Σε κινητικότητα βρίσκονται τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα λόγω των
αλλαγών που φέρνει το…Υπουργείο Παιδείας για τα Μεταπτυχιακά, το οποίο αλλάζει εντελώς τα δεδομένα των διδάκτρων και τον τρόπο συγκρότησης των προγραμμάτων.
Σύμφωνα με επικοινωνία μου με πολλους διευθυντές Μεταπτυχιακών προγραμμάτων μπορω να περιγράψω πως κάποιοι όχι μόνο βρίσκονται σε κινητικότητα αλλά σε πανικό!
Και αυτό γιατί εως 30 Απριλίου θα πρέπει να καταθέσουν εκ νέου τα ΦΕΚ των Μεταπτυχιακών (από την αρχή) τηρώντας τα νέα κριτήρια του Υπουργείου. Η καταληκτική ημερομηνία για τις 30 Απριλίου είναι για τα ΠΜΣ που θέλουν να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο.
Η εικόνα που έχουμε ειναι πως κάποια μεταπτυχιακά θα κλείσουν, όχι γιατί οι υπεύθυνοι αυτών “δεν τα βγάζουν πέρα” αλλά γιατί κατά την κρίση τους ή τις συνήθειες που τους δημιουργήθηκαν τα τελευταια χρόνια, δεν αξίζει να τα πραγματοποιούν για “λιγότερα χρήματα”. Επίσης κάποια θα κλείσουν καθώς δεν θα μπορούν στο ίδιο πανεπιστήμιο να υπάρχουν δύο με το ίδιο αντικείμενο και όνομα.
Σίγουρα οι αλλαγές που φέρνει ο Κ.Γαβρόγλου “στοχοποιεί περισσότερο” κάποια χρυσά Μεταπτυχιακά που τα δίδακτρά τους ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.
Τι αλλάζει για τους εκπαιδευτικούς – Τι πρέπει να προσέξουν
Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν και τα Μεταπτυχιακά προγράμματα που αφορούν εκπαιδευτικούς. Πολλά απο αυτά θα επιλέξουν την αναστολή ενώ κάποια άλλα θα μειώσουν τις κατευθύνσεις τους.
Τα παραπάνω θα οδηγήσουν πολλούς εκπαιδευτικούς στο να επιλέξουν τα εξ αποστάσεως αναγνωρισμένα και μοριοδοτούμενα Μεταπτυχιακά που πραγματοποιούν το Πανεπιστήμιο Πατρών με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας όπως αυτό της Ειδικής Αγωγή το οποίο περιλαμβάνει και πρακτική στο πρόγραμμα σπουδών και μοριοδοτεί το μέγιστο με 4 μόρια στους πίνακες αναπληρωτών ή την διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας ως Δεύτερης Ξένης Γλώσσας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και το οποίο εκτός απροόπτου θα δίνει την δυνατότητα να εργαστεί ένας εκπαιδευτικός στα προγράμματα που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα.
Αιτήσεις από τώρα για κατοχύρωση θέσης καθώς ειδικά φέτος θα υπάρξει μεγάλη ουρά για περιορισμένες θέσεις
Το θετικό με τα παραπάνω μεταπτυχιακά είναι πως μπορούν να γίνουν οι αιτήσεις από τώρα για το εξάμηνο που ξεκινάει το Σεπτέμβριο(δείτε εδώ και εδώ) ώστε κάποιος να κατοχυρώσει θεση. Ειδικά στο Μεταπτυχιακό της Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών και του Παν.Λευκωσίας αλλά και στην Διδασκαλία της Ελληνικής, υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων λόγω τήρησης ακαδημαϊκών στάνταρ. Αυτό σημαίνει πως οι εξελιξεις στα ΠΜΣ της Ελλάδας θα αυξήσει τις αιτήσεις προς τα παραπάνω Μεταπτυχιακκά φέτος τα οποία αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες πρόσληψης και της καλής τοποθέτησης στους πίνακες των αναπληρωτών.
Όποιος προλάβει
Πληροφορώ λοιπόν τους αναγνώστες μας πως εφόσον θέλουν να πραγματοποιήσουν κάποιο ΠΜΣ φέτος και σκοπεύουν να κάνουν ένα εξ αποστάσεως το οποίο βέβαια να αναγνωρίζεται, να πραγματοποιήσουν από τώρα τις αιτήσεις τους
Παράλληλα θα ενισχυθεί η τάση και προς τα εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακά του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου το οποίο πραγματοποιεί ποιοτικά προγράμματα σε πολλούς τομείς.
Πρόγραμμα Εκπαίδευσης 5.000 προσφύγων – Προσλήψεις εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακό στην διδασκαλία Ελληνικής ως ξένης γλώσσας
Γνώρισε όλα τα Μεταπτυχιακά των δημόσιων Πανεπιστημίων στο 2ο Spoudase Festival
30.000 επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα κορυφαία μεταπτυχιακά των Δημόσιων Πανεπιστημίων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό Φεστιβάλ στην χώρα, που πραγματοποιείται στις 19 και 20 Μαϊου
Οι σχολές, τα τμήματα και μεμονομένα τα Μεταπτυχιακά προγράμματα των δημόσιων Ιδρυμάτων συμμετέχουν στο Φεστιβάλ και επικοινωνούν τον πλούτο των δραστηριοτήτων τους σε μία περίοδο που εντατικοποιείται το ενδιαφέρον για Μεταπτυχιακές Σπουδές
Παράλληλα οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ΔΩΡΕΑΝ 250 Workshops και σεμινάρια με βεβαιώσεις παρακολούθησης από δημόσια Πανεπιστήμια, να πραγματοποιήσουν ΔΩΡΕΑΝ Επαγγελματικό Προσανατολισμό και Ψυχομετρικά Τεστ από επαγγελματικούς Συμβούλους του ΕΚΠΑ.
Γράφει ο Σύμβουλος Εππαγελματικού Προσανατολισμού και Σπουδών, Γιώργος Πρεβεδουράκης