Γιατροσόφια και τροφές για την δυσκοιλιότητα

Γιατροσόφια και τροφές για την δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα επηρεάζει την ποιότητα ζωής και τουλάχιστον 1 στους 5 ενήλικες στην Ελλάδα την έχει αντιμετωπίσει, έστω και μία φορά στο παρελθόν. Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί πιο συχνά τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα, που δεν έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, και είναι είτε ελλιποβαρείς είτε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Ως δυσκοίλιος χαρακτηρίζεται κάποιος που έχει λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα. Συνήθως στη δυσκοιλιότητα τα άτομα αισθάνονται φούσκωμα και τα κόπρανα είναι σκληρά, ξηρά, μικρά σε μέγεθος και δύσκολο να αποβληθούν, ενώ συχνά η κένωση συνοδεύεται από πόνο. Η δυσκοιλιότητα αποτελεί σύμπτωμα και όχι ασθένεια. Αν κατανοηθεί η αιτία της, μπορεί να προληφθεί.


Το νερό 

Παρότι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, φαίνεται πως το νερό δρα ευεργετικά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Ο συνδυασμός των φυτικών ινών με το νερό θεωρείται ιδανικός και σίγουρα θα δεις γρήγορα τη διαφορά.


Ξερά Δαμάσκηνα:

είναι κοινό γιατροσόφι για την δυσκοιλιότητα καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη Α. Βάζοντας μικρές ποσότητες αποξηραμένων δαμάσκηνων στη διατροφή σας μπορεί να σας ανακουφίσει από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Άλλα θετικά παρελκόμενα είναι η πιθανή βελτίωση της όρασης, μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας και καρκίνου.


Μπρόκολο.

Οι περισσότερες από εμάς γνωρίζουμε πως το μπρόκολο διαθέτει έναν ατέλειωτο κατάλογο από οφέλη για την υγεία – και φυσικά το ότι είναι σούπερ πηγή φυτικών ινών είναι μόνο ένα από αυτά.


Αχλάδια:

άλλο εξαιρετικό γιατροσόφι για την δυσκοιλιότητα. Λειτουργούν ως φυσικά καθαρτικά και βοηθούν τα περιττώματα να περνούν ομαλότερα από το έντερο. Επιπλέον, έρευνες απέδειξαν πως γυναίκες που κατανάλωναν 3 αχλάδια τη μέρα, έπαιρναν λιγότερες θερμίδες και έχαναν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με γυναίκες που δεν τα προτιμούσαν.


Λιναρόσπορος.

Ο λιναρόσπορος είναι ένας άλλος φυσικός τρόπος για να νικήσεις τη δυσκοιλιότητα. Το λινάρι είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και πλούσιο σε ω 3 λιπαρά οξέα.

 

Φασόλια:

μπορούν να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιέστερου πεπτικού συστήματος. Τα μαγειρευτά φασόλια είναι γεμάτα με εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά ώστε να σας κρατήσουν υγιείς, που συμπεριλαμβάνουν πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Αλλά είναι κυρίως οι αδιάσπαστες φυτικές ίνες στα μαγειρευτά φασόλια που συμβάλουν στην προστασία του παχέος εντέρου από την εμφάνιση καρκίνου.


Καρότα.

Γεμάτα με φυτικές ίνες, τα ωμά καρότα που είναι μέρος μια υγιεινής και πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφής μπορεί να βελτιώσουν την κίνηση των κοπράνων σου. Θυμήσου να τα τρως ωμά. Τα μαγειρεμένα καρότα μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.


Γιαούρτι:

Τα προβιοτικά τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, συμβάλλουν στην καλύτερη πέψητης τροφής, ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η συστηματική κατανάλωσή τους ανακουφίζει από τα ανεπιθύμητα εντερικά φουσκώματα και τη δυσκοιλιότητα.

Την ίδια δράση έχουν γενικά τα τρόφιμα με προβιοτικά.


Αγκινάρα.

H αγκινάρα συγκαταλέγεται στα φυτά που χρησιμοποιούνται ως ροφήματα. Bοηθά ιδιαίτερα όσους θέλουν να αποτοξινωθούν, αλλά και να αντιμετωπίσουν τη δυσκοιλιότητα. Eπιπλέον, η αγκινάρα «καθαρίζει» το συκώτι και το έντερο, γι’ αυτό και μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος (π.χ. υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια).

Πώς θα την πιείτε (έγχυμα): Pίχνετε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1 κουταλιά φύλλα αγκινάρας, για 10΄. Πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα, 20 λεπτά πριν το φαγητό, για 7-10 ημέρες.


Γιατροσόφια.

– Κοπανίζουμε καλά ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο, ένα κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο κι ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα Βάζουμε αυτή τη σκόνη μέσα σε ζεστό νερό, την πίνουμε και θα ενεργηθούμε.

– Κόβουμε κάθε μέρα λίγες κορυφές από βασιλικό και βάζουμε και λίγο λάδι ελιάς και τις τρώμε σαν σαλάτα.

– Τρώμε, καθημερινά, το φλοιό 1-2 πορτοκαλιών ή να τον βράζουμε μέσα σε 2 φλιτζάνια νερό και να το πίνουμε σαν τσάι.

– Πίνουμε, κάθε μέρα, 2-3 φλιτζάνια του καφέ χυμό φρέσκιας ντομάτας ή να τρώμε 400-500 γραμμάρια φρέσκιες ντομάτες.

– Τρώμε, καθημερινά, 3-4 φρέσκα αγγούρια ή να πίνουμε το χυμό τους.

– Τρώμε, καθημερινά, πολλά φρέσκα ή ξερά σύκα.

– Παίρνουμε σπόρους από αραβόσιτο (καλαμπόκι), τους καβουρδίζουμε στο τηγάνι, τους κοπανίζουμε στο γουδί καλά-καλά μέχρι να γίνουν σκόνη. Αυτή τη σκόνη κάνουμε καφέ 2-3 φορές τη μέρα.

http://www.proionta-tis-fisis.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *