Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η μέση ωτίτιδα στα παιδιά

Το αυτί έχει τρία κύρια
ανατομικά μέρη: το εξωτερικό αυτί, που περιλαμβάνει το ορατό τμήμα του αυτιού και τον ακουστικό αγωγό που καταλήγει στην τυμπανική μεμβράνη, το μέσο αυτί, που περιέχει μικρά οστά (οστάρια) για την ενίσχυση του ήχου, και το εσωτερικό αυτί, που περιέχει τα όργανα της ακοής και της ισορροπίας. 

Η μέση ωτίτιδα είναι μια μόλυνση του μέσου αυτιού. Προκαλείται από ιούς ή βακτήρια που διεισδύουν στο μέσο αυτί, συνήθως ύστερα από ένα κοινό κρυολόγημα, προκαλώντας μόλυνση ή φλεγμονή. Οι ωτίτιδες είναι συνήθεις. Μέχρι το 3ο έτος, τα περισσότερα παιδιά έχουν εμφανίσει ωτίτιδα τουλάχιστον μία φορά. Οι περισσότερες ωτίτιδες δεν είναι σοβαρές και θεραπεύονται πλήρως. 

Πώς εκδηλώνεται η ωτίτιδα; 
Η ωταλγία (πόνος στο αυτί) είναι το κύριο σύμπτωμα που αναφέρουν όσα παιδιά είναι σε θέση να μιλήσουν. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίσουν τα συνήθη συμπτώματα του κρυολογήματος (πυρετό, πονόλαιμο, μειωμένη ενέργεια και ανορεξία). Τα μικρότερα παιδιά συχνά είναι ευερέθιστα και ανήσυχα. Δυσκολεύονται να κοιμηθούν, τραβούν τα αυτιά τους και δεν ανταποκρίνονται στους χαμηλούς ήχους. Όταν ο γιατρός εξετάζει το αυτί, η τυμπανική μεμβράνη είναι ερυθρή και διογκωμένη, ενώ το μέσο αυτί πίσω από την τυμπανική μεμβράνη είναι γεμάτο πύον που συγκαλύπτει τα οστάρια. 

Πώς αντιμετωπίζεται η ωτίτιδα; 
Σχεδόν όλες οι μολύνσεις του μέσου αυτιού σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Τα περισσότερα παιδιά νιώθουν καλύτερα μέσα στις 2-3 πρώτες ημέρες της φαρμακοθεραπείας. Εντωμεταξύ, ανακουφίστε τον πόνο με αναλγητικά όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφένη. Ωστόσο, για να επέλθει ίαση, πρέπει να δώσετε στο παιδί όλα τα φάρμακα που σας έχει συστήσει ο γιατρός. 

Τώρα γνωρίζουμε ότι 8 στις 10 ωτίτιδες στα μεγαλύτερα παιδιά αυτοθεραπεύονται, χωρίς αντιβιοτικά. Έτσι, αν ένα παιδί είναι άνω των 2 ετών και η ωτίτιδα δεν προκαλεί ιδιαίτερα συμπτώματα, ο γιατρός δίνει μόνο αναλγητικά φάρμακα και εξετάζει πάλι το παιδί ύστερα από 2-3 ημέρες, για να δει αν πρέπει να πάρει αντιβιοτικά. Παρότι η οξεία ωτίτιδα γενικά υποχωρεί ύστερα από λίγες ημέρες, μπορεί να παραμείνει υγρό στο μέσο αυτί για κάποιο διάστημα. Αυτή η κατάσταση καλείται μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα. Διαφέρει από την οξεία μέση ωτίτιδα, καθώς δεν προκαλεί πόνο ή πυρετό. 

Η ίαση αυτής της κατάστασης μπορεί να απαιτεί μερικές εβδομάδες, ενώ τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά σε αυτή την περίπτωση. Στα παιδιά που έχουν συχνά ωτίτιδες ή εμφανίζουν εξίδρωμα (εκκριτική μέση ωτίτιδα) για μεγάλο χρονικό διάστημα, απαιτείται περαιτέρω παρέμβαση. Το παιδί μπορεί να υποβληθεί σε μια απλή χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία τοποθετούνται στην τυμπανική μεμβράνη μικροί σωλήνες που προάγουν τον αερισμό του μέσου αυτιού. Με αυτό τον τρόπο, μειώνεται ο υποτροπιασμός της μέσης ωτίτιδας.

Διαβάστε Επίσης  Ζωγραφική με τα… χέρια: Τα οφέλη της για τα παιδιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *