λαχανικό και πολύ δημοφιλές στην κουζίνα, το μαρούλι μπορούμε εύκολα να το καλλιεργήσουμε για να το χρησιμοποιούμε φρέσκο ως πρώτη ύλη στις σαλάτες μας. Ας δούμε τα σημαντικότερα μυστικά για το πώς φυτεύουμε και τι φροντίδα χρειάζονται τα μαρούλια για να ευδοκιμήσουν.
Το μαρούλι, ως φυτό ψυχρής εποχής, καλλιεργείται σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες ανάπτυξης 14-19°C και σε ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης αν και αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε ημισκιερές θέσεις. Σε υψηλές θερμοκρασίες, προκαλείται πρόωρη έκπτυξη του ανθοφόρου βλαστού το μαρουλιού, ενώ σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό προκαλούνται εγκαύματα στο φύλλωμα του μαρουλιού. Σχετικά με το κατάλληλο έδαφος για τη φύτευση του μαρουλιού, επιλέγουμε γόνιμα, δροσερά, με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση.
Τα μαρούλια θέλουν συχνό και τακτικό πότισμα, καθώς έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα και πρέπει να διατηρήσουμε το υπόστρωμα τους σχετικά υγρό. Η συχνότητα των ποτισμάτων είναι υψηλότερη, και ίσως καθημερινή σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες για να διατηρεί το μαρούλι δροσερά και τρυφερά φύλλα. Αν παρουσιαστεί έλλειψη νερού, τα φύλλα του μαρουλιού σκληραίνουν, αρχίζουν να πικρίζουν ενώ αρχίζει να αναπτύσσεται πρόωρα το ανθοφόρο στέλεχος. Σχετικά με τη λίπανση του μαρουλιού, ενσωματώνουμε μία κουταλιά της σούπας καλοχωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα αζώτου, γύρω από τη ρίζα, κατά τη μεταφύτευση του μαρουλιού και επαναλαμβάνουμε κάθε 20-30 μέρες.
Το μαρούλι συγκομίζεται περίπου 2-3 μήνες μετά τη μεταφύτευση, όταν έχει διαμορφώσει κεφαλή και διαθέτει τρυφερά φύλλα που δεν πικρίζουν στην γεύση. Μπορούμε να συγκομίσουμε ολόκληρο το φυτό του μαρουλιού κόβοντας το από τη ρίζα με μαχαίρι. Κατά τους χειμωνιάτικους μήνες, μπορούμε να κόβουμε σταδιακά τα περιφερειακά φύλλα του μαρουλιού που έχουν ήδη μεγαλώσει και να αφήνουμε τα κεντρικά για να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος και να τα κόψουμε σε μια επόμενη συγκομιδή. Κατάλληλος χρόνος για να συγκομίσουμε τα μαρούλια είναι τις πρωινές ώρες που είναι πιο δροσερά και τρυφερά τα φύλλα του.
Η φύτευση και η καλλιέργεια του μαρουλιού σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας είναι αρκετά εύκολη και αποδοτική. Για τη φύτευση του μαρουλιού, χρησιμοποιούμε αβαθείς γλάστρες βάθους 20-30 εκατοστών καθώς το μαρούλι έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα. Θα χρειαστεί να προμηθευτούμε φυτόχωμα, κατάλληλο για καλλιέργεια κηπευτικών, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά. Η τοποθέτηση χαλικιών στην βάση της γλάστρας που θα φυτέψουμε το μαρούλι είναι ενδεδειγμένη για την καλύτερη αποστράγγιση του υποστρώματος φύτευσης.
To μαρούλι μπορεί να συγκαλλιεργηθεί με επιτυχία στο έδαφος, αν φυτευτεί μαζί με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω κηπευτικά: λάχανο, κουνουπίδι, καρότο, παντζάρι, κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, αγγούρι, φασόλια και φραούλα.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.