αδέρφια (για τα ανίψια μου) και πελάτες σχετικά με τη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Συνήθως το βασικό θέμα συζήτησης και προβληματισμού είναι το πώς θα εμφυσήσουν τις βασικές αρχές υγιεινής και κυρίως θρεπτικής διατροφής στα παιδιά τους ώστε να τρώνε σωστά, ισορροπημένα, χωρίς επιλεκτικότητες, χωρίς μονοφαγίες «αγαπημένων» φαγητών και κυρίως με έλεγχο στην κατανάλωση των «ανθυγιεινών» τροφίμων όπως τα γλυκά, οι καραμέλες, τα πατατάκια και τα αναψυκτικά. Σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα τρόφιμα αποτελούν την καθημερινή διατροφή των παιδιών είτε γιατί οι γονείς δουλεύουν και δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με το φαγητό των παιδιών, με αποτέλεσμα να επωμίζεται αυτό το ρόλο η γιαγιά με τα γνωστά αποτελέσματα, είτε γιατί οι γονείς γνωρίζουν τι είναι σωστό αλλά δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία της αντιπαράθεσης, της γκρίνιας και των καυγάδων όταν θα αρνηθούν να αγοράσουν ή να δώσουν να φάει το παιδί αυτό που ζητάει και συνήθως είναι το μη επιτρεπτό.
- Καταρχήν στο πρωινό, πάντα ξεκινούσαν με ένα μικρό πιάτο με κομμένα διάφορα φρούτα. Δεν νοούνταν κανένα από τα τρία να επιλέξει κάτι άλλο από τον μπουφέ αν δεν είχε φάει τη μερίδα του φρούτου που ήξερε ότι έπρεπε να καταναλώσει. Το ίδιο συνέβαινε με τη σαλάτα στο μεσημεριανό και βραδινό γεύμα. Ακόμα και στην περίπτωση που άργησε μια μέρα να πάει στο τραπέζι τους η σαλάτα, ήρθαν να ρωτήσουν αν θα φάνε με το γεύμα σαλάτα και γιατί δεν έχει σερβιριστεί ακόμα!!! Όταν ρώτησα τον Βαγγέλη εντυπωσιασμένη από αυτή τη συμπεριφορά, μη πιστεύοντας στα μάτια και στα αυτιά μου, η απάντηση ήταν ότι τα παιδιά από πολύ μικρά έμαθαν να τρώνε έτσι και στην οποιαδήποτε διαμαρτυρία προέκυπτε, όπως ήταν φυσικό κατά καιρούς, η απάντηση ήταν ότι «δεν υπάρχει άλλο σενάριο». Κοινώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή, έτσι γίνεται, αυτή είναι η ρουτίνα και αυτό έκαναν και οι ίδιοι οι γονείς φυσικά ώστε να δώσουν το παράδειγμα, καθώς αποτελούν πάντα πρότυπο. Δεν μπορείς να ζητάς από το παιδί να εφαρμόσει κάτι που δεν κάνεις εσύ ο ίδιος.
- Δεν υπήρχε φαγητό που να μην μπορούν να φάνε. Ακόμα και αν δεν τους άρεσε πρώτα το δοκίμαζαν και μετά αποφάσιζαν αν θέλουν να φάνε άλλο ή όχι.
- Κάτι εξαιρετικό που εφάρμοζε στο τραπέζι ο Βαγγέλης ήταν ότι είχε τον έλεγχο του πόσο νερό θα πίνουν στο τραπέζι με το φαγητό. Συνήθως πολλά παιδιά ζητάνε νερό (τα αναψυκτικά δεν αποτελούσαν επιλογή έτσι κι αλλιώς) με το φαγητό με αποτέλεσμα να γεμίζει το στομάχι τους και να μην τρώνε τελικά το φαγητό που χρειάζονται.
- Τέλος, ο τρόπος που χειρίστηκε το γλυκό είναι προς παραδειγματισμό. Παρήγγειλε 4 διαφορετικά γλυκά που διάλεξαν τα παιδιά και αντί να τους αφήσει να απλώσουν χέρια και κουτάλια κατά βούληση, μη μπορώντας να συγκρατηθούν και να καταλήξουν να φάνε παραπάνω, χώρισε το κάθε γλυκό σε ίσα κομμάτια ώστε να αναλογεί ένα κομμάτι από το κάθε ένα σε όλους. Μ αυτό τον τρόπο ο καθένας μας έφαγε όσο ακριβώς χρειαζόταν, χωρίς υπερβολές και χωρίς γκρίνια γιατί ήξεραν όλοι από την αρχή πόσο και τι τους αναλογεί και το σέβονταν.