Πριγκίπισσα Ασπασία – Η τραγική φιγούρα της ελληνικής βασιλικής οικογένειας

Πρίγκιπες, πριγκίπισσες, βασίλισσες και βασιλιάδες… Ιστορίες με τις ζώες τους που

φαντάζουν στα παιδικά όνειρα παραμυθένιες και ιδανικές… 

Στην πραγματικότητα, όμως, υπήρξαν και υπάρχουν δράματα, πόλεμοι, χωρισμοί, θλίψη και εξορίες. 
Μια χαρακτηριστική θλιβερή ιστορία είναι αυτή της πριγκίπισσας Ασπασίας της Ελλάδας. Ήταν μια ιδιαίτερα γοητευτική γυναίκα, κόρη του συνταγματάρχη Πέτρου Μάνου, σύζυγος του πρίγκιπα και μετέπειτα βασιλέως Αλέξανδρου.
Μια τραγική φιγούρα, θα λέγαμε, στην ιστορία της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. 
Μαζί με τον πρίγκιπα Αλέξανδρο, έζησε ένα δυνατό ειδύλλιο. 
Γνωρίζονταν από χρόνια, όταν εκείνη ήταν ακόμη ένα μικρό κορίτσι έπαιζε με την αδελφή του, πριγκίπισσα Ελένη, στο βασιλικό περιβόλι. Εκείνη  έλειψε από την Ελλάδα για ένα χρονικό διάστημα και επέστρεψε στα 18 της χρόνια,  πανέμορφη, σοβαρή  και λιγομίλητη. 
Η συνάντησή τους έγινε τον Ιανουάριο του 1915 σε ένα  δείπνο  στο σπίτι του σταυλάρχη Υψηλάντη. Ο έρωτάς του για την Ασπασία ήταν κεραυνοβόλος.  Ωστόσο, εκείνη χρειάστηκε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να πειστεί ότι τα αισθήματα της ήταν αληθινά.
Τότε ήταν που άρχισε να τον αποφεύγει. Κάποιους μήνες αργότερα, στα τέλη Ιουλίου, ζήτησε από τον φίλο του Ζαλοκώστα να πάνε μαζί στις Σπέτσες, όπου η Ασπασία παραθέριζε. Κάθε πρωί πήγαιναν μαζί για μπάνιο στη θάλασσα, έκαναν   περιπάτους -πάντα με την διακριτική συνοδεία του Ζαλοκώστα-. Η  Ασπασία, όμως, απέφευγε να μένει μόνη μαζί του. Όταν  προσπάθησε να την φιλήσει,  η Ασπασία του έδειξε επιτακτικά την πόρτα, λέγοντάς του:“Πηγαίνετε, Υψηλότατε!”
 Βασιλιάς Αλέξανδρος της Ελλάδας
Ο πρίγκιπας απογοητεύτηκε και ζήτησε τη βοήθεια της αδελφής του πριγκίπισσας Ελένης. Ήταν η μόνη από τη Βασιλική οικογένεια που ενέκρινε αυτό το ειδύλλιο.
Προσκαλούσε την Ασπασία σε μακρινούς περιπάτους και εκεί βρισκόταν διακριτικά και ο αδελφός της. Σταδιακά, ήρθαν οι δυο νέοι πολύ κοντά συναισθηματικά.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 1916, ο Αλέξανδρος μόλις απομακρύνθηκε η αδελφή του Ελένη, είπε στην Ασπασία αυτό που εκείνη γνώριζε ήδη, ρωτώντας  την  εκείνο που αυτός είχε καταλάβει από μήνες πριν. Ότι τον αγαπούσε… Η δική τους ευτυχία, όμως, θα είχε δυστυχώς   την μοίρα της Ελλάδας της εποχής εκείνης.
Η Ασπασία ήταν μελαγχολική  σκεπτόμενη πως ως πρίγκιπα  ήταν δύσκολο να τον παντρευτεί. Ως βασιλιά, δε θα ήταν αδύνατο. Με δισταγμό  τον ρώτησε αν μπορούσε να αρνηθεί… Η απάντηση του: “Ο πατέρας υπέγραψε το πρακτικό της ανακηρύξεως μου. Είμαι, ήδη, βασιλεύς των Ελλήνων.”
Το ερωτευμένο ζευγάρι δεν είχε μόνο εθνικές  αγωνίες αλλά και προσωπικές. Το ειδύλλιό τους ήταν γνωστό, και τόσο η κυβέρνηση, όσο στρατός και η Βασιλική οικογένεια, ήταν αρνητικοί.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν αντιπαθούσε την Ασπασία Μάνου, ωστόσο  σκεπτόταν πως, αν με τον γάμο αυτόν ο Αλέξανδρος έχανε τον θρόνο, τότε θα έχανε κι εκείνος  το παιχνίδι αφού κατά πάσα πιθανότητα θα επέστρεφε ο εξόριστος Κωνσταντίνος.
 Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος, όμως, είχε δώσει μιαν υπόσχεση στην αγαπημένη του κι έπρεπε να την τηρήσει…Τελικά, η απομακρυνση της βασιλικής οικογένειας για το εξωτερικό,  έδωσε στο ζευγάρι την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν  το γάμο τους στα κρυφά- χωρίς καθόλου ετοιμασίες,  κανονιοβολισμούς από τον λόφο Νυμφών,  προσκεκλημένους. Το βράδυ που ορίστηκε ο γάμος, έξι άτομα βρίσκονταν στο σπίτι του Ζαλοκώστα και περίμεναν τον αρχιμανδρίτη Ζαχαρία των ανακτόρων. Ο Αλέξανδρος, η Ασπασία, η μητέρα και η αδελφή της και οι φίλοι του Αλέξανδρου, Ζαλοκώστας και Σοφιανός.
“Ήμασταν τόσο ευτυχισμένοι και τόσο ερωτευμένοι, που δεν μπορούσαμε να μείνουμε ούτε πέντε λεπτά ο ένας μακριά από τον άλλο.” ήταν τα λόγια της Πριγκίπισσας Ασπασίας, την περίοδο της εγκυμοσύνης της στην κόρη της Αλεξάνδρα.
Δυστυχώς, όμως, η ιστορία τους είχε τραγική εξέλιξη… Όταν η Ασπασία ήταν τεσσάρων μηνών έγκυος στην κόρη τους, ο βασιλιάς Αλέξανδρος πεθαίνει από σηψαιμία, λόγω ενός δαγκώματος από ένα πίθηκο στο Τατόι. Η θλιμμένη χήρα του, δεν έγινε ποτέ δεκτή από την οικογένεια του αδικοχαμένου συζύγου της. Δεν πήρε ποτέ τον επίσημο τίτλο της βασίλισσας. Την έλεγαν Madame Μάνου, μέχρι να αναγνωριστεί  ως Πριγκίπισσα Αλέξανδρου της Ελλάδας και της Δανίας, μετά το θάνατο του συζύγου της. 
Έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 1972 στη Βενετία…
Η πριγκίπισσα Ασπασία με την κόρη της, Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *