Μαρμελάδα Φράουλα
ευαίσθητο φρούτο και για να αποφύγουμε τα πολλά φυτοφάρμακα, φροντίζουμε ό,τι γλυκό θέλουμε να φτιάξουμε, να το κάνουμε όταν είναι η εποχή τους.
χρόνο.
700 γραμ. ζάχαρη
½ φλυτζ. τσαγιού κονιάκ
χυμό ενός λεμονιού
.Εκτέλεση
Τις πλένουμε καλά σ᾿ ένα μπολ, αλλάζοντας τρεις τέσσερες φορές το νερό και τις καθαρίζουμε από τα κοτσανάκια τους.
Τις κόβουμε στα δύο ή στα τρία και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε στρώσεις, εναλλάξ με τη ζάχαρη και ρίχνουμε από πάνω το κονιάκ.
Τις αφήνουμε έτσι για 2 – 3 ώρες περίπου ή και περισσότερο, μέχρι που να βγάλουν αρκετό σιρόπι.
Αν βγάλουν πολύ σιρόπι δεν πειράζει, το αφαιρούμε και το κάνουμε σιρόπι παγωτού, ή λικέρ, αλλιώς θα χρειαστούν περισσότερη ώρα βράσιμο, μέχρι να δέσουν και θα σκουρύνει το χρώμα τους.
Βράζουμε τις φράουλες σε μέτρια φωτιά για 10′ λεπτά, χωρίς να απομακρυνθούμε γιατί φουσκώνουν και ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται.
Αν φουσκώσουν πολύ, κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ᾿ τη φωτιά, και όταν κάτσει ο αφρός την ξαναβάζουμε.
Τρία λεπτά πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Αφού περάσουν τα 10′, αποσύρουμε την κατσαρόλα απ᾿ τη φωτιά και τη σβήνουμε, (αν έχει μείνει πολύ σιρόπι το αφαιρούμε).Λιώνουμε τις φράουλες με το ραβδομπλέντερ, όχι όμως τελείως.
Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας (που έχουμε σβήσει) και την αφήνουμε εκεί μέχρι την επόμενη μέρα.Την άλλη μέρα, ελέγχουμε αν η μαρμελάδα είναι αρκετά πυκνή και δεμένη, (αν δεν έχει δέσει, τη βράζουμε 5′ ακόμη).Τη φυλάμε σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα, που τα γεμίζουμε σχεδόν μέχρι το χείλος.Σφραγίζουμε καλά με το καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω), για να γίνει κονσερβοποίηση. Τ’ αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν, κι έπειτα τα αποθηκεύουμε σε ξηρό, σκοτεινό μέρος. Μετά το άνοιγμα, το διατηρούμε στο ψυγείο.– Εάν σε κάθε µαρµελάδα που φτιάχνουμε τρίψουμε µέσα ½ µήλο, η μαρμελάδα θα δέσει πιο σωστά, λόγω της µεγάλης περιεκτικότητας του µήλου σε πηκτίνη.