Πέντε μυστικά για καλλιέργεια καλαμποκιού

Το καλαμπόκι είναι από τα αγαπημένα ανοιξιάτικα λαχανικά των παιδιών, και όχι μόνο, που συγκομίζουμε
ολόφρεσκα μέσα στο καλοκαίρι για να τα φάμε βραστά ή ψητά. Παρακάτω, δίνουμε απαντήσεις στα σημαντικότερα ερωτήματα της καλλιέργειας καλαμποκιού για να εξασφαλίσετε μια επιτυχημένη παραγωγή στον κήπο σας.


.

• Tι ποικιλία καλαμποκιού να επιλέξω;
Ο καλλιεργητής θα πρέπει να διατηρεί σπόρο καλαμποκιού και να επιλέγει ποικιλίες που έχουν δοκιμαστεί στις τοπικές κλιματικές συνθήκες. Υπάρχουν λευκές, κίτρινες και κόκκινες ποικιλίες εδώδιμου καλαμποκιού, ειδικές ποικιλίες για ποπ-κορν καθώς και καλλωπιστικό καλαμπόκι με σπόρους διαφόρων χρωμάτων.
• Τι αποστάσεις, τι βάθος και τι έδαφος θέλει η φύτευση του καλαμποκιού;
Πριν την σπορά, βάζουμε τους σπόρους καλαμποκιού το προηγούμενο βράδυ σε ένα βρεγμένο πανί για να ενυδατωθούν και να φυτρώσουν γρηγορότερα. Φυτεύουμε απευθείας στο χώμα, σε βάθος 4-5 εκατοστών, 2-3 σπόρους σε αποστάσεις 20-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Δεν επιλέγουμε σπορόφυτα, καθώς όταν το καλαμπόκι ριζώσει απευθείας στο χώμα, θα «στρεσαριστεί» λόγω της μεταφύτευσης. Το καλαμπόκι θέλει βαθύ και γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση και ηλιοφανείς θέσεις
• Τι πότισμα και λίπανση χρειάζεται το καλαμπόκι;
Το καλαμπόκι θέλει τακτικά ποτίσματα και αρκετή ποσότητα νερού ειδικά από την περίοδο της άνθησης, μέχρι και την αύξηση των καρπών. Ενσωματώστε κατά την φύτευση αρκετό κομπόστ, καλά χωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα. Παράλληλα, προσθέστε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενώ ο ψεκασμός με σκεύασμα πλούσιο σε ψευδάργυρο βοηθά στην ανθοφορία και την καλή παραγωγή των καρπών.
• Πως να αντιμετωπίσω τον τετράνυχο, το σκουλήκι και άλλα έντομα που προσβάλλουν το καλαμπόκι;
Ψεκάζετε προληπτικά τα φυτά καλαμποκιού κάθε δέκα μέρες, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας οικολογικού σκευάσματος θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης σε ένα λίτρο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, θα τα προστατέψετε από τον τετράνυχο, το σκουλήκι, τις βρωμούσες, την μελίγκρα και άλλα έντομα που προσβάλλουν την φασολιά. Η προσθήκη θειαφιού γύρω από τη ρίζα θα βοηθήσει προληπτικά την καταπολέμηση του τετράνυχου.
• Πότε πρέπει να συγκομίσω τα καλαμπόκια;
Καταρχήν πρέπει να γνωρίζουμε πόσων ημερών για συγκομιδή είναι το καλαμπόκι που φυτεύουμε. Συνήθως τα καλαμπόκια ωριμάζουν 2,5 – 3,5 μήνες μετά τη φύτευση του σπόρου, όταν ο σπάδικας, η ανθοταξία του καλαμποκιού, είναι σκληρή και γεμάτη σπόρους και τα φύλλα που το περιβάλλουν καθαρίζονται σχετικά εύκολα.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
http://www.mistikakipou.gr
Διαβάστε Επίσης  Φτιάξτε φυσικό λίπασμα με 3 υλικά που υπάρχουν σε κάθε κουζίνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *