Εννέα μυστικά για αρωματικά πεπόνια

Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού που φυτεύουμε την ανοιξιάτικη

περίοδο στο λαχανόκηπο μας, πρέπει να αναφέρουμε όμως ότι η καλλιέργεια του είναι αρκετά απαιτητική για τον ερασιτέχνη καλλιεργητή. Παρακάτω, σας παραθέτουμε τα σημαντικότερες συμβουλές για την καλλιέργεια, για να χαρείτε μια καλή παραγωγή αρωματικών και νόστιμων πεπονιών.

• Διατηρείτε σπόρο από επιλεγμένες ποικιλίες

Διατηρείτε κάθε χρόνο, δικό σας σπόρο πεπονιού για να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας που φυτεύετε. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες πεπονιού για να επιλέξετε, ανάλογα με την πρωιμότητα της φύτευσης και τις τοπικές κλιματικές συνθήκες. Απευθυνθείτε σε παλαιότερους καλλιεργητές στην περιοχή σας για να σας δώσουν σπόρο, ώστε να εξασφαλίσετε ποιοτική παραγωγή τόσο σε γεύση όσο και σε άρωμα.

• Φυτέψτε σπορόφυτα στα τέλη της άνοιξης

Φυτέψετε στα τέλη της άνοιξης, τα σπορόφυτα πεπονιού που θα έχετε δημιουργήσει έγκαιρα στα σπορεία σας, καθώς το πεπόνι ευδοκιμεί στις θερμές περιόδους. Για οψιμότερες φυτεύσεις, φυτέψετε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο, στις αρχές του καλοκαιριού, ώστε να ριζώσει καλύτερα στο φυσικό του περιβάλλον και να δώσει πλούσια παραγωγή μέσα στο φθινοπώρο.

• Εμπλουτίστε με κάλιο και οργανική ουσία


.

Το πεπόνι είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία και ιδιαίτερα στο κάλιο. Είναι απαραίτητη η ενσωμάτωση με σημαντική ποσότητα βιολογικού λιπάσματος καλίου και οργανικής ουσίας, με τη μορφή καλά χωνεμένη κοπριάς και κομπόστ στις θέσεις φύτευσης. Στη συνέχεια, παρέχετε πλήρες βιολογικό λίπασμα κάθε 3 βδομάδες για να εξασφαλίσετε καλή ανάπτυξη φυτών και σημαντική παραγωγή ποιοτικών καρπών.

Διαβάστε Επίσης  Πέντε συμβουλές για φύτευση φράουλας

• Αποφύγετε τις πυκνές φυτεύσεις στο χωράφι

Φυτέψτε τα φυτά της πεπονιάς στις κατάλληλες αποστάσεις, ανά 80-100 εκατοστά μεταξύ των θέσεων και 120-180 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Ακόμα και μικρό χώρο να έχετε στο χωράφι, φυτέψτε λιγότερα φυτά και αποφύγετε τις πυκνές φυτεύσεις για τον καλύτερο αερισμό και έκθεση των φυτών στον ήλιο. Αυτό συντελεί σε βελτιωμένη παραγωγή και στην μείωση των μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών.

• Ποτίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Η πεπονιά είναι απαιτητική στο νερό και χρειάζεται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται σχετικά υγρό. Η υπερβολική ποσότητα νερού την περίοδο της άνθισης συντελεί στην πτώση των ανθέων, ενώ όταν το έδαφος δεν στραγγίζει καλά, προκαλούνται διάφορες μυκητολογικές ασθένειες όπως το φουζάριο και το ωίδιο.

• Αντιμετωπίστε προληπτικά ασθένειες και έντομα

Για να προστατέψετε προληπτικά τα φυτά της πεπονιάς από μυκητολογικές ασθένειες και από τον τετράνυχο, σκονίστε με θειάφι γύρω από τη ρίζα αλλά και πάνω στα φύλλα. Ψεκάζετε τα φυτά κάθε βδομάδα, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινου σαπουνιού και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό για να τα προστατέψετε από τη μελίγκρα και τον αλευρώδη. Εναλλακτικά, προμηθευτείτε οικολογικό σκεύασμα από σάπωνες αλάτων καλίου από τα γεωπονικά καταστήματα για να ψεκάσετε.

• Κορφολογούμε τους βλαστούς της πεπονιάς σε τρία στάδια

Διαβάστε Επίσης  Καλλιέργεια φασκόμηλου σε γλάστρα

Κορφολογούμε στο μισό μήκος τον αρχικό βλαστό της πεπονιάς όταν φτάσει περίπου το ένα μέτρο για να αναπτύξει δυο πλευρικούς βλαστούς, που τους κορφολογούμε ξανά στο μισό όταν φθάσουν πάλι το ένα μέτρο μήκος. Πραγματοποιούμε τρίτο κορφολόγημα, όταν εμφανιστούν οι καρποί, κλαδεύοντας πάνω από το δεύτερο ζευγάρι φύλλων που βρίσκεται πάνω από το πεπόνι. Αυτά τα κορφολογήματα εξασφαλίζουν την ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης βλαστών και φυλλώματος και την παραγωγή και καλή ωρίμανση ποιοτικών καρπών.

• Προστατεύουμε τα πεπόνια από ηλιεγκαύματα

Τα πεπόνια είναι ευαίσθητα στην έντονη ηλιοφάνεια και μπορούν να υποστούν ηλιεγκαύματα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού και να είναι ακατάλληλα για φάγωμα. Για να τα προστατέψουμε, είτε τα καλύπτουμε με κοντινά φύλλα της πεπονιάς, είτε τοποθετούμε από πάνω τους ξερά χόρτα και άχυρα ή ακόμα και δίχτυ αντιηλιακής προστασίας.

• Συγκομίστε τα πεπόνια τη σωστή χρονική στιγμή

Συγκομίζουμε τα πεπόνια 1-2 μήνες μετά την άνθιση όταν είναι ώριμα. Αυτό το καταλαβαίνουμε όταν αποκόπτεται με σχετική ευκολία ο ποδίσκος του πεπονιού από το βλαστό. Το πεπόνι συνεχίζει να ωριμάζει μετά τη συγκομιδή, γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνουμε άμεσα τα πεπόνια που θα κόβουμε καθώς η υπερωρίμανση προκαλεί υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του πεπονιού.


Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *