Όσες πίνουν δύο έως τρεις καφέδες καθημερινά, έχουν 7% μειωμένο κίνδυνο.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Μάρτα Κρους-Μπου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα στον Καρκίνο (AACR) στη Νέα Ορλεάνη.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 19 προηγούμενων μελετών, οι οποίες αφορούσαν περίπου 40.000 γυναίκες συνολικά, από τις οποίες 12.000 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του ενδομητρίου, τη συχνότερη μορφή γυναικολογικού καρκίνου (τα άλλα συχνότερα είδη είναι οι καρκίνοι του τραχήλου και των ωοθηκών).
Η μελέτη δείχνει ότι η προστατευτική δράση του καφέ εμφανίζεται μόνο στις γυναίκες με βάρος μεγαλύτερο του κανονικού (υπέρβαρες και παχύσαρκες). Ο δείκτης μάζας σώματος άνω του 25 είναι παράγων κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου.
Επίσης, φαίνεται ότι η καφεΐνη παίζει ρόλο, αφού ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν παρέχει κάποιο όφελος στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο καφές πιστεύεται ότι δρα προστατευτικά, μειώνοντας τα επίπεδα οιστρογόνων και ινσουλίνης.
Η μελέτη -που ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό- εξέτασε και το τσάι, αλλά δεν βρήκε κάποια ανάλογη προστατευτική δράση.
Στο ίδιο ιατρικό συνέδριο, παρουσιάσθηκε μια άλλη έρευνα, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας Ρόουζ Λάι του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, η οποία διαπίστωσε ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει κατά 34% τον κίνδυνο για γλοίωμα, μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου.
Η μελέτη, μια από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα για το γλοίωμα, η οποία ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, συμπεριέλαβε περίπου 8.000 άτομα, από τα οποία τα μισά είχαν διαγνωσθεί με τη νόσο.
Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάποιος είχε πάρει ασπιρίνη, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης γλοιώματος. Κάτι ανάλογο έχει παρατηρηθεί και με τον καρκίνο του εντέρου.
Μελέτες σε ζώα είχαν νωρίτερα δείξει ότι η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη γλοιώματος στον εγκέφαλο. Η ασπιρίνη φαίνεται να δρα προστατευτικά χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση της.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