Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις τις οποίες αν ξέρουμε να διαβάζουμε, καταλαβαίνουμε κατευθείαν αν
κάποιος μας λέει ψέματα, σύμφωνα με έναν ειδικό πράκτορα του FBI, ο οποίος μίλησε στο Business Insider, για να μας ανοίξει τα μάτια.
Πρόκειται για τον Mark Bouton, ο οποίος έχει γράψει το βιβλίο «How to Spot Lies Like the FBI», στο οποίο αποκαλύπτει όσα έχει μάθει για τις εκφράσεις του προσώπου ενός ψεύτη και αποκαλύπτει πώς μπορούν να ανιχνευθούν εκείνες οι ενδείξεις οι οποίες σηματοδοτούν το ψεύδος.
Ακολουθούν οι αποκαλύψεις του Bouton, αφού σημειώσουμε ότι ο ίδιος προτείνει, πρώτα, «να παρατηρήσεις κάποιον κατά της διάρκεια μιας ψιλοκουβέντας ή να του κάνεις ‘αβλαβείς’ ερωτήσεις, προκειμένου να δεις ποιες είναι οι συνήθεις αντιδράσεις του, συμπεριλαμβανομένων των τικ που μπορεί να έχει», ώστε να μπορείς μετά να ανιχνεύεις σωστά το ψέμα, με βάση τα παρακάτω.
Ποιες είναι οι ενδείξεις που προδίδουν το ψέμα;
Τα μάτια συνήθως πηγαινοέρχονται δεξιά και αριστερά όταν νιώθουμε άβολα
«Αυτή είναι μία φυσιολογική αντίδραση για αυτόν που αισθάνεται άβολα ή παγιδευμένος από τις ερωτήσεις σας, τις οποίες δεν θέλει να απαντήσει. Είναι κατάλοιπο της εποχής που οι άνθρωποι αναζητούσαν μια οδό διαφυγής, όταν φοβούνταν ότι βρίσκονταν σε μία επικίνδυνη κατάσταση, όπως απέναντι σε έναν αντίπαλο άνθρωπο ή ζώο», σημειώνει ο Mark Bouton.
Όταν λέμε ψέματα, μπορεί να ανοιγοκλείνουμε ταχύτατα τα μάτια 5-6 φορές Ο Bouton λέει πως ένα πρόσωπο, κατά κανόνα, ανοιγοκλείνει τα μάτια περίπου 5 με 6 φορές το λεπτό ή μία φορά κάθε 10 με 12 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, «όταν κάποιος ξέρει ότι λέει ψέματα-αυτός μπορεί να ανοιγοκλείνει τα μάτια πέντε ή έξι φορές σε γρήγορη διαδοχή».
Καλό είναι να σημειώσουμε πως υπάρχουν εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο έχει Πάρκινσον θα έχει αισθητά πιο αργό ρυθμό στο ανοιγόκλεισμα των ματιών, ενώ ένα άτομο με σχιζοφρένεια θα ανοιγοκλείνει τα μάτια του ταχύτερα από το κανονικό.
Οι δεξιόχειρες κοιτάνε συνήθως πάνω δεξιά όταν ψεύδονται για κάτι που είδαν
«Όταν ρωτάς έναν δεξιόχειρα για κάτι που υποτίθεται ότι έχει δει, αν κοιτάζει προς τα πάνω και προς τα αριστερά (ή ευθεία), τότε αποκτά πράγματι πρόσβαση στη μνήμη του για το περιστατικό. Ωστόσο, αν κοιτάζει προς τα πάνω και προς τα δεξιά (του), σημαίνει ψάχνει πρόσβαση στη φαντασία του και προσπαθεί να εφεύρει μια απάντηση”, σημειώνει ο Button.
Οι δεξιόχειρες κοιτάνε συνήθως κατευθείαν δεξιά όταν ψεύδονται για κάτι που άκουσαν οι αριστερόχειρες ακριβώς το αντίθετο.
Το ψεύτικο χαμόγελο
Ο Mark Bouton εξηγεί πως οι άνθρωποι χαμογελούν πραγματικά όταν το δέρμα γύρω από τα μάτια τους, σχηματίζει ρυτίδες. Όταν το χαμόγελο δεν επηρεάζει τα μάτια αλλά μόνο τα χείλη, τότε μάλλον κάποιος λέει ψέματα.
Σφιγμένα χείλη;
«Το στόμα ενός ατόμου συχνά στεγνώνει, όταν λέει ψέματα. Μπορεί να κάνει μία κίνηση σαν πιπίλισμα για να προσπαθήσει να το ξεπεράσει», λέει ο Bouton, ενώ εξηγεί πως όταν τα χείλη είναι τόσο σφιγμένα ώστε να εμφανίζονται τσιμπημένα και λευκά, τότε αυτό μπορεί επίσης να υποδεικνύει το ψέμα.
Υπερβολική εφίδρωση και κοκκίνισμα
Σύμφωνα με τον Bouton υπερβολικός ιδρώτας για τις συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να εμφανιστεί στο μέτωπο, στα μάγουλα ή στο πίσω μέρος του λαιμού, όταν κάποιος λέει ψέματα.
Το κοκκίνισμα είναι ένα ακούσιο αντανακλαστικό το οποίο προκαλείται από το νευρικό σύστημα, και είναι μία απάντηση στην απελευθέρωση της αδρεναλίνης. Μερικοί άνθρωποι, κυρίως οι γυναίκες, κοκκινίζουν μετά το ψέμα, σύμφωνα με τον ειδικό
Τι σημαίνει το κούνημα του κεφαλιού;
Ο Mark Bouton εξηγεί πως όταν οι άνθρωποι ομολογούν την αλήθεια κουνούν το κεφάλι τους ταυτόχρονα, στην κλασική κίνηση που δείχνει συμφωνία με αυτό που λένε. Αλλά αν κουνούν το κεφάλι τους σε διαφωνία με ό,τι έχουν πει, το σώμα τους προδίδει αντανακλαστικά το ψέμα που μόλις ξεστόμισε το στόμα τους.
Πηγή:pathfinder.gr