Η επινεφριδιακή εξάντληση δεν είναι κάτι που θα ακούσετε ως διάγνωση από το γιατρό σας και
συνδέεται με τον αγώνα των επινεφριδίων να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το στρες και την πίεση των υπερβολικά γεμάτων ζωών μας.
Χαρακτηρίζεται από έλλειψη διάθεσης, επαγγελματική εξουθένωση και αίσθηση υπερκόπωσης και διαγιγνώσκεται από τους γιατρούς μόνο όταν ξεπεράσει το τέταρτο στάδιο, γνωστό ως επινεφριδιακή ανεπάρκεια. Εσείς χρειάζεται να μην επιτρέψετε στο σώμα σας να ταλαιπωρηθεί μέχρι αυτό το σημείο και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, για να προλάβει την επινεφριδιακή κόπωση όσο νωρίτερα γίνεται.
Ο κύριος ένοχος πίσω από την επινεφριδιακή εξάντληση είναι το συνεχές στρες που βιώνουμε και αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποτοξίνωση σε ένα βαθμό από αυτό, τα επινεφρίδιά σας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καταπολέμησή του.
8 συμπτώματα που μαρτυρούν ότι πιθανότατα εμφανίζετε επινεφριδιακή κόπωση και πώς μπορείτε να τα καταπολεμήσετε
1. Δυσκολία στον ύπνο
Πολλοί επιλέγουμε να θυσιάσουμε τον πολύτιμο ύπνο μας, για να τελειώσουμε κάποιες δουλειές της ημέρας. Εντούτοις, η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και των ζωτικών μας οργάνων και προκαλεί δυσκολία στο να αποκοιμηθούμε ή/και στο να μην κάνουμε διακοπτόμενο ύπνο. Το στρες που δημιουργείται στον οργανισμό σας από την έλλειψη ύπνου προκαλεί ανισορροπίες στο σύνολο του οργανισμού, οπότε η υιοθέτηση ενός υγιούς μοτίβου ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ενάντια στην επινεφριδιακή κόπωση.
Καθορίστε συγκεκριμένη ώρα ύπνου και αφύπνισης το πρωί και ακολουθήστε τις. Η καλύτερη ώρα για ύπνο είναι πριν τα μεσάνυχτα. Κοιμηθείτε σε απόλυτο σκοτάδι, ώστε να πυροδοτήσετε την ορμόνη του ύπνου, τη μελατονίνη. Αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, δοκιμάστε κάποιες χαλαρωτικές τεχνικές, όπως βαθιές αναπνοές, ένα ζεστό μπάνιο και διαλογισμό.
2. Νιώθετε εξουθενωμένοι μετά τη γυμναστική
Αν και η κούραση είναι ένα φυσιολογικό επακόλουθο της σωματικής άσκησης, η γυμναστική σας κάνει να νιώθετε και γεμάτοι ενέργεια. Αν όμως υπερτερεί κατά πολύ η αίσθηση κόπωσης, τότε το σώμα σας βρίσκεται υπό έντονο στρες. Ασχέτως του στόχου που προσπαθείτε να επιτεύξετε, αν υποβάλλετε το σώμα σας σε έντονο στρες, κουράζετε τα επινεφρίδια και το μόνο που θα καταφέρετε είναι μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα.
Αν νιώθετε εξαντλημένοι μετά τη γυμναστική, το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να αλλάξετε σε μια ηπιότερη μορφή άσκησης, όπως γιόγκα, περπάτημα ή stretching. Πρέπει να θυμάστε πάντα ότι η άσκηση είναι προορισμένη να σας κάνει να νιώθετε καλύτερα και πιο δραστήριοι και ότι η απώλεια βάρους έρχεται κυρίως από τη σωστή διατροφή.
3. Ορμονικές ανισορροπίες
Όταν φτάσετε στο 2ο στάδιο της επινεφριδιακής εξάντλησης, ο θυρεοειδής σας θα αρχίζει να επηρεάζεται και αυτός αρνητικά, δημιουργώντας τα ανεπιθύμητα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, όπως απόκτηση βάρους, κακή κυκλοφορία του αίματος, κόπωση, ξηρά μαλλιά και επιδερμίδα. Η ορμονική ανισορροπία οφείλεται στα υψηλά επίπεδα στρες, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα επινεφρίδια, οπότε το πρόδρομο υλικό για τις ορμόνες ανακατευθύνεται στην παραγωγή κορτιζόλης.
Το μακροπρόθεσμο στρες μπορεί επίσης να προκαλέσει καθυστερήσεις στον έμμηνο κύκλο και να δημιουργήσει εντονότερα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα. Γενικά, η ορμονική ανισορροπία αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία και χρειάζεται οπωσδήποτε υγιεινή διατροφή, προσαρμογόνα βότανα, αυξημένη πρόσληψη νερού, μείωση της καφεΐνης και επαρκή ύπνο.
