Καλλιέργεια και φροντίδα ρίγανης σε γλάστρα

Η ρίγανη είναι ένα

αρωματικό φυτό, πολυαγαπημένο στην ελληνική κουζίνα και αξίζει να το καλλιεργήσουμε σε γλάστρα στην αυλή ή στο μπαλκόνι μας. Τα φύλλα της ρίγανης για ευκολία, συνήθως, χρησιμοποιούνται αποξηραμένα, μπορούμε όμως να τα συγκομίζουμε άμεσα από τη γλάστρα και να τα χρησιμοποιούμε φρέσκα στην κουζίνα μας, στην χωριάτικη σαλάτα και σε άλλες συνταγές μαγειρικής. Ας δούμε λοιπόν τις σημαντικότερες συμβουλές για να φυτέψουμε η ρίγανη στη γλάστρα.

• Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η ρίγανη σε γλάστρα;

Φυτεύοντας τη ρίγανη σε γλάστρα, θα πρέπει να της εξασφαλίσουμε μια ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι μας για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Τον υπόλοιπο καιρό, ευδοκιμεί και σε ηλιοφανές μέρος. Η ρίγανη παρουσιάζει αντοχή στην παγωνιά του χειμώνα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προφύλαξη. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φυτόχωμα αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης το οποίο μπορούμε να ανακατέψουμε και με αφράτο χώμα από τον κήπο μας, καθώς και με λίγο κομπόστ αν διαθέτουμε.

Διαβάστε Επίσης  Καλλιέργεια μάραθου (φινόκιο) σε γλάστρα
• Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα απαιτεί η ρίγανη στη γλάστρα;

Η ρίγανη όταν φυτεύεται στη γλάστρα έχει μέτριας ανάγκες ως προς το πότισμα. Χρειάζεται όμως σταθερά και συχνά ποτίσματα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, οπωσδήποτε δυο φορές τη βδομάδα. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά τη ρίγανη για να μην παρουσιαστούν σαπίσματα στη ρίζα. Σχετικά με τη λίπανση της ρίγανης, θα προσθέσουμε καλοχωνεμένη κοπριά ή πλήρες βιολογικό λίπασμα δυο φορές την άνοιξη και μια φορά το φθινόπωρο. Για να δώσει νέα δυνατή βλάστηση μέσα στο φθινόπωρο, θα πρέπει να κλαδεύουμε τη ρίγανη αυστηρά στα τέλη του καλοκαιριού.

Διαβάστε Επίσης  Καλλιέργεια δίκταμου σε γλάστρα
• Κι ένα μυστικό για τη ρίγανη σε γλάστρα

Μπορούμε να συγκαλλιεργήσουμε τη ρίγανη σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα μαζί με άλλα αρωματικά φυτά, όπως η ματζουράνα, ο δυόσμος και η μέντα.


Μάθε περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια και τη φροντίδα ρίγανης στον κήπο μέσα από το σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *