Μπορεί να ακούγεται δύσκολο έργο, αλλά δεν είναι και τόσο. Η δημιουργία του δικού σας
σπιτικού λικέρ, προϋποθέτει διάθεση για πειραματισμό και ευελιξία. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην πετύχετε τη γεύση που θα θέλατε. Αλλά μικρό το κακό, μιας και θα μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε σαν μια εξαιρετική βάση για ένα κοκτέιλ. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, θα τα καταφέρετε.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές ώστε να πετύχετε το αποτέλεσμα που θέλετε…
.
1. Σκεφτείτε και διαλέξτε τις αγαπημένες σας γεύσεις
Ξεκινήστε τη διαδικασία γράφοντας σε μια λίστα ποιες είναι οι αγαπημένες σας γεύσεις. Αφού τις καταγράψετε, «διαλογιστείτε» πάνω σε αυτές και σκεφτείτε συνδυασμούς που θα βοηθήσουν την καθεμιά να ξεχωρίσει από τις άλλες. Για παράδειγμα αν σας αρέσουν τα μήλα, ένας τρόπος να ενισχύσετε τη γεύση τους είναι να προσθέσετε βανίλια, λίγο γαρίφαλο και κανέλα.
2. Μην υποτιμάτε τις συνοδευτικές γεύσεις
Ξεκινάμε πάντα από τη βασική γεύση, αλλά οι συμμετοχές τρίτων γεύσεων (κυρίως μπαχαρικών και μυρωδικών) είναι εκείνες που αναδεικνύουν και δίνουν ακόμα περισσότερο χαρακτήρα στην κύρια. Λίγη βανίλια, μερικές φλούδες πορτοκαλιού ή λεβάντα κάνουν το μείγμα πιο ιδιαίτερο και περισσότερο ελκυστικό. Για παράδειγμα, ο βασιλικός, το αγγούρι και η μέντα αναδεικνύουν μοναδικά ένα τζιν με τόνικ. Γιατί να μην κάνουν το ίδιο και στο λικέρ σας;
3. «Πειράξτε» τις κλασικές συνταγές
Μια καλή πηγή έμπνευσης για το δικό σας μείγμα είναι οι ήδη επιτυχημένες και δοκιμασμένες συνταγές. Αφήστε μετά τη φαντασία σας ελεύθερη και πειραματιστείτε με νέες προσθήκες. Μια δοκιμή μονάχα θα σας πείσει.
4. Χρειάζονται μόνο 3 με 5 μέρες
Αν είστε από τους μερακλήδες και έχετε αγοράσει και βιβλία παρασκευής λικέρ, τότε μείνετε πιστοί σε αυτά, αφήνοντας εβδομάδες ολόκληρες να περάσουν προτού να δοκιμάσετε το λικέρ σας. Για τους πιο ανυπόμονους όμως, μερικές μέρες αρκούν για να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα.
5. Φροντίστε για το αεροστεγές του θέματος
Σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας είναι το δοχείο που θα παρασκευάσετε το λικέρ σας, να κλείνει αεροστεγώς προκειμένου να αποφεύγετε τη ζύμωση. Φροντίστε να το διατηρείτε μακριά από το φως και τη ζέστη για να μην αλλοιωθεί το περιεχόμενο. Καλό είναι να δοκιμάζετε το μείγμα σας 1-2 φορές τη μέρα, για να έχετε διαρκώς εικόνα της πορείας του.
6. Βότκα, ρούμι, τεκίλα ή μπράντι για βάση;
Τα ευκολότερα αλκοολούχα ποτά για τη βάση του σπιτικού σας λικέρ είναι η βότκα, το ρούμι, η τεκίλα και το μπράντι. Το ουίσκι είναι μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς από μόνο του είναι πολύ αρωματικό και απαιτεί παραπάνω πείρα για να το μετατρέψετε σε λικέρ.
7. Μην χρησιμοποιήσετε ακριβό αλκοόλ
Εφόσον με την παρασκευή του δικού σας λικέρ πειραματίζεστε, καλό είναι να μην επενδύσετε μια περιουσία σε ακριβή βότκα ή τεκίλα. Το ακριβό δεν είναι απαραίτητα και καλύτερο για τη συγκεκριμένη χρήση, μιας και αυτό που κυρίως, ενδιαφέρει στην παρασκευή του λικέρ είναι οι αλκοολικοί βαθμοί του ποτού-βάση. Από την άλλη βέβαια, μην καταλήξετε και στη φθηνότερη λύση, καθώς… ό,τι μυρίζει βενζίνη πριν, θα μυρίζει και μετά.
8. Προσθέστε ώριμα φρούτα
Ακόμα ένας τρόπος να χρησιμοποιήσετε τα ώριμα φρούτα που σας έμειναν στο ψυγείο, είναι να κάνετε λικέρ. Θα έχετε σίγουρα καλύτερο αποτέλεσμα από το αν τα χρησιμοποιούσατε πιο άγουρα.
9. Φλούδα εσπεριδοειδών
Για να μεταφέρετε στο λικέρ τη γεύση και το άρωμα των εσπεριδοειδών, χρησιμοποιήστε τις φλούδες των φρούτων, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια, έτσι ώστε να αποφύγετε το σκίσιμο του λευκού μέρους της φλούδας που κάνει το μείγμα πικρό.
10. Στραγγίξτε καλά
Τέλος, και όταν έχετε αποφασίσει μετά από πολλές δοκιμές πως το λικέρ σας έχει την επιθυμητή γεύση, φροντίστε να το στραγγίξετε πολύ καλά και πολλές φορές, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν έχουν μείνει κομμάτια στο τελικό ποτό.
http://www.clickatlife.gr/