ενήλικα πληθυσμό, αφού το 70 έως 80% των νέων ανθρώπων που είναι σεξουαλικά ενεργοί έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό. Το δεδομένο αυτό δεν θα είχε ίσως τόσο μεγάλο ενδιαφέρον αν δεν ήταν γνωστό ότι ο ιός αποτελεί το μοναδικό αίτιο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σε επίπεδο κοινωνικό επίσης η παρουσία του ιού δημιουργεί προβλήματα, που σχετίζονται συνήθως με το ποιος μετέδωσε στον άλλο τον ιό και αν η μόλυνση προϋπήρχε ή δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια μιας ερωτικής σχέσης.
Το τεστ Παπανικολάου δεν υποκαθιστά την καλλιέργεια κολπικού υγρού για τον αποκλεισμό μικροβίων και κυρίως χλαμυδίων και μυκοπλασμάτων.
Η αντιμετώπιση των μικροβίων που προκαλούν την κολπίτιδα θα πρέπει οπωσδήποτε να προηγείται χρονικά της κολποσκόπησης.
-Αν η κολποσκόπηση είναι αξιόπιστη, λίγες φορές απαιτείται βιοψία τραχήλου. Η ασθενής θα πρέπει να ζητάει για το αρχείο της έκθεση της κολποσκόπησης και της βιοψίας, αν έγινε.
-Ήπιες βλάβες στον τράχηλο της μήτρας (απλή παρουσία του ιού ή δυσπλασία ήπιας μορφής) δεν δικαιολογούν επέμβαση με χειρουργική μέθοδο ή λέιζερ, εκτός αν η ασθενής δεν μπορεί να συνεργαστεί στο πλάνο παρακολούθησης.
-Η ταυτοποίηση του ιού, η αναζήτηση δηλαδή των στελεχών που προκαλούν τη βλάβη (HPV-PCR) δεν έχει σημαντικό ενδιαφέρον γιατί δεν διαφοροποιεί τη θεραπευτική πορεία και τον τρόπο αντιμετώπισης. Απλά αυξάνει το άγχος της γυναίκας για την πορεία της λοίμωξης. Το ίδιο ισχύει και για τον/την σύντροφο, που σε γενικές γραμμές θα πρέπει να θεωρείται φορέας του ιού, αν δεν υπήρχε αυστηρή και μόνιμη χρήση προφυλακτικού.
-Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων η ίωση θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες, αν τηρηθούν οι κανόνες αντιμετώπισης. Ένα τεστ Παπανικολάου κάθε τέσσερις μήνες θα επιβεβαιώσει την καλή πορεία. Ο ιός θα παραμείνει στον οργανισμό μας αρκετά χρόνια, χωρίς να προκαλεί βλάβες και χωρίς να τον μεταδίδουμε. Τέλος, μην ξεχνάτε, η γνώση είναι δύναμη!