Η απλουστευτική λογική ότι μερικές ξυλιές ως μέσο πειθαρχίας του παιδιού δε βλάπτουν, απέχει κατά
πολύ από την πραγματικότητα. Η σωματική τιμωρία μόνο αρνητικές συνέπειες έχει στην ψυχοσύνθεση του μικρού σας.
Πάμε να δούμε αναλυτικά:
Η σωματική τιμωρία δημιουργεί δεδικασμένο στη συνείδηση του παιδιού, το οποίο ζει υπό το μόνιμο φόβο ότι μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να τιμωρηθεί με αντίστοιχο τρόπο στο μέλλον. Και δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να αντιμετωπίζει το παιδί φοβικά τους ίδιους τους γονείς του.
Όταν το παιδί τιμωρείται κατά αυτόν τον τρόπο δεν παίρνει το σωστό μήνυμα. Νιώθει ανάξιο και μη ικανό, ενώ υποτίθεται ότι με τη σωματική τιμωρία αυτό που θέλετε είναι να πάρει το μάθημά του για να μην επαναλάβει ανάλογη συμπεριφορά στο μέλλον.
Ούτως ή άλλως η τιμωρία ως στάση απέναντι στα πράγματα δεν είναι ενδεδειγμένη μέθοδος ανατροφής. Ως γονείς οφείλετε να βοηθήσετε το παιδί να καταλάβει το λάθος του με κόσμιο τρόπο και όχι να το τιμωρήσετε ως άτυποι δικαστές, παραγνωρίζοντας έμμεσα ότι λόγω ηλικίας είναι δεδομένα ανώριμο.
Αν η σωματική τιμωρία λαμβάνει χώρα με μεγάλη συχνότητα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δημιουργηθούν απωθημένα ή, ακόμα χειρότερα, ψυχικά τραύματα στο παιδί, τα οποία θα κουβαλάει για μια ζωή.
Νομοτελειακά η χρήση βίας εντός σπιτιού αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει το παιδί επιθετικό και να έχει συχνούς καυγάδες με άλλα παιδάκια. Μια κακιά συνήθεια που ενδέχεται να διατηρήσει στο ρεπερτόριό του και όταν μεγαλώσει.
Το παιδί μαθαίνει να σκαρφίζεται τρόπους να κάνει του κεφαλιού του όταν δεν είσαστε παρόντες για να το τιμωρήσετε. Ενώ λοιπόν προσπαθείτε να του βάλετε όρια, τελικά καταφέρνετε το ακριβώς αντίθετο.
Τέλος, η χρήση σωματικής τιμωρίας είναι η εύκολη λύση για να βολέψετε τη στιγμή και όχι ο ενδεδειγμένος τρόπος να παραδειγματιστεί το μικρό σας μέσα από τα λάθη του.
Πηγή: mother.gr