H πιπεριά, άλλο ένα αγαπημένο λαχανικό, καλλιεργείται εκτεταμένα την καλοκαιρινή περίοδο στον κήπο ή
και σε γλάστρα. Φρέσκια στις σαλάτες, σε ξίδι τουρσί, τηγανητή, ψητή, γεμιστή, ακόμη και μαγειρευτή, η πιπεριά αποτελεί βασικό υλικό της καλοκαιρινής μεσογειακής διατροφής. Ακολουθήστε προσεκτικά τις συμβουλές μας για να εξασφαλίσετε δροσερές τραγανές πιπεριές από τον κήπο ή το μπαλκόνι σας.
• Τι ποικιλίες πιπεριάς επιλέγουμε για καλλιέργεια;
Καλλιεργούμε ποικιλίες πιπεριάς που έχουν ποιοτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στη γεύση, στο χρώμα και στο άρωμα. Θα ήταν χρήσιμο να διατηρούμε το δικό μας σπόρο πιπεριάς, ώστε να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας πιπεριάς που καλλιεργούμε. Πολύ γνωστές ποικιλίες πιπεριάς, είναι η κίτρινη κέρατο για τηγανητή, η πιπεριά Φλωρίνης για ψητή, η πιπεριά φλάσκα (πράσινου, κόκκινου, πορτοκαλί και κίτρινου χρώματος) για σαλάτα ή μαγειρευτή, η πιπεριά «ντολμά» για τα γεμιστά, η μικρή μακρόστενη πράσινη πιπεριά για τουρσί, καθώς και η καυτερή πιπεριά τσίλι.
• Ποια εποχή και σε τι αποστάσεις γίνεται η φύτευση των φυτών της πιπεριάς;
Φυτεύουμε τα νεαρά φυτά πιπεριάς κατά τα τέλη Απριλίου, όταν θα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Η πιπεριά είναι σχετικά ευαίσθητη στους ανέμους και στο κρύο. Η νυχτερινή πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση στα πάνω φύλλα της πιπεριάς και να εμφανίσουν ένα χαρακτηριστικό καρούλιασμα. Φυτεύουμε τα φυτά πιπεριάς σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης περίπου 50 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80–100 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Αυτό βοηθά στον καλύτερο αερισμό, στην ανάπτυξη λιγότερων μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών, καθώς και την βελτίωση της παραγωγής.
• Τι ανάγκες σε λίπανση έχει η καλλιέργεια της πιπεριάς;
Πριν τη μεταφύτευση των φυτών της πιπεριάς, ενσωματώνουμε οργανική ουσία μέσα στους λάκους φύτευσης, είτε σε μορφή κομπόστ, είτε σε μορφή καλά χωνεμένης κοπριάς καθώς και βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και ασβέστιο. Η προσθήκη ασβεστίου στις πιπεριές βοηθά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ξηράς κορυφής, ώστε να μην μαυρίζουν στις άκρες οι καρποί της πιπεριάς. Κατά την καλλιέργεια προσθέτουμε κάθε 3-4 βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο για ποιοτική και ποσοτική παραγωγή. Σχετικά με το πότισμα της πιπεριάς, η άρδευση με σταγόνες είναι κατάλληλο σύστημα άρδευσης, καθώς εξασφαλίζει ομοιόμορφο πότισμα. Η πιπεριά χρειάζεται τακτικό πότισμα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων. Μπορείς να δεις περισσότερες συμβουλές σχετικά με το πότισμα λαχανόκηπου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
• Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν την πιπεριά;
Χρησιμοποιoύμε θειάφι και θειοχαλκίνη για την οικολογική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών και ιδιαίτερα του ωιδίου που αποτελεί σημαντική ασθένεια της πιπεριάς. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας οικολογικά σκευάσματα φυτοπροστασίαςμε αυτοσχέδιες συνταγές για την προληπτική προστασία από τα έντομα όπως την μελίγκρα, τις βρωμούσες και τον τετράνυχο. Εναλλακτικά, προμηθευόμαστε βιολογικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των εντόμων και του τετράνυχου από τα γεωπονικά καταστήματα.
• Πότε και πώς γίνεται η συγκομιδή των καρπών της πιπεριάς;
Συλλέγουμε τους καρπούς της πιπεριάς, όταν αποκτήσουν το τελικό του μέγεθος, σχετικά άγουρους με τραγανή σάρκα και το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας που έχουμε επιλέξει. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές χρωματιστές ποικιλίες πιπεριάς, καθυστερούν να πάρουν το τελικό χρώμα κίτρινο, κόκκινο ή πορτοκαλί κι αυτό οφείλεται συνήθως στην έλλειψη καλίου. Κατά τη συγκομιδή, κόβουμε τους καρπούς με τμήμα του ποδίσκου για να έχουν καλύτερη συντήρηση και τους διατηρούμε στο ψυγείο
• Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της πιπεριάς
Στα νότια μέρη της Ελλάδας, όπου ο χειμώνας είναι πιο ήπιος, το φυτό της πιπεριάς δεν ξεραίνεται στο τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς και διατηρείται για την επόμενη χρονιά. Έτσι, αν η πιπεριά κλαδευτεί στα τέλη του χειμώνα δίνει την επόμενη χρονιά, μια δεύτερη πρώιμη παραγωγή, αν και σχετικά πιο περιορισμένη.
Δες πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια λαχανικών όπως ντομάτα, κολοκύθι, μελιτζάνα, αγγούρι, καλαμπόκι, μπάμια, μαρούλι και βλίτο στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.