Πριν πιαστείτε μαλλί με …μαλλί με την κομμώτριά σας, αναρωτηθείτε: τα θαμπά, άτονα, γκρίζα ή και
αραιά μαλλιά, είναι απόρροια μιας βαφής κακής ποιότητας, ή μήπως, αντανακλούν τη δική σας κακή υγεία;
Η κόμη μας είναι έκφραση της προσωπικότητας, του ταμπεραμέντου και του ερωτισμού που εκπέμπουμε. Τα μαλλιά μας, όμως, που παράγονται από θύλακες των τριχών που βρίσκονται στο βαθύτερο στρώμα του δέρματος και αποτελούνται κυρίως από νεκρή πρωτεΐνη και χρωστικές ουσίες, εκπέμπουν πολλές φορές σήμα κινδύνου! Η ποιότητα, το πάχος και η υφή τους, μας χτυπούν το καμπανάκι, προειδοποιώντας μας για τα προβλήματα του μεταβολισμού.
Γκρίζα μαλλιά
Αν και τα γκρίζα μαλλιά συνήθως δεν είναι σημάδι «κακής» υγείας, εντούτοις, η αναιμία, η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς, η έλλειψη βιταμίνης Β-12 και η λεύκη μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο γκριζάρισμα, ακόμη και σε ηλικίες κάτω των 30. Αντί να ψάχνετε μόνιμες βαφές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, επισκεφθείτε έναν γενικό ιατρό, ή ακόμη και έναν ενδοκρινολόγο. Εκείνοι θα βρουν …τη ρίζα του δικού σας προβλήματος!
Ξηρά / άτονα μαλλιά
Η εμπιστοσύνη στην κομμώτρια παρομοιάζεται πολλές φορές με εκείνη που δείχνουμε στο γιατρό μας. Πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε ξηρότητα και ατονία της τρίχας: η πολύωρη έκθεση στον ήλιο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και οι βαφές κακής ποιότητας, το συχνό στέγνωμα και ίσιωμα με πιστολάκι και τα «κομμωτικά» πειράματα. Προτού όμως αποφασίσετε ότι αυτή η σχέση έχει κλονιστεί και την πετάξετε …σαν την τρίχα απ’ το ζυμάρι, σκεφτείτε ότι η αλλαγή στην υφή των μαλλιών σας μπορεί να οφείλεται στην κακή λειτουργία του θυρεοειδούς, και συγκεκριμένα, στον υποθυρεοειδισμό.
Αραιώσεις
Το πυκνό μαλλί που είχαμε κάποτε, έχει αραιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι εποχές που το ισιώναμε για να μετριάσουμε τον όγκο τους, έχουν περάσει. Ανεπιστρεπτί; Όχι, βέβαια! Μια γενική αίματος δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Από την άλλη πλευρά, ένας διατροφολόγος ίσως θα ήταν ο πιο κατάλληλος για να δώσει χρώμα και …όγκο στη ζωή σας, αφού η αραίωση της τρίχας συχνά συνδέεται με την έλλειψη πρωτεΐνης στον οργανισμό, κάτι που έχει ως συνέπεια την αποδυνάμωσή της και την μείωση της ανθεκτικότητας στις χημικές ουσίες των μόνιμων βαφών, στο οξυζενέ, αλλά και στον θερμό αέρα κατά το στέγνωμα.
Σημάδια στο τριχωτό της κεφαλής
Όταν πολλά λευκά σημάδια, κάνουν την εμφάνισή τους στο τριχωτό της κεφαλής, ίσως να πρόκειται απλώς για πιτυρίδα ή έντονη ξηροδερμία. Εάν, όμως, παρατηρήσετε πως σχηματίζεται μια παχιά κρούστα, μη χάσετε άλλο χρόνο. Επισκεφθείτε έναν ειδικό, καθώς τέτοια σημάδια είναι ένδειξη ψωρίασης, η οποία πρέπει να ιαθεί το ταχύτερο.
Φαλάκρα /μικρά «κενά»
Δεν συμβαίνει μόνο στους άνδρες, και δη στους μεσήλικες. Η φαλάκρα μπορεί να προκληθεί και από την έλλειψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. Τα μαλλιά συχνά πέφτουν εξαιτίας μιας εξαντλητικής δίαιτας και γενικότερα λόγω κακών διατροφικών συνηθειών. Τα δε μικρά κενά στο κεφάλι μας, υποδηλώνουν μια προσωρινή απώλεια μαλλιών, λόγω της λήψης ορμονούχων φαρμάκων, όπως τα αντισυλληπτικά, τα ρετινοειδή για την καταπολέμηση της ακμής κ.α. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο θέμα της τριχόπτωσης, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση συμβαίνει το εξής παράδοξο: από τη μία, τα μαλλιά αραιώνουν, από την άλλη, αναπτύσσονται τρίχες εκεί που δεν πρέπει, όπως στο πρόσωπο, τους γλουτούς και το στήθος. Ωστόσο, μην πτοείστε και δημιουργείτε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Πριν να κάνετε την τρίχα τριχιά, κάντε μια επίσκεψη από τον γυναικολόγο ή τον διατροφολόγο, ώστε να ανακτήσετε και την υγεία των μαλλιών σας, αλλά και την αυτοπεποίθησή σας.
Τριχόπτωση
Κάθε μέρα, σχεδόν 100 τρίχες πεθαίνουν και στη θέση τους γεννιούνται άλλες τόσες. Αυτό το παιχνίδι της φθοράς και της γένεσης είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό. Στην περίπτωση, όμως, που ξαφνικά, βρίσκετε κάθε πρωί στο μαξιλάρι σας πλήθος από αυτές, ή το καθημερινό βούρτσισμα των μαλλιών έχει μετατραπεί σε …αποτρίχωση, ήρθε η στιγμή να πάρουμε το ζήτημα στα σοβαρά. Μια ξαφνική ψυχολογική ή σωματική στρεσογόνος κατάσταση, όπως ένα διαζύγιο ή η απώλεια εργασίας, πυροδοτεί αυτή τη μικρή άναρχη διαδικασία.
Τι πρέπει να κάνετε; Breathe and reboot! Αν χρειαστεί, συμβουλευθείτε έναν θεραπευτή συμβουλευτικής ψυχολογίας για να σας βοηθήσει σε αυτή σας την …επανεκκίνηση.
Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ξαφνική αραίωση των μαλλιών θεωρείται και ως προειδοποιητικό σημάδι, όταν ο διαβήτης επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών. Μην κάθεστε! Επισκεφθείτε ένα διαβητολόγο- ενδοκρινολόγο, ώστε να είστε και πάλι «στην τρίχα»!