4. Άγχος και κατάθλιψη
Η επινεφριδιακή κόπωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς τα επίπεδα του στρες γίνονται σχεδόν αβάσταχτα τόσο για τον οργανισμό, όσο και για την ψυχική υγεία. Οι επινεφριδικές ορμόνες εμπλέκονται και στη λειτουργία της διάθεσης, των γνωστικών ικανοτήτων και της πνευματικής μας κατάστασης και η έλλειψή τους προκαλεί ψυχικές ανισορροπίες.
Δώστε στον εαυτό σας το πράσινο φως, για να κάνει απλά ένα βήμα πίσω και αφιερώστε περισσότερο χρόνο σε εσάς, εκπληρώνοντας τις ανάγκες σας. Πρέπει να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν θα είστε ικανοί να κάνετε τίποτα, αν πέσετε στην άβυσσο της επινεφριδιακής κόπωσης.
5. Αυξημένη, έντονη επιθυμία για αλάτι
Κατά τη διάρκεια της επινεφριδιακής εξάντλησης, η παραγωγή αλδοστερόνης (η ορμόνη κατακράτησης του αλατιού) μειώνεται και αυτό προκαλεί έλλειψη μετάλλων στον οργανισμό σας. Η αυξημένη σας επιθυμία για αλάτι είναι ο τρόπος που βρίσκει ο οργανισμός σας για να αντιμετωπίσει αυτή την έλλειψη.
Η έλλειψη των απαραίτητων μετάλλων χαρακτηρίζεται από επιθυμία για αλάτι, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ζαλάδες και πρόβλημα στην ισορροπία, αλλά και ταχυκαρδίες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αυξήσετε την πρόσληψη μεταλλικών στοιχείων από το διατροφικό σας πρόγραμμα.
6. Δυσκαμψία και μυϊκοί πόνοι
Ένα άλλο σημάδι ότι ο οργανισμός σας δεν ξεκουράζεται όσο χρειάζεται, λόγω του έντονου στρες είναι η αίσθηση δυσκαμψίας και γενικού πόνου στο σώμα. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές που επηρεάζονται από το στρες είναι η πλάτη σας, ο λαιμός ή το σαγόνι.
Για να ανακουφιστείτε, δοκιμάστε να βελτιώσετε τις συνήθειες που σχετίζονται με τον ύπνο και υιοθετήστε στην καθημερινότητά σας τη γιόγκα ή το stretching. Τα ζεστά μπάνια με αντιφλεγμονώδεις ουσίες που περιέχουν και μαγνήσιο αποτελούν ένα σπουδαίο τρόπο για να καταπραΰνετε και να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας.
7. Βασίζεστε πολύ στην καφεΐνη για να βγάλετε τη μέρα
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ο καφές δεν σας παρέχει ακριβώς την ενέργεια, θα λέγαμε περισσότερο ότι σας τη δανείζει. Όταν εμφανίζετε επινεφριδιακή κόπωση, το πρωινό σας ξύπνημα αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο, αλλά μετά πίνετε καφέ, ο οποίος όμως αυξάνει τα επίπεδα του στρες, καθώς η καφεΐνη δίνει σήμα για την παραγωγή των σχετικών ορμονών που το δημιουργούν, δηλαδή την επινεφρίνη και την κορτιζόλη.
Αν και κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι ο καφές δεν είναι απαραίτητα κακός, η απόλυτη εξάρτηση από αυτόν είναι αρκετά επιβλαβής και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μειώσετε την κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια των ωρών ξεκούρασης. Σε αυτές τις ώρες, χρειάζεται να στραφείτε στα βότανα, στο τσάι και στη μέντα.
8. Πεπτικά προβλήματα
Το στρες δεν επιτρέπει στον οργανισμό να εστιάσει στην επίτευξη της βέλτιστης πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων, ασχέτως του πόσο υγιεινά εσείς μπορεί να τρέφεστε. Όταν εμφανίζετε επινεφριδιακή κόπωση, λειτουργίες όπως ο μεταβολισμός και η πέψη απορρυθμίζονται και η πιθανότητα να νιώσετε πρησμένοι μετά το φαγητό αυξάνονται.
Τέτοια ζητήματα προκαλούν απόκτηση βάρους, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Πιείτε αρκετό νερό, νερό με λεμόνι, καταναλώστε αρκετά προβιοτικά και μέταλλα και απολαύστε αργά και χωρίς άγχος τα γεύματά σας.