Τελευταία ευκαιρία για “κόκκινους” δανειολήπτες

Οι τράπεζες προχωράνε σε κούρεμα δανείων, αλλά ο χρόνος τελειώνει για τους δανειολήπτες και, από ό,τι
φαίνεται, δεν θα υπάρξει άλλη… ευκαιρία. 
Εάν τον Απρίλιο επιτευχθεί ο στόχος των 1.500 πλειστηριασμών, το κλίμα θα αλλάξει ακόμη περισσότερο
Το «πακέτο» που θα προτείνουν το επόμενο διάστημα στους οφειλέτες θα περιλαμβάνει εκτός από μεγάλο κούρεμα των δανείων και βεβαίως των τόκων ποινής και ρυθμίσεις οφειλών, ώστε το ποσό που θα μείνει να μπορεί να εξυπηρετηθεί σχετικά εύκολα από τον δανειζόμενο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην κατηγορία των δανείων που θα κουρευτούν μπαίνουν και τα υψηλής επισφάλειας, όπως τα καταναλωτικά, οι πιστωτικές κάρτες και οι υπεραναλήψεις μετρητών. 

Τα δάνεια αυτά έχουν πολύ υψηλές επιβαρύνσεις, καθώς τα επιτόκια αγγίζουν ή και ξεπερνάνε το 20% λόγω μεγάλης επικινδυνότητας. 

Πρόκειται για χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι τους επόμενους δύο μήνες θα λάβουν κλήσεις από τις τράπεζες να προσέλθουν για έναν τελευταίο διακανονισμό των υποχρεώσεών τους με ισχυρά κίνητρα. 
Η «τελευταία ευκαιρία» εκτιμάται ότι αφορά 400.000 οφειλέτες με χρέη από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών
Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες σχεδιάζουν και προχωρούν γοργά σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να απαλλαγούν δραστικά από τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων.

Η «τελευταία ευκαιρία» εκτιμάται ότι αφορά 400.000 οφειλέτες με χρέη από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών. 

Ήδη επιστολές έχει στείλει στους οφειλέτες πελάτες της η Εθνική Τράπεζα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται άμεσα από την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank. 

Περισσότερο διστακτική εμφανίζεται η Alpha Bank, καθώς υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτική στη χορήγηση επισφαλών δανείων τα χρόνια πριν από την κρίση αλλά και κατά τη διάρκειά της.

Διαβάστε Επίσης  8 ΛΕΞΕΙΣ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 41-42-43-44

«Κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια, «φορτωμένες» πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών θα αφορά η «τελευταία ευκαιρία»

«Κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια, «φορτωμένες» πιστωτικές κάρτες και υπεραναλήψεις μετρητών θα αφορά η «τελευταία ευκαιρία»



Οι τράπεζες σε κάθε περίπτωση οφείλουν να ενημερώσουν τον δανειολήπτη ότι το δάνειό του πρόκειται να πουληθεί, ώστε να μην αιφνιδιαστεί από τις όποιες εξελίξεις, οι οποίες βεβαίως θα αφορούν στην περιουσία και στο εισόδημά του.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κούρεμα δεν αποκλείεται να φθάσει το 70% ακόμη και το 90%. Κι ένα ποσοστό όμως της τάξεως του 40-60% δεν είναι ευκαταφρόνητο, ειδικά από ανθρώπους που έχουν πληγεί από την 10ετή κρίση και αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες.

Η πρακτική αυτή έχει δοκιμαστεί σε ανάλογες ρυθμίσεις που έχουν γίνει σε άλλες κατηγορίες δανείων από τα τέλη του προηγούμενου έτους, υπολογίζοντας ότι το τίμημα που προσφέρουν τα ενδιαφερόμενα funds είναι εξαιρετικά μικρό. 

Ούτε τότε όμως ήταν πολλοί αυτοί που έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τις προτάσεις των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνούν το 2-3%, που φυσικά δεν αλλάζει την εικόνα. 

Η τελευταία πρόσκληση των τραπεζών στους οφειλέτες καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις να σπεύσουν να τα ρυθμίσουν με γενναίο κούρεμα αναμένεται να έχει ανταπόκριση αρκετά μεγαλύτερη από εκείνες του πρόσφατου παρελθόντος. 

Βεβαίως σε αυτό διαδραματίζουν και οι πλειστηριασμοί τον ρόλο τους. 

Όσο εντείνονται οι πράξεις αναγκαστικής εκποίησης, τόσο ο μέσος δανειολήπτης θα σπεύδει να απαλλαγεί από ένα δανειακό βάρος που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.

Εάν τον Απρίλιο επιτευχθεί ο στόχος των 1.500 πλειστηριασμών, το κλίμα θα αλλάξει ακόμη περισσότερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *