Το ότι τα βότανα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, το ξέρουν πλέον όλοι. Και μάλιστα ολοένα και
περισσότερος κόσμος στρέφεται σταδιακά στις πιο φυσικές μεθόδους θεραπείας. Και γιατί όχι; Γιατί να μην φτιάξετε ένα τσάι από φασκόμηλο, για παράδειγμα, αντί να πάρετε κάποιο φάρμακο; Το κάθε βότανο έχει τις δικές του ιδιότητες και μπορούν να καταναλωθούν για διαφορετικές περιπτώσεις.
.
Μελισσόχορτο
Οι σπόροι του μελισσοβότανου (lemon balm), χρειάζονται φως και τουλάχιστον 20 °C (70 °F) για να βλαστήσουν. Tο μελισσόχορτο περιέχει πολυφαινόλες που βοηθούν στην καταπολέμηση βακτηρίων, τα οποία προκαλούν μολύνσεις, όπως ο στρεπτόκοκκος και τα μυκοβακτήρια και ευγενόλη που είναι φυσικό αναισθητικό και βοηθά στην ανακούφιση του πόνου των τραυμάτων. Το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται ιατρικώς, σαν αφέψημα ή σε μορφή εκχυλίσματος. Χρησιμοποιείται σαν αγχολυτικό, ήπιο καταπραϋντικό ή κατευναστικός παράγοντας.
Βασιλικός
Το φυτό το βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα σαν καλλιεργούμενο στους κήπους και στις γλάστρες των σπιτιών για την καλλωπιστική του αξία. Διαθέτει μια σειρά από αιθέρια έλαια. Στην ευγενόλη οφείλει τη μυρωδιά του που μοιάζει με εκείνη του γαρίφαλου. Στην κιτράλη οφείλει την μυρωδιά κίτρου που έχουν κάποια είδη του. Το τσάι από βασιλικό βοηθάει στην πέψη και καταπραϋνει το έντερο. Το εκχύλισμα βασιλικού δρα ευεργετικά στις περιπτώσεις στοματίτιδας και επιχείλιου έρπητα. Συνιστάται στις ημικρανίες, τους πονοκεφάλους, την απλή ναυτία και τη ναυτία της εγκυμοσύνης.
Φασκόμηλο
Η πιο αξιοσημείωτη θεραπευτική αρετή του φασκόμηλου είναι ότι παρεμποδίζει την εφίδρωση (η δράση αυτή αρχίζει 2 ώρες μετά την πρόσληψη του ποτού και μπορεί να κρατήσει πολλές μέρες). Επίσης έχει αντιβιοτική, αντιμυκητική, αντισπασμωδική και υπογλυκαιμική δράση. Επίσης, το φασκόμηλο (κυρίως το αιθέριο έλαιο) βελτιώνει τη μνήμη αλλά και τη διαδικασία επεξεργασίας πληροφοριών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Pharmacological Biochemical Behavior, διαπιστώθηκε πως άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, θα ήταν καλό να έχουν στη διατροφή τους το φασκόμηλο.
Εχινάκεια
Η εχινάκεια χρησιμεύει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προφύλαξη από το κοινό κρυολόγημα, στην προφύλαξη από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας των λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού συστήματος, αλλά και ως βοηθητικό μέσο στην αντιμετώπιση ιογενών και βακτηριακών μολύνσεων.
Τα δύο βασικά έλαιά του, η θυμόλη και η βορνεόλη, του προσδίδουν τις άκρως αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητές του και αυτός είναι και ο λόγος, που κατά το παρελθόν, το διάλυμα θυμαριού σε συνδυασμό με σαπούνι, χρησιμοποιείτο για την απολύμανση των χεριών και των χειρουργικών εργαλείων.
Τσουκνίδα
Ταπεινό αλλά και εξαιρετικά θεραπευτικό φυτό, η τσουκνίδα απαντάται σε όλη την Ευρώπη και είναι πολύ κοινή στα χέρσα εδάφη. Η τσουκνίδα περιέχει φλαβονοειδή, αμίνες, γλυκοκινόλη και ανόργανα συστατικά. Περιέχει βιταμίνες Α, C, Ε, Κ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σελήνιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ. Την τσουκνίδα μπορούμε να την τρώμε βραστή με λάδι και λεμόνι, να φτιάξουμε τσουκνιδόπιττες αλλά ακόμα πιο εύγευστη είναι η σούπα από τσουκνίδα. Στη σούπα δεν χάνονται οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία αφού την προσθέτουμε μόλις τρία λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος.