Το πρωινό για ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων συνοδεύεται από καφέ ώστε να ξεκινήσει καλά η
ημέρα. Όμως αυτή η συνήθεια έχει αυθαίρετα συνδεθεί με στομαχικές ενοχλήσεις που προκαλούνται μέσω της ιδιότητας της καφεΐνης να διεγείρει την παραγωγή γαστρικών οξέων.
Όμως δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που να συσχετίζουν αιτιολογικά την κατανάλωση καφέ με τις παθήσεις του ανώτερου πεπτικού συστήματος.
Η παραγωγή γαστρικών οξέων είναι μια φυσιολογική διαδικασία ως απάντηση στην κατανάλωση φαγητών η ποτών.
Δεν υπήρχε κάποια έρευνα πάνω στο στιγμιαίο καφέ μέχρι μια πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Η μελέτη είχε να κάνει με την επίδραση διαφορετικών ειδών καφέ και συγκεκριμένα στην κατάσταση του στομάχου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας κατέληξαν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και γαστρεντερικών συμπτωμάτων. Μέσω της έρευνας αυτής αποδεικνύεται ότι η πρόσληψη στιγμιαίου καφέ είτε στη ζέστη είτε στην κρύα εκδοχή του δεν προκαλεί προβλήματα στο στομάχι σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από γαστρεντερικά νοσήματα.
Βάση της έρευνας αυτής καταρρίπτεται ένας μύθος που δεν είχε καμία επιστημονική βάση καθότι ο στιγμιαίος καφές δεν είναι καν ο καφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη.
Εν κατακλείδι η κατανάλωση καφέ θα πρέπει πάντοτε να συνδυάζεται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση και για να τον απολαμβάνουμε με ασφάλεια μπορούμε να καταναλώσουμε μέχρι και 3 ποτήρια καθημερινά.
Για σωστή παραγωγή ακολουθήστε τις οδηγίες:
- Παίρνετε 1 ποτήρι χωρητικότητας 350mL
- Προαιρετικά προσθέτετε ζάχαρη με μέτρο ή καλύτερα αντικαταστήστε τη με κάποιο ολιγοθερμιδικό γλυκαντικό, προκειμένου να μη στερηθείτε τη γλυκιά γεύση
- Προσθέτετε 5γρ. στιγμιαίου καφέ (1 κ.σ.)
- Προσθέστε 30mL νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- Χτυπήστε το μίγμα στη μηχανή ή σε χειροκίνητο μίξερ για χρόνο όχι περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα
- Προσθέστε πάγο
- Προαιρετικά προσθέστε γάλα χαμηλό σε λιπαρά
- Συμπληρώστε με κρύο νερό