Γιατροσόφια: Πράσο για αποτοξίνωση, φλεγμονές πεπτικού, φαρυγγίτιδα, βήχα και καλόγερους

Γιατροσόφια: Πράσο για αποτοξίνωση, φλεγμονές πεπτικού, φαρυγγίτιδα, βήχα και καλόγερους

Πρόκειται για ένα λαχανικό που περιέχει νερό, πρωτεΐνες, υδατάνθρακεςκαι ανόργανα άλατα ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου, βιταμίνες Α, Β καιC και αιθέριο έλαιο.

.

Για αποτοξίνωση

Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, όταν το πρωί κι ενώ είμαστε νηστικοί πίνουμε ένα ποτήρι με χυμό πράσου, τότε ο οργανισμός αποτοξινώνεται, καθαρίζει τοαίμα, το κυκλοφορικό σύστημα ωφελείται και ενισχύεται σημαντικά ηαπομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό των καπνιστών.

Δείτε και Τι είναι, γιατί και κάθε πότε χρειάζεται να κάνουμε αποτοξίνωση

Για το έλκος και τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος.

Με την ίδια χρήση όπως παραπάνω, καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου. Συστήνεται κατά της δυσκοιλιότητας. Θεωρείται ευεργετικό για τις καούρες και τις ξινίλες στο στομάχι, για το έλκος και τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος.

Κατάπλασμα από ψημένα πράσα θεραπεύει τα χρόνια έλκη, ενώ κομπρέσες με ζεστά φύλλα πράσου και λάδι αντιμετωπίζουν τους ρευματικούς πόνους.

Για τη φαρυγγίτιδα

Μόλις σας πιάσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα της φαρυγγίτιδας (πονόλαιμος, αίσθημα τσιμπήματος, ξερόβηχας, δυσκολία κατάποσης), βάλτε στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ ένα (κατά προτίμηση βιολογικό) πράσο. Κρατήστε το χυμό και με αυτόν κάντε γαργάρες 2-3 φορές την ημέρα για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Δείτε και Το απόλυτο φάρμακο για Φαρυγγίτιδα – Λαρυγγίτιδα – Βραχνάδα


Με μέλι για τον βήχα

Aν υποφέρετε από έναν ενοχλητικό βήχα, μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό μαλακτικό για το λαιμό που θα σας ανακουφίσει. Kόψτε σε ροδέλες 3 πράσα και βάλτε τα να βράσουν καλά με λίγο νερό. Όταν μαλακώσουν, σουρώστε τα και αναμείξτε τα καλά με 2 κουταλιές μέλι μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Kάθε φορά που σας πιάνει κρίση βήχα, πίνετε μία κουταλιά από αυτό το φάρμακο. Tο πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τοσκόρδο και το κρεμμύδι και διαθέτει, όπως κι αυτά, πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες, χωρίς όμως να έχει τόσο έντονη γεύση και μυρωδιά. Tο μέλι, γνωστό για τις αντιβιοτικές, μαλακτικές και αντισηπτικές του ιδιότητες υπάρχει σε πολλά αντιβηχικά γιατροσόφια.

Για τους καλόγερους

Kόψτε το λευκό τμήμα τριών πράσων σε κομμάτια, βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με όσο νερό χρειάζεται για να τα καλύψετε και προσθέστε 6 κουταλάκιαζάχαρη. Aφήστε τα να σιγοβράζουν, μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Aνακατέψτε το μείγμα καλά και όταν είναι πια χλιαρό, απλώστε το πάνω στον καλόγερο και καλύψτε το με μια γάζα. Aφήστε το κατάπλασμα όλη τη νύχτα και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να ανοίξει ο καλόγερος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *