Φασκόμηλο βιολογικό / κρυολόγημα, ουλίτιδα, αρθρίτιδα, αμυγδαλίτιδα, τονωτικό, γρίπη, καταρροή…

Φασκόμηλο βιολογικό / κρυολόγημα, ουλίτιδα, αρθρίτιδα…
Ονομασία βοτάνου:
Φασκόμηλο / salvia officinalis
Επίσης γνωστό ως:
Αλισφακιά, Ελελίφασκος, Σάλβια.
Φύεται:
Στις χώρες της Μεσογείου.
Τί και πότε συλλέγεται:
Τα φύλλα, το καλοκαίρι.
Ιστορικό:
Η ετυμολογία του λατινικού ονόματος το συνδέει με την υγεία ( salvere που σημαίνει είμαι υγιής). Αφιερωμένο στον Δία έχει συνδεθεί με τη μακροβιότητα, την καταπολέμηση των λοιμώξεων και την αποκατάσταση της μνήμης των ηλικιωμένων.
Περιγραφή:
Πολυετής αειθαλής θάμνος ύψους 80 εκατοστών. 


.

Άνθη: Μοβ με διπλά χείλη.

Φύλλα: Ωοειδή « ζαρωμένα », τριχωτά, γκριζοπράσινα με τετραγωνισμένους μίσχους και διπλά χείλη.
Βασικές θεραπευτικές ιδιότητες:
Έγχυμα: Με την χρήση των φύλλων του, αποτελεί αντιβιοτικό και τονωτικό φάρμακο για κρυολογήματα, πνευμονικές παθήσεις, γρίπη και καταρροή.
Επιπλέον, η επίδραση του στα οιστρογόνα το καθιστά κατάλληλο για τις ανωμαλίες της περιόδου, καθώς και τη μείωση του γάλακτος μετά τον θηλασμό. Γαργάρες με το έγχυμα είναι ιδανικές για την ουλίτιδα, αμυγδαλίτιδα και στοματικών ελκών.
Οι κομπρέσες του επουλώνουν κοψίματα, τραύματα και πληγές. Πλύσεις με το έγχυμα καταπολεμούν την πιτυρίδα και τo γκριζάρισμα των μαλλιών. Τονωτικό είναι τέλος, για το δέρμα κάνοντας ατμόλουτρο με τη χρήση φασκόμηλου.
Αφέψημα: Με χρήση των φύλλων του είναι διουρητικό και αποτοξινωτικό, που ενδείκνυται για την θεραπεία της αρθρίτιδας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Να μη χρησιμοποιείτει σε θεραπευτικές δόσεις κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με μοναδική αξαίρεση τη χρήση μικρών ποσοτήτων στο φαγητό.
Συστήνεται, να αποφεύγεται η χρήση του, από επιληπτικά άτομα.
faskomilo-grafima
Επεξηγήσεις:Αφέψημα: Για την Παρασκευή του χρησιμοποιούνται συνήθως οι ρίζες και οι σπόροι των φυτών. Βάζουμε το βότανο μαζί με νερό να βράσει σε σιγανή φωτιά για λιγότερο από δέκα λεπτά και σουρώνουμε.Εγχυμα: Για την Παρασκευή του χρησιμοποιούνται νωπά ή αποξηραμένα τμήματα φυτών. Συνήθως ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από το βότανο αρκεί για ένα φλιτζάνι. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά (όχι περισσότερα από δέκα) σε βραστό νερό και στη συνέχεια το σουρώνουμε.

Διαβάστε Επίσης  Βότανα για την μνήμη

Εμβρεγμα: Βότανα στα οποία οι ιδιότητες εξασθενούν από τη θερμότητα, τα μουλιάζουμε σε κρύο νερό για οκτώ ή δέκα ώρες. Μπορούμε στη συνέχεια να το ζεστάνουμε, αλλά όχι σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από αυτή που αντέχουμε να το πιούμε.

Κατάπλασμα: Επάνω από μια κατσαρόλα που βράζει με νερό, τοποθετούμε ένα σουρωτήρι με τα βότανα. Αφού μαλακώσουν τα βάζουμε σε ένα τούλι και το επιθέτουμε επάνω στην πάσχουσα περιοχή.

Διαβάστε Επίσης  Δυναμίτης: Φυσικό «εμβόλιο» κατά της γρίπης και ενίσχυση ανοσοποιητικού

Κομπρέσα: Μουλιάζουμε ένα πανί ή μια μικρή πετσέτα σε ζεστό ή κρύο έγχυμα και αφέψημα και στη συνέχεια το επιθέτουμε στην πάσχουσα περιοχή.

Πολτός: Σε ένα γουδί πολτοποιούμε το φυτό, το τοποθετούμε σε ένα λινό ύφασμα και ενώ είναι ζεστό το τοποθετούμε στην πάσχουσα περιοχή.

Σκόνη: Σε ένα γουδί κοπανούμε αποξηραμένα τα βότανα, έως ότου γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια τη διαλύουμε σε νερό ή την επιθέτουμε όπως είναι στην πάσχουσα περιοχή.

Προσοχή:1.Τα βότανα δεν πρέπει αν αποθηκεύονται για μεγάλο διάστημα γιατι χάνουν τις ιδιότητες τους.

2.Οι πληροφορίες που περιέχονται στην ενότητα υγεία ή στην παρούσα των βοτάνων, έχουν καθαρά και μόνον ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αποκαταστήσουν τυχόν ιατρικές συμβουλές.

3.Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς παρακολούθηση από ειδικούς, από αλλεργικά άτομα ή όσους ακολουθούν φαρμακευτικά αγωγή. Εάν νιώσετε αδιαθεσία ή παρουσιάσετε τυχόν ερεθισμό, διακόψτε τη χρήση τους και συμβουλευτείτε ιατρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *