1. Συναισθηματικό άγχος
Η ορμόνη του στρές κορτιζόλη, ευθύνεται για σημαντικές μεταβολές στο προφίλ των λιπιδίων του αίματος μας (όπως η χοληστερόλη), λόγω της συμμετοχής της στη παραγωγή ενέργειας και της λιποδιάλυσης(1).
2. Αρρύθμιστος υποθυρεοειδισμός
O υποθυρεοειδισμός συνδέεται με έναν μειωμένο μεταβολικό ρυθμό γενικότερα, όπως και με ένα μειωμένο ρυθμό εκκαθάρισης των παραγόμενων ή καταναλώμενων λιπιδίων στο σώμα(2). Ο υποθυρεοειδισμός επίσης συνδέεται και με αύξηση των τρυγλυκεριδίων(2).
3. Δίαιτα αυξημένη σε ζωικά προϊόντα
Η δίαιτα που περιέχει φυτικά τρόφιμα συνδέεται με λιγότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σε σχέση με αυτή των ζωικών προϊόντων(3,9). Ασχέτως με τη διαιτητική χοληστερόλη, η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης συσχετίζεται ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων(9).
4. Έλλειψη βιταμίνης D
Η χαμηλή βιταμίνη D έχει συνδεθεί από έρευνες με υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα. (4)
5. Κάπνισμα
Η χρήση καπνού συνδέεται με ένα κακό λιπιδαιμικό προφίλ με αυξημένη ολική χοληστερόλη και χαμηλή HDL (η λεγόμενη »καλή» χοληστερόλη). (6,7). Μάλιστα η διακοπή του καπνίσματος συνδέεται με αύξηση της καλής χοληστερόλης! (7).
6. Έμμηνος κύκλος και εμμηνόπαυση
Κατά μέσο όρο η χοληστερόλη μπορεί να μεταβάλλεται στη διάρκεια ενός έμμηνου κύκλου μιας γυναίκας σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 19%(5).
7. Έλλειψη βιταμινών συμπλέγματος Β( Β1, Β2, νιασίνης, Β12)
8. Παχυσαρκία ή υψηλότερο από το κανονικό βάρος(8)
9. Υψηλή πίεση (8)
10. Διαβήτης (8)