υδατανθράκων, όπως τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα λαχανικά. Από την άλλη, συστήνεται περιορισμός της κατανάλωσης απλών υδατανθράκων, όπως η ζάχαρη, το μέλι, οι μαρμελάδες αλλά και τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά, όπως τα γλυκά κουλουράκια και μπισκότα, τα κρουασάν, τα κέικ, οι σοκολάτες, τα παγωτά και τα σακχαρούχα ροφήματα.
Επιπλέον, ο καταμερισμός των υδατανθράκων (ψωμί, φρυγανιές, δημητριακά πρωινού, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, λαδερά φαγητά) σε όλα τα γεύματα της ημέρας, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης. Συνεπώς, είναι προτιμότερο κάθε γεύμα να περιέχει μία από τις παραπάνω επιλογές και να αποφεύγεται ο συνδυασμός διαφορετικών αμυλούχων τροφίμων στο ίδιο γεύμα ή σνακ.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και η συστηματική σωματική δραστηριότητα, πέρα από τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν στην υγεία και ευεξία του οργανισμού, βοηθούν και στη μείωση της ινσουλινοαντίστασης.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr
Διαβάστε Επίσης  Τι τρώμε στον καύσωνα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *